ES CA

Àngeles García Corbelle

En primer lloc, dir que Punt Violeta és un instrument promogut pel Ministeri d’Igualtat per implicar el conjunt de la societat en la lluita contra la violència masclista i estendre, de manera massiva, la informació necessària per saber com actuar davant d’un cas de violència contra les dones.

Forma part del catàleg de mesures urgents del Pla de Millora i Modernització impulsat per diferents ministeris del Govern de l’Estat en el context de l’alarma masclista dels darrers mesos i suposa un canvi d’enfocament a les polítiques públiques d’atenció a les víctimes, situant la violència masclista com un problema estructural que requereix de la implicació del conjunt de la societat per acabar amb ella.

No està vinculat a cap partit polític. Com a voluntària, l’objectiu és implicar i conscienciar tota la societat en la lluita contra la violència masclista facilitant informació sobre com actuar davant d’un cas de violència masclista a les festes municipals.

Les eines que s’utilitzen als punts violeta són:

  • Guia Punt Violeta per actuar davant de la Violència Masclista: una guia amb informació sobre com actuar davant d’un cas de violència masclista al teu entorn, així com amb recursos per a les pròpies víctimes. També inclou informació sobre què és la violència masclista, les diferents manifestacions, i com detectar-la.
  • Materials per a establiments, entitats, empreses, organismes públics: cartells i adhesius amb un codi QR vinculat a la Guia Punt Violeta per actuar davant la Violència Masclista, que tenen com a objectiu assenyalar que aquest espai és un lloc segur per a les víctimes, on poden rebre informació i acompanyament si ho necessiten.
  • Distintius per identificar persones implicades en la lluita contra la violència masclista: qualsevol persona que l’utilitzi representarà una porta d’accés per a les dones víctimes als recursos que necessitin.

Ha estat molt trist parlar amb les adolescents i el 90% de les persones que hi acudien no sabien ni coneixien què significava un punt violeta.

Cal fer més deconstrucció masclista, ja que per desconeixement, negació, no veuen la necessitat d’aquests punts violetes que no eviten malauradament una agressió ja que és un punt de refugi, informació i ajuda.

Estem connectats amb les autoritats competents, policia, Samur per donar avís davant de qualsevol agressió.

Més sensibilitat i conscienciació en aquesta societat, tot és poc per al que ens està esdevenint els darrers mesos.

No mirin cap a una altra banda, la seva negació els farà còmplices.

La violència masclista l’ha de parar tothom.