Aquest dissabte:

Taller d’idees anticapitalistes:

Marxisme i qüestió nacional a Catalunya
Independència per canviar-ho tot, o només la bandera?

Dissabte, 10 de febrer, 19h

Casa De La Solidaritat, C/ Vistalegre 15, El Raval, Barcelona

Google Maps

A més de 6 anys del referèndum del 1-O, les expectatives d’aquells dies, d’aquelles enormes mobilitzacions, s’han evaporat, sovint convertint-se en frustració. Què ha fallat?

La trista veritat és que durant tot el procés, gairebé cap força política —ni espanyola ni catalana— ha estat a l’alçada.

Com Marx21 hem parlat moltes vegades del tema. Ja des d’abans del referèndum de l’1-O de 2017 assenyalem les diferències d’interessos entre la gent treballadora i l’esquerra conseqüent, d’una banda, i la burgesia i els seus partits, de l’altra.

Però no queda clar què cal fer en la situació actual.

En aquest taller combinarem una repàs als arguments del marxisme en defensa del dret a l’autodeterminació amb una anàlisi dels reptes d’aquí i ara.

Serà un taller participatiu, on tothom podrà aportar el seu punt de vista, en la cerca de propostes coherents… i anticapitalistes.

 

Possibles lectures:

Lenin, El derecho de las naciones a la autodeterminación (fullet). https://www.marxists.org/espanol/lenin/obras/1910s/derech.htm

Alex Callinicos, Marxismo y Cuestión Nacional (1987), https://marx21.net/1995/11/01/marxismo-y-cuestion-nacional/

David Karvala, “Entre nacionalismo, ‘no nacionalismo’ e internacionalismo” (2007), http://davidkarvala.blogspot.com/2012/09/entre-nacionalismo-no-nacionalismo-e.html

«Catalunya: Amnistia, democràcia i justícia social», https://marx21.net/2024/01/30/catalunya-amnistia-cat/

«El referèndum, un any després», https://marx21.net/2018/09/28/el-referendum-un-any-despres/

Entrevista a Jordi Cuixart, https://marx21.net/2020/08/15/jordi-cuixart-el-que-molesta-lestat-es-que-la-ciutadania-questioni-lestatus-quo-vigent/