Robert Vinten i Maria Gabriela Ferreira
Odair Moniz era un home de 43 anys amb tres fills, de 19, 18 i 2 anys. Treballava com a cuiner en un restaurant de Lisboa, però estava de baixa per cremades a les mans. Se’l considerava pacífic i apreciat pels seus veïns de Zambujal, un suburbi de Lisboa.
La matinada del 21 d’octubre de 2024, tornava d’una festa quan la policia va començar a perseguir el cotxe. Va xocar contra altres cotxes i després va ser perseguit a peu per la policia. La policia va disparar tres o quatre trets, un o dos a l’aire i dos cap a Odair. Una de les bales li va anar al pit i va morir poc després.
Es va informar que conduïa un cotxe robat quan la policia va iniciar la persecució, però aquest informe va resultar ser fals. Conduïa el seu cotxe.
La policia va començar afirmant que Odair empunyava una arma punxant quan li van disparar, però els agents que eren al lloc van dir que no portava cap arma i hi ha vídeos de la situació que ho mostren amb les mans enlaire i sense cap mena d’arma.
L’endemà hi va haver una protesta a Zambujal exigint justícia, i la nit del 22 d’octubre la policia va envair la casa de la família d’Odair Moniz i va atacar algunes persones que hi eren. La policia va negar aquest fet, però un vídeo difós per Record TV Europa mostra la policia entrant a l’edifici on vivia Odair Moniz i els veïns van dir que era la segona vegada que la policia hi anava, després de tirar la porta avall.
El policia que va disparar el tir que va matar Odair Moniz va ser acusat d’homicidi, però no va ser suspès ni traslladat.
L’organització SOS Racismo va assegurar que “Odair Moniz se suma a la llarga llista de persones negres assassinades a les mans de la policia de seguretat pública. La seva mort es produeix en un context polític d’exacerbació del discurs d’odi i d’un estigmatitzant securitarisme adreçat a les comunitats negres”.
L’any passat, un comitè de les Nacions Unides va expressar la seva preocupació per l’ús excessiu de la força per part de la policia a Portugal, citant informació que suggeria que era “una pràctica profundament arrelada contra els afrodescendents”.
“No hi ha justícia en un sistema racista”
El 26 d’octubre va ser convocada una manifestació organitzada pel moviment Vida Justa i a la que li van donar suport nombroses organitzacions dedicades a combatre el racisme i la violència policial. Milers de persones van caminar per l’Avinguda da Liberdade, una àmplia avinguda al centre de Lisboa, cap a Restauradors, la gran plaça on s’acaba l’avinguda.
Els manifestants portaven cartells que deien “No hi ha justícia en un sistema racista”, “Sense justícia no hi ha pau”, “Ka té justícia, ka té pau” (en crioll capverdià), “Black Lives Matter”, “Deixin de matar-nos” , i també banderes del moviment Vida Justa, Cap Verd i Palestina.
Chega, un partit d’extrema dreta, va organitzar una manifestació molt més petita, de 200 a 300 persones, en suport al policia que va matar l’Odair Moniz. Els representants de Chega van fer repugnants comentaris racistes després que s’informés de la mort d’Odair.
El líder de Chega, André Ventura, va afirmar que l’agent que va disparar a Odair Moniz hauria de ser “condecorat i no acusat” i Pedro Pinto va afirmar, a RTP, que “si les forces policials disparessin més a matar, el país estaria més en ordre”. Un assessor de Chega, Ricardo Reis, va publicar a les xarxes socials que hi havia un “delinqüent” menys als carrers, malgrat no tenir proves que corroboressin el que deia.
Quaranta persones van presentar una denúncia penal contra aquests tres membres de Chega i una concreta contra Ventura per difondre notícies falses que podrien provocar alarma o malestar social. Una petició en línia en suport a aquestes denúncies penals contra membres de Chega ràpidament va reunir 125.000 signatures.