Bloc – CAT2020-11-18T15:36:26+02:00

Floridura, refredats i malalties: el preu de la crisi immobiliària britànica

ES CA

Isabel Ringrose

En els últims anys, el preu de l’habitatge ha pujat més ràpid que els salaris, i les llars han hagut d’endeutar-se, de vegades a alts nivells. Com a Suècia, on el deute representa més d’un terç del que entra a les llars, uns 4 anys i mig de salari.

El vot de les i dels berlinesos a favor de l’expropiació dels habitatges de les grans immobiliàries, la gentrificació i la llei de l’habitatge han tornat … [Leer más]

By |19/10/2021|

República Txeca: col·lapse electoral de l’esquerra

ES CA

Jan Májíček

La premsa europea va elogiar les eleccions txeques del 8 i 9 d’octubre com una altra derrota del populisme de dretes.

En realitat, aquest país d’Europa de l’est va experimentar un brusc gir cap a la dreta, sense que un sol partit d’esquerres aconseguís escons parlamentaris.

La coalició conservadora Spolu (Junts) va obtenir una estreta victòria en vots, amb el 27,8 per cent, obtenint 71 escons. La coalició populista de dretes, ANO, encapçalada pel primer ministre, … [Leer más]

By |15/10/2021|

La solució a la “crisi dels refugiats” està en l’enfrontament amb l’Estat nació

ES CA

Nota: Dinamarca porta diversos anys aplicant mesures cada vegada més restrictives —racistes— contra les persones migrants. L’any 2016 el seu Parlament va aprovar lleis que restringien la reunificació per a les famílies sirianes, i una “llei de joieria” segons la qual es confiscaven objectes de valor a les persones refugiades per pagar la seva estada. Després, en 2018, el govern —llavors de “centredreta”— va prendre mesures especials contra les i els “residents no occidentals” que … [Leer más]

By |08/10/2021|

No és el sistema elèctric, és el sistema

ES CA

David Robles

La instauració d’un nou sistema de tarifació horària, el preu majorista en màxims, els beneficis caiguts del cel, els drets de emissió disparats, la impossibilitat del govern per limitar la pujada del preu de la llum o la utilització del gas natural com a arma geoestratègica han complicat encara més el sistema elèctric fent-ho incomprensible per a una immensa majoria i impedint l’accés a l’energia a part de la ciutadania.

Nou sistema de tarificació

El passat … [Leer más]

By |06/10/2021|

Bufen vents especuladors

ES CA

Xoán Vázquez

“Els pecats ecològics danyen la llar de la humanitat”. Així de contundents van ser les paraules del capellà de Xestoso (A Coruña) durant la cerimònia celebrada el passat 10 d’agost, dia de Sant Llorenç, patró del vent. L’acte va tenir una enorme repercussió mediàtica i va servir per donar a conèixer la batalla legal que grups ecologistes, associacions ciutadanes i sindicats agraris lliuren al llarg i ample de l’Estat espanyol per frenar l’anunciada onada … [Leer más]

By |05/10/2021|

Unitat electoral enfront de l’extrema dreta?

ES CA

David Karvala

Fa una dècada, molta gent a l’esquerra treia importància al problema del feixisme.

Ara hi ha una preocupació força generalitzada, entre gent progressista, davant l’amenaça que representa el creixement de l’extrema dreta.

(Dit això, encara hi ha persones que minimitzen el problema i mantenen que combatre VOX, per exemple, és distreure’s de “la tasca més important”… que, típicament, resulta ser la de promoure el programa del seu partit. Tinguem present que, davant la presa de poder … [Leer más]

By |03/10/2021|

El pacte dels submarins és un pla de guerra

ES CA

David Glanz

El nou acord militar de la Coalició d’Austràlia amb Estats Units i la Gran Bretanya, conegut com AUKUS, suposa un gran pas cap a la guerra amb la Xina.

L’acord farà que Austràlia es converteixi en el segon aliat, després de la Gran Bretanya, en accedir a la tecnologia de submarins de propulsió nuclear d’Estats Units. Actualment, només sis països compten amb submarins de propulsió nuclear i tots tenen centrals nuclears i armes nuclears.

Austràlia construirà … [Leer más]

By |23/09/2021|

Feminisme, bombes i alliberament

ES CA

Judy Cox

S’està mentint a l’afirmar que la vida de la majoria de les dones afganeses va millorar sota l’ocupació nord-americana. Judy Cox explora la realitat de les dones afganeses després de 20 anys de guerra.

No us deixeu enganyar per les feministes imperialistes que justifiquen la invasió nord-americana de l’Afganistan i ajuden a perpetuar l’opressió de les dones afganeses.

És una ficció que la vida de la majoria de les dones afganeses millorés durant els 20 anys … [Leer más]

By |11/09/2021|

Canvi climàtic i capitalisme

ES CA

Eric Fretz

L’huracà Ida va assotar Estats Units a la fi d’un estiu d’incendis, onades de calor i inundacions. Eric Fretz escriu sobre la connexió entre el canvi climàtic i el capitalisme.

Una i altra vegada sota el capitalisme, hem vist a les persones més pobres colpejades de manera desproporcionada pels efectes mortals d’esdeveniments com ciclons i terratrèmols, ja que els desastres naturals ressalten les desigualtats antinaturals existents. Ara és obvi que no només els efectes, … [Leer más]

By |06/09/2021|

Migrants, escassetat i salaris

ES CA

Charlie Kimber

Algunes persones dins de l’esquerra diuen que una reducció en el nombre de treballadors i treballadores migrants provocaria un augment en els salaris. Charlie Kimber sosté que la veritable causa dels baixos salaris i les terribles condicions ha estat el fracàs dels sindicats per lluitar per alguna cosa millor.

A Gran Bretanya alguns empresaris protesten per l’escassetat de treballadors i treballadores. Diuen que no hi ha prou camioners, no hi ha prou cuiners, no … [Leer más]

By |04/09/2021|

Feminisme: la lluita per la igualtat

ES CA

María de los Ángeles García Corbelle

L’autora és activista a Madrid i ens ha enviat aquest article, com una col·laboració.

Quan em pregunten per què sóc feminista, se m’amunteguen els motius al meu cap, i em genera una revolada a l’estómac per tot el viscut a través dels carrers i dels testimonis de dones que ja no poden, no volen, o senten que no paga la pena explicar la seva història, o denunciar.

Tot per aquesta societat, en … [Leer más]

By |21/08/2021|

Socialisme i els “drets dels animals”

ES CA

Comparar la condició dels animals amb la dels grups d’humans oprimits és veure aquests últims a través d’una lent paternalista, en lloc d’una lent d’alliberament humà. Reproduïm aquest article de 2009 per la seva rellevància actual.

Paul D’Amato

La nostra societat s’involucra en pràctiques que són cruels amb els animals. L’expansió del capitalisme arreu del món ha reduït o destruït greument l’hàbitat natural de milers d’espècies, i el maltractament rutinari dels animals que es crien i es … [Leer más]

By |17/08/2021|
Ir a Arriba