Bloc – CAT2020-09-29T21:13:11+02:00

La revolta a Nigèria continua després de la massacre de manifestants

ES CA

Militants de la Socialist Workers and Youth League, Nigèria

La nit de l’20 d’octubre, el govern nigerià va enviar a les seves forces armades a disparar amb foc real contra manifestants a la capital, Lagos. Van provocar una matança, amb gairebé 40 morts. Les protestes actuals formen part d’un moviment sostingut contra la brutalitat policial. La revolta a Nigèria, un país a l’oest de l’Àfrica amb més de 200 milions d’habitants, és crucial a l’Àfrica i … [Leer más]

By |28/10/2020|

Xile envia el neoliberalisme a la tomba

ES CA

Nis Sørensen

Tot i la pandèmia del coronavirus, la campanya d’intimidació de la dreta i les notícies falses, una gran majoria de xilens va votar a favor d’una nova constitució el diumenge 25 d’octubre. Amb gairebé el 80% de majoria, Xile diu adéu a 40 anys de neoliberalisme.

La constitució actual va ser elaborada el 1980 durant la brutal dictadura militar de Pinochet i reflecteix l’experiment econòmic ideat per economistes de l’Escola d’Economia de Chicago com Milton … [Leer más]

By |27/10/2020|

Asturies Nun Tien Rei

ES CA

Rubén James Vargas

Molt ha passat des del 30 de juliol quan al voltant de 350 persones van realitzar una concentració a la Plaça de los Jardines del Náutico, en Gijón, per protestar davant el passeig dels borbons i posteriorment van fer una neteja simbòlica del turó de Santa Catalina després de la visita reial. Aquesta acció, portant vestits especials de neteja i higiene, acusava els Borbons d’utilitzar els seus privilegis polítics i jurídics per amagar … [Leer más]

By |26/10/2020|

Victòria de l’esquerra a les eleccions de Bolívia

ES CA

Sophie Squire

Després de gairebé un any d’un govern de dretes no electe i al que donava suport Estats Units d’Amèrica, el poble de Bolívia ha votat a favor d’eliminar el règim colpista.

Les enquestes a peu d’urna de dilluns donaven com a guanyador al candidat presidencial del Moviment pel Socialisme (MAS) Luis Arce, exministre d’Economia i Finances Públiques. L’escrutini final ha confirmat aquestes enquestes, donant la victòria a Luis Arce amb el 55,10 per cent dels … [Leer más]

By |26/10/2020|

La malaltia que ve de la Casa Blanca

ES CA

Alex Callinicos

Hi ha tres coses que entendre sobre Donald Trump en l’actualitat. La primera és que pot ser incoherent i estar obsessionat amb si mateix, però no és tonto.

Les revelacions del diari New York Times sobre la seva evasió d’impostos ens ho demostren. Trump ha pogut gaudir d’un estil de vida i un estatus multimilionari a partir d’una combinació de deute, celebritat i l’ús d’enormes pèrdues comercials per no pagar els seus impostos.

És clar que … [Leer más]

By |19/10/2020|

No a la guerra, exigim la pau a la Mediterrània oriental!

ES CA

Grups del Corrent Socialisme Internacional

No a l’energia bruta, Sí a l’energia solar i eòlica a la Mediterrània

La tensió ha anat augmentant entre els estats de la regió, en la recerca de gas natural a la Mediterrània oriental i el pla de construir un gasoducte per transportar aquest gas a Europa.

L’acord sobre oleoductes signat per Israel, Xipre i Grècia ha rebut el suport d’Egipte, els Emirats Àrabs Units i França. La qüestió de la sobirania sobre … [Leer más]

By |14/10/2020|

Després de la victòria contra Alba Daurada: Aturem VOX

ES CA

Marx21

Les imatges de les cent mil persones davant del tribunal d’Atenes, celebrant la condemna a la direcció del partit neonazi Alba Daurada, pel que és, una organització criminal, simbolitzen una gran victòria contra l’extrema dreta que ha d’animar (gairebé) tothom.

Aquesta victòria no té a veure només amb Grècia, sinó que és de rellevància general, en un món amenaçat pel creixement del racisme i de l’extrema dreta.

Per descomptat, hi ha factors específics: Alba Daurada és una … [Leer más]

By |13/10/2020|

L’esquerra al poder, continua la il·lusió de canvi?

ES CA

Santi Amador

Després de gairebé deu mesos de l’entrada de Unidas Podemos al govern i després de decretar algun dels seus portaveus —com Pablo Echenique— la finalitat de l’austeritat després de l’anunci d’uns pressupostos generals de l’Estat (PGE) expansius, convé fer un balanç de les contradiccions de l’esquerra en el poder polític de l’Estat. Així mateix, hem d’analitzar el paper de l’esquerra social i alternativa més enllà d’aquest govern, així com la seva actuació i propostes.

Escut … [Leer más]

By |13/10/2020|

Catalunya, a 3 anys de l’1-O

ES CA

Paco Priego

Aquests dies estem assistint al tancament del darrer cicle, d’allò que hem acordat anomenar Procés, que es va iniciar amb la convocatòria del referèndum per la independència del 1 d’octubre de 2017, i que tanca amb la recent inhabilitació del President Quim Torra, i la imminent convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya.

Un cicle intens, del que la primera conclusió que treiem es que tota la retòrica de la transició «de la llei a la … [Leer más]

By |13/10/2020|

Les armilles grogues tornen al carrer

ES CA

Marie Fauré

El dissabte, 12 de setembre de 2020, les armilles grogues van tornar a ocupar el carrer a diverses ciutats de França.

El moviment, que denuncia des del 17 de novembre de 2018 la precarietat general del poble i els abusos de les grans empreses i dels seus amics del govern, es veu encara ben viu i més que mai d’actualitat, amb la crisi sanitària i les seves conseqüències socials i laborals.

No podem oblidar el gran … [Leer más]

By |13/10/2020|

Murcia: defensem el Mar Menor

ES CA

Amine Limam, militant de Marx21 i activista d’XR Murcia

La regió de Murcia és un dels destins preferits pels turistes de tot el món.

No obstant això, el que ha acaparat els titulars al llarg dels últims anys no és la qualitat de les seves platges o el sol que ofereix la comunitat autònoma, sinó la situació de la Mar Menor.

La Mar Menor és un ecosistema únic a l’Estat espanyol i el seu estat actual reflecteix fidelment … [Leer más]

By |13/10/2020|

Andalucía contra VOX, estercolero anticultural

ES CA

Marlene Lorca i Juan Antonio Gilabert Gil

El govern Trifachito andalús, en una ostentació absurda de planificació contra la Covid-19, ha tancat molts ambulatoris, incloent els dels barris perifèrics de Camas, municipi de Sevilla.

Així, col·lapsen encara més la sanitat i enerven més encara a la gent de Camas, ja que els barris afectats estan separats del nucli urbà per l’autopista de Sevilla-Huelva, mentre que els mitjans … [Leer más]

By , |13/10/2020|
Ir a Arriba