Bloc – CAT

Bloc – CAT2020-11-18T15:36:26+02:00

Què hi ha darrere dels disturbis a Irlanda del Nord

ES CA

Kieran Allen

Els disturbis sectaris més greus des de fa anys han esclatat a Irlanda del Nord i els principals mitjans de comunicació estan culpant “tots dos costats”. Si bé això pot tenir l’aparença de justícia i equilibri, passa per alt les causes més profundes.

Segons els portaveus dels lleialistes —protestantes de dretes, partidaris de la unió amb el Regne Unit— els disturbis van començar degut a que el PSNI (Servei de Policia d’Irlanda del Nord), no … [Leer más]

By |16/04/2021|

Ens hauria de preocupar la vacuna d’AstraZeneca?

ES CA

Dr. Kambiz Boomla

La vacuna és segura, però els interessos comercials no ho són.

Els temors sobre la coagulació de la sang després de la vacunació amb Oxford-AstraZeneca han portat a països com Alemanya i Canadà a restringir l’ús d’aquesta vacuna.

El NHS (Servei Nacional de Salut britànic) té raó al seguir utilizant-la. Però el fet que per a algunes franges d’edat s’hagin de comprar, a les companyies farmacèutiques, alternatives costoses il·lustra com els interessos comercials podrien obstaculitzar … [Leer más]

By |10/04/2021|

Acció #StopVOX d’UCFR Vall d’Aro a Sant Feliu de Guíxols

ES CA

Andrea Cassà Dieguez

Després de la protesta del 15 de febrer contra l’entrada de VOX al Parlament de Catalunya, unes poques persones ens vam reunir per planificar activitats futures. Vam decidir mobilitzar-nos per al 20M “Dia Mundial contra el Racisme”. Vam començar a tenir reunions d’organització de Zoom setmanals a les quals assistien entre 5 i 10 persones. Vam formar UFCR Vall d’Aro ja que la majoria de les persones involucrades eren d’aquesta zona.

Va convidar a … [Leer más]

By |07/04/2021|

Contra el negacionisme, contra la irracionalitat, contra el feixisme

ES CA

David Karvala

Em fa mal haver de reconèixer-ho, però tinc amistats que s’han convertit en negacionistes del coronavirus. Parlem de persones amb les que he compartit projectes importants. Per això, sento la necessitat de respondre davant el que em sembla una deriva molt preocupant i perillosa.

Morts durant la pandèmia

Fins al moment, hi ha un total de més de 131 milions de casos confirmats de la Covid-19 a tot el món, amb més de 2.850.000 morts: l’equivalent … [Leer más]

By |07/04/2021|

Catalunya contra el racisme, #StopVOX

ES CA

David Karvala

El dia internacional contra la discriminació racial es va viure a Catalunya sota la forma de desenes de concentracions i altres accions al voltant del territori, així com un acte central a Barcelona. La majoria de les accions les va convocar el moviment ampli, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Quedava lluny la impressionant manifestació d’UCFR pel centre de Barcelona del març de 2019, però també es va aconseguir deixar enrere el “acte … [Leer más]

By |30/03/2021|

Ni desnonaments ni lloguers abusius: L’habitatge és un dret!

ES CA

Marx21

Els titulars de les últimes setmanes s’han omplert de preocupació pel tràgic final de diversos contenidors a les protestes contra l’injust empresonament de Pablo Hasél, així com per les noves revelacions de la impunitat del corrupte “‘rei emèrit”‘.

Un tema molt important que ha atret menys l’atenció és la situació desastrosa de l’habitatge. … [Leer más]

By |11/03/2021|

Baix Empordà diu #ForaVOX

ES CA

Andrea Cassà Dieguez

S’acaba d’establir UCFR Vall d’Aro, el nou grup local d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme als voltants de Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà.

Aquest neix amb la reivindicació de voler lluitar per viure en un món millor, sense racisme, sense feixisme, sense ultradreta, sense odi, un món on la legalitat no sigui només per a la circulació de productes, sinó també per a les persones. Amb l’entrada de VOX al Parlament de … [Leer más]

By |11/03/2021|

Dones en la història: Qüestionar el patriarcat en les societats “primitives”

ES CA

Marie Fauré

Les noves investigacions científiques posen en qüestió la idea que l’opressió de les dones ha existit des de sempre. Amb aquest article, comencem una nova sèrie sobre el paper de les dones en la història.

 

Durant dècades, els historiadors, antropòlegs i arqueòlegs van agafar el sistema patriarcal com una cosa immutable i com la base social de totes les societats humanes de la història. Trobem dues raons per explicar això.

La primera és que es mirava … [Leer más]

By |10/03/2021|

EUA: De la passivitat a la rebel·lia

ES CA

Xoán Vázquez

Actualment a EUA només el 57% de les persones en edat laboral té feina. Milions de treballadors comproven com els empresaris s’aprofiten de la crisi per retallar salaris, hores de treball o directament acomiadar-los.

Durant la primera setmana de gener les peticions de subsidi per desocupació van arribar a la xifra de 965.000; una xifra important però lluny dels 6 milions d’acomiadaments setmanals entre finals de març i principis d’abril de 2020.

Una opinió molt estesa … [Leer más]

By |10/03/2021|

Algèria: El Hirak, Un any després de la suspensió de les protestes contra el règim, ara retornaran?

ES CA

Amine Limam

El 22 de febrer de 2019, Algèria es va despertar amb grans manifestacions mai vistes des de la independència del país el 1962.

De fet, milions de dones i homes van sortir als carrers dels quatre racons de país per oposar-se al cinquè mandat de president Bouteflika i exigir canvis polítics importants al país.

Tot i els intents de contenir i reprimir les protestes, les autoritats no van poder fer front a aquesta onada d’éssers humans … [Leer más]

By |10/03/2021|

Matança neoliberal a Texas

ES CA

Nikos Lountos

Si no ets anticapitalista, ho seràs quan entenguis el que va succeir a Texas a mitjans de febrer.

En primer lloc, es van assumir les temperatures més baixes de la història registrades, nevades i gel, producte del canvi climàtic. Però aquesta gelada inesperada va ser suficient per posar fora de servei tota la xarxa elèctrica estatal. Més de quatre milions de persones es van quedar sense electricitat i, com a resultat, en molts casos sense … [Leer más]

By |27/02/2021|

Llibertat per a Pablo Hasél i presó per al Rei emèrit!

ES CA EN RU

Rubén James Vargas

“El vostre ordre està fet de sorra. Aviat demà la revolució s’alçarà de nou en armes i en horror vostre proclamarà amb trompes: Jo era, jo sóc, jo seré!”

Rosa Luxemburg

Aquest matí (divendres, 19 de febrer) l’Estat espanyol s’ha aixecat amb la ressaca dels esdeveniments de la nit anterior. Des dels mitjans de comunicació i les seves tertúlies han condemnat la violència i han … [Leer más]

By |20/02/2021|
Ir a Arriba