Bloc – CAT2020-11-18T15:36:26+02:00

Un món contra el racisme i el feixisme

Lluites: notícies del front

ES CA

La xarxa internacional, World Against Racism and Fascism, torna a convocar una protesta mundial aquest 19 de març amb motiu del Dia de l’ONU contra la Discriminació Racial.

La xarxa s’ha anat construint en base a accions coordinades des de l’any 2014. Aquest any ha fet un salt endavant, en sumar plataformes unitàries del sud global, com Sud-àfrica, Brasil, etc. a les ja presents d’Europa i EUA.

Unitat Contra el Feixisme i el … [Leer más]

By |26/01/2022|

Taxis de Barcelona: Seguretat sí, racisme no!

Lluites: notícies del front

ES CA

Recentment els i les taxistes de Barcelona han patit agressions físiques i robatoris amb violència. Les agressions han ocorregut sobretot al centre del Barcelona, especialment al barri del Raval.

Davant la poca funcionalitat del sistema d’emergències 112, que ja esta instal·lat dins de tots els taxis, el 29 de desembre de 2021 es va organitzar una marxa lenta de taxistes, des de Plaça Espanya fins a l’oficina de l’Àrea Metropolitana de Barcelona … [Leer más]

By |26/01/2022|

Entrevista: Treballadores sexuals, el sindicat és el camí

ES CA

El primer de juny del passat any, la Sala Social del Tribunal Suprem va reconèixer el dret de les prostitutes a formar un sindicat, donant així la raó a l’Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS) en considerar que els seus membres tenen dret a sindicar-se sense que això determini “la legalitat (o il·legalitat)” de l’activitat, una decisió que correspon al Poder Legislatiu.

La sentència va ser el resultat d’un procés rocambolesc que va començar el 4 d’agost … [Leer más]

By |24/01/2022|

Com la rivalitat capitalista amenaça amb una nova guerra a Ucraïna

ES CA

Mentre que Occident i Rússia competeixen pel domini a Europa de l’Est, la nostra tasca és lluitar contra el sistema que els impulsa.

Tomáš Tengely-Evans

Per segona vegada, en menys d’una dècada, la rivalitat entre Estats Units i Rússia amenaça amb una guerra devastadora a Ucraïna.

El president rus, Vladimir Putin, ha reunit 100.000 soldats al llarg de la frontera amb Ucraïna. Encara que EUA segueix sent la potència imperialista més forta del món, està debilitada i Putin … [Leer más]

By |22/01/2022|

Fins sempre company Ángel

ES CA

Santi Amador

La nit del dijous 19 de gener m’assabento de la mort d’Ángel Lozano. Vaig conèixer l’Ángel al cicle de lluites que va inaugurar el 15M, a la Sevilla de fa més d’una dècada.

Va començar la seva militància sota la dictadura franquista, sent represaliat per això. Va pertànyer a la LCR (Lliga Comunista Revolucionària), un dels grups que es reivindicava com la IV Internacional trotskista.

Va formar part de diferents moviments socials, com ara la lluita … [Leer más]

By |22/01/2022|

El racisme oficial a República Dominicana

ES CA

Roudy Joseph

L’existència d’un racisme molt estès i amb expressions polítiques i institucionals és innegable.

Alhora, a tots els nivells de la vida nacional, s’ha desenvolupat un negacionisme. Moltes vegades aquest empra la pregunta retòrica: Com hi pot haver racisme en una societat mestissa?

Un estudi realitzat per l’Acadèmia Dominicana d’Història, conjuntament amb la National Geographic Society i la Universitat de Pennsylvania, l’any 2016, va estimar que la població dominicana posseeix de mitjana un 49% d’ADN d’ancestres africans, … [Leer más]

By |21/01/2022|

Melilla: Llengua, escola i lluita per la dignitat

ES CA

Jesús Melillero

Melilla està situada al nord d’Àfrica, enclavada al cor del Rif. No és al costat de Ceuta com moltes vegades es creu a la Península —gairebé 400 km separen les dues ciutats— i és a més de 200 km de Málaga. Constitueix un semienclau —territori d’un Estat envoltat per un altre excepte per una zona que dóna al mar— situat al nord del Marroc, a 50 km d’Algèria.

Melilla és una ciutat que va entrar … [Leer más]

By |20/01/2022|

Vaga del metall a la Bahía de Cádiz

ES CA

Jesús M. Castillo

La Bahía de Cádiz pateix un fort procés de desindustrialització durant les últimes dècades.

S’han tancat nombroses fàbriques com les que Delphi (tancada a 2007), Visteon (tancada a 2011), Gadir Solar (tancada a 2012), Tabacalera-Altadis (tancada a 2014), LTK (tancada a 2020) i Airbus-Puerto Real (en procés de tancament actualment).

Aquest procés de desindustrialització comporta taxes de desocupació superiors al 20% i que el 90% de la feina de la Badia depengui del sector … [Leer más]

By |17/01/2022|

Què passa amb l’España Vaciada?

ES CA

Alejandro García

La plataforma España Vaciada, sorgida el 2019 com a conseqüència de l’èxit de Teruel Existe, es va convertir en partit polític fa uns quatre mesos.

Segons una enquesta publicada al mitjà digital El Español el novembre passat, España Vaciada podria aconseguir fins a 15 escons en cas que se celebressin eleccions generals.

Aquesta ha estat la causa definitiva que ha portat els seus integrants a prendre la decisió de presentar-se a totes les eleccions que a … [Leer más]

By |17/01/2022|

L’escola en català

ES CA

Natalia Leiria Dantas

«Parlar-li algú en un idioma que entén permet arribar al cervell, però parlar-li en la llengua materna significa arribar al seu cor» (Nelson Mandela)

Aquest text és un breu relat personal i intimista. Està escrit a partir de la meva vivència com alumna a una escola pública catalana, amb la particularitat d’haver nascut a Catalunya, sent filla de la migració extracomunitària i sense més familiars europeus, és a dir, algú que no ha tingut … [Leer más]

By |13/01/2022|

Què hi ha darrere de la revolta al Kazakhstan?

ES CA

Xoán Vázquez

Després de diversos dies de manifestacions el president de Kazakhstan va ordenar a les tropes “disparar les i els manifestants sense previ avís” i va afegir que aquells que no es rendissin serien “abatuts”.

Després d’una setmana de protestes i repressió en aquest Estat de l’Àsia central, van arribar avions transportant tropes russes en suport del president Kassym-Jomart Tokayev.

Encara es podien sentir trets esporàdics a la residència presidencial a la ciutat principal d’Almaty divendres al … [Leer más]

By |11/01/2022|

El nostre menjar: els seus beneficis

Suplement especial: 08/01/2022

ES CA

El nostre menjar: els seus beneficis

Capitalisme, alimentació i agricultura

El negoci vegà

La guerra contra el sucre

Un sistema de malbaratament i podridura

Canviar la dieta o canviar el sistema

La carn causa el caos climàtic?

Baixar aquest suplemento en PDF para imprimir:

a casa (DIN A4) en una copisteria (DIN A3/A4)


Capitalisme, alimentació i agricultura

Un informe nou publicat per l’Organització Mundial … [Leer más]

By |07/01/2022|
Ir a Arriba