ES CA EN

Declaració del Corrent Socialisme Internacional sobre les eleccions italianes.

1. La victòria dels partits de dretes a les eleccions italianes significa que, per primera vegada des de la caiguda de les dictadures a la dècada de 1970, un partit feixista encapçalarà un govern europeu. A l’octubre del 2022, cent anys després de la Marxa de Mussolini sobre Roma, un feixista tornarà a liderar Itàlia.

Giorgia Meloni és una política hàbil, però no és una mera “conservadora”, com la descriuen contínuament els mitjans de comunicació. Va ajudar a crear Fratelli d’Itàlia com un rebuig a l’evolució del vell MSI feixista cap a la integració en la política parlamentària burgesa dominant. Els seus discursos són plens de retòrica feixista clàssica i d’antisemitisme codificat, en defensa de la família i la nació contra els especuladors financers “cosmopolites”.

La responsabilitat d’aquest succés aterridor recau fermament en els partits principals, en particular al Partito Democratico de centreesquerra i el Movimento 5 Stelle, suposadament “antisistema”, que van donar suport al govern de Mario Draghi. Aquest banquer de banquers va tancar Itàlia més fermament en el control neoliberal de la Unió Europea i va donar suport amb entusiasme a la guerra proxy entre l’OTAN i Rússia a Ucraïna. Els Fratelli van ser l’únic partit important que es va mantenir al marge d’aquest govern i van poder absorbir el descontentament que va generar.

2. L’avenç feixista no s’ha d’exagerar. Els vots dels principals partits de dretes a la Cambra de Diputats van ser 12.409.981 l’any 2018, el 37% dels vots. El 2022, van caure a 12.299.648. Així que 110.000 persones menys els van votar aquesta vegada, però el percentatge del vot va augmentar al 44% gràcies a la caiguda en la participació. L’èxit de la dreta és el producte del fracàs dels altres partits i de l’alienació resultant amb el sistema polític en un moment de pandèmia, inestabilitat econòmica, catàstrofe ecològica, guerra i inflació.

A més, l’èxit de Meloni és aclaparadorament electoral. Ha pogut augmentar enormement la representació de Fratelli al parlament en guanyar vots principalment dels altres partits de la dreta, Lega i Forza Italia. No ha pogut construir el tipus de moviment de carrer feixista, l’ofensiva del qual contra l’esquerra i els sindicalistes va portar Mussolini al lloc de primer ministre.

Tot i això, la victòria de Meloni i Fratelli és un fet extremadament amenaçant. Donarà alè i legitimitat als feixistes a tot arreu. Els Fratelli utilitzaran el seu paper al govern per enfortir la base social i institucional de l’extrema dreta i impulsar polítiques reaccionàries. Tots els elements de dretes als aparells estatals i els grups obertament feixistes com Casa Pound guanyaran confiança.

3. El nou govern continuarà amb els atacs impulsats pels seus predecessors contra la gent treballadora, especialment les persones migrants i refugiades. Els Fratelli ja han confirmat que eliminaran la molt modesta renda bàsica ciutadana que va ser una de les poques reformes socials introduïdes per 5 Stelle en el seu mandat. També planegen afeblir el dret a l’avortament. Aquests atacs han de ser contrarestats mitjançant una resistència massiva. La solidaritat internacional amb les lluites contra el govern extremada dreta d’Itàlia serà important. I on sigui que vagi, Meloni ha de ser denunciada i aïllada com la feixista que és. La conferència internacional organitzada per Stand Up to Racism a Londres el 15 d’octubre té una importància especial en aquest context. Continuarem organitzant la resistència contra les mobilitzacions feixistes a nivell internacional.

Meloni i el seu govern no són pas invencibles. No representen un aprofundiment o ampliació de la base social de la dreta. A més, hi haurà moltes divisions dins del govern. Ni Silvio Berlusconi de Força Itàlia ni Matteo Salvini de la Lega comparteixen l’entusiasme de Meloni per la Guerra d’Ucraïna. Per aferrar-se al lideratge de la Lega, Salvini haurà de plantar cara a Meloni. Un moviment decidit de resistència de masses que trenqui amb les polítiques fallides del centreesquerra pot explotar aquestes debilitats i forçar la sortida de Meloni.

4. L’avenç feixista a Itàlia ens ha de servir d’advertiment a tothom. La humanitat s’enfronta a una crisi múltiple profundament perillosa generada pel sistema capitalista. Però això pot ser explotat per l’extrema dreta, com hem vist recentment no només a Itàlia sinó també a França i Suècia. Perquè l’esquerra pugui oferir una alternativa, ha de trencar amb estratègies basades en maniobres parlamentàries i aliances amb “el centre extrem” neoliberal. Només els mètodes de lluita de classes que mobilitzin la gent treballadora contra els seus caps i el seu estat ofereixen un camí a seguir.


Declaració de la coordinació del Corrient Socialista Internacional (IST), de la qual Marx21 forma part, 30 de setembre de 2022.