ES CA

Marina Morante

La vaga del 8 de març i les corresponents mobilitzacions van superar totes les expectatives. Milers de dones treballadores van mobilitzar-se en més de 170 països d’arreu del món. A l’Estat espanyol, es van xifrar en 5,6 milions de persones les que van seguir les aturades parcials i molts milers les que van secundar la vaga de 24 hores.

Catalunya, durant la jornada, va viure manifestacions històricament multitudinàries en un 8M. Entre 200.000 i 600.000 persones (segons la font) van mobilitzar-se a Barcelona, 6.000 a Lleida, 5.000 a Tarragona i 4.000 a Girona, entre d’altres.

Arreu de l’estat, les protestes també van ser massives: a Madrid, entre 170.000 i 500.000, segons la font; Sevilla: 120.000; Bilbao: 100.000; Alacant: 40.000; Zaragoza: 37.000; València: 30.000; Granada: 15.000… i hi va haver mobilitzacions importants a innumerables ciutats, entre elles A Coruña, Bilbao, Burgos, Cáceres, Cádiz, Elx, Gijón, Las Palmas de Gran Canaria, Oviedo, Salamanca, Valladolid… i Murcia, on la mani va anar fins al trajecte de l’AVE, on la policia la va rebre amb porres.

Les reivindicacions han estat centrades, principalment, en el crit de “Ni una més, vives ens volem” i la denúncia de la precarietat amb rostre de dona. La crisi capitalista ha aprofundit l’opressió que vivim les dones treballadores dia rere dia: una de cada tres dones hem patit violència, el 75% de treballs parcials corresponen a les dones, cada 10 minuts succeeix un feminicidi i la bretxa salarial (que es manté en un 13%) afecta la nostra vida laboral i les nostres pensions. D’altra banda, la participació de dones migrades, gitanes, trans i amb diversitat funcional a la jornada ha suposat una contribució programàtica cap a un prisma més interseccional i transversal.

Aturades parcials i vaga general

Gràcies a la pressió dels moviments feministes, els sindicats majoritaris CCOO i UGT van haver-se de sumar a la jornada de lluita. Malgrat la rebaixa de vaga general a aturada parcial de dues hores, la participació dels dos grans sindicats va contribuir a eixamplar el seguiment de la jornada.

És en jornades de lluita i de vaga quan queda més demostrada que mai la necessitat de construir un altre model sindical; arrelat a la base de la classe treballadora, de referència, combatiu i democràtic.

Totes a la vaga, i els nostres companys també

Durant la jornada, sectors feministes es dirigien a sectors de dones treballadores com a “aquelles qui no poden fer vaga”. La precarietat laboral està a l’ordre del dia de les dones treballadores, això és indiscutible. Tot i així, davant d’aquesta situació no podem caure en la resignació. El moviment obrer, arran l’experiència, ha dissenyat tàctiques com les caixes de resistència per promoure un seguiment del 100% en els centres de treball. La vaga cal construir-la des de baix, centre a centre, i oferint eines per a que tota la classe treballadora pugui secundar-la.

Un altre punt a debat ha estat la participació dels homes durant la vaga. És difícil concebre la conquesta de les reivindicacions feministes sense l’altra meitat de la classe treballadora. Si bé entenem que les dones han de ser-hi al capdavant, el gènere masculí no pot “esquirolear” la jornada: és la seva obligació sumar-se i construir les mobilitzacions.

L’únic camí, la mobilització

És ara, però, quan es presenta el gran repte. La vaga general convocada per les dones treballadores no pot quedar en una simple “demostració de forces” puntual. És hora de construir un pla de lluites contra la feminització de la pobresa i els feminicidis, començant per recuperar els serveis públics d’atenció contra la violència masclista fins la conquesta de drets laborals en els sectors més precaris, ocupats principalment per dones.

I no pensem que cal començar de zero. Les treballadores de Clece, de serveis SARA i PIAD, les Kellys, les Jornaleres… venen marcant-nos des de fa temps el camí. Ara toca unificar les lluites, teixir la solidaritat i construir un pla de lluita comú des de la base i cap a la victòria!