ES CA

David Karvala

Aquests dies ha esclatat l’escàndol respecte de les accions de Rubiales, president de la Real Federación Española de Fútbol (RFEF), al final de la Copa Mundial femenina de la FIFA. Està acusat d’haver fet un petó en plena boca a una de les jugadores, Jennifer Hermoso, contra els seus desitjos. Ella manté que no ho va consentir; resulta que unes “declaracions seves” en el sentit oposat, negant que hi hagués abús, van ser inventades pel departament de comunicacions de la RFEF.

En el discurs davant la reunió de la RFEF del divendres 25 d’agost, Rubiales va intentar justificar el seu comportament, amb un discurs en què parlava de “fals feminisme” i presentant-se com la víctima.

Escoltant-ho, em temia que podria estar convencent algunes persones, que més d’un home en podria acceptar els seus arguments. Dins de la reunió, si més no, gairebé tothom ho va aplaudir efusivament, algunes persones fins i tot es van posar dempeus.

Davant d’aquesta situació, el sindicat que representa les futbolistes, Futpro, va emetre un potent comunicat, signat per desenes de jugadores, que van expressar la seva solidaritat amb Jennifer Hermoso i van anunciar la seva negació a jugar a la selecció sota la seva direcció actual.

A quin costat ets?

Doncs bé, si davant de tot això, et solidaritzes amb Jennifer Hermoso i les altres integrants de la selecció femenina que (no ho oblidem) acaba de guanyar la Copa Mundial femenina de futbol, bé, estem d’acord i ho deixo aquí.

D’altra banda, si ets de família rica, si tu i/o la teva família sou amos d’empreses, si viviu gràcies a l’explotació i l’opressió d’altres persones, doncs em sap greu, no tinc res a dir-te. Si l’estat actual de les coses —amb totes les injustícies que comporta— us beneficia, cap argument meu et convencerà per canviar d’opinió i oposar-t’hi.

Però si ets un jove de classe treballadora, una persona normal i corrent, i t’has sentit identificat amb Rubiales, aquesta carta és per a tu. Potser també penses que “això del feminisme ha anat massa lluny”, que “ja no pots fer ni dir res sense que t’acusin d’alguna cosa”, etc.

Vull argumentar que per més que puguis discrepar d’algunes coses que es diguin o facin en nom del feminisme (i el terme s’ha aplicat a moltes coses molt diferents, fins i tot oposades entre si), no t’hauries de deixar enganyar pel que diu Rubiales. No t’hi has d’identificar; ell no és el nostre col·lega.

No va de teoria feminista

Confesso que jo discrepo d’algunes teories i afirmacions que es presenten en nom del feminisme. No m’identifico de “feminista” (de fet, de vegades tinc la sensació que alguns homes que sí que es declaren “feministes” no sempre actuen en conseqüència). No penso que tots els homes són dolents, masclistes insalvables; ni que siguin personalment responsables de l’opressió de les dones, etc.

Però l’opressió de les dones existeix, sota mil maneres diferents, des dels assassinats masclistes i les violacions, fins a la discriminació laboral i la bretxa salarial. (Hi ha els que neguen això, com hi ha els que defensen que la terra és plana; però això no canvia la realitat.)

I has de tenir clar que tota opressió i discriminació et perjudica, siguis home o dona, blanc o negre, LGTBI+ o no. Per exemple, si gràcies a una o altra opressió els empresaris aconsegueixen pagar menys a una persona —per ser dona, migrant, etc.— això els facilita baixar els salaris en general, això debilita el conjunt de la gent treballadora.

El cas de Rubiales no va d’una teoria feminista o altra. És una qüestió molt més bàsica. Una dona —en aquest cas Jennifer Hermoso— té el dret, o no, a no ser grapejada, a no patir abusos per part del seu cap? Es tracta de si realment creiem que tot ésser humà té drets, sigui home o dona, blanc o negre, LGTBI+ o no, etc.

Si en aquest cas t’identifiques amb Rubiales, t’has equivocat de bàndol.

Posa’t al seu lloc

Tots estimem les nostres mares. Si ets de família treballadora, la teva mare ho haurà passat malament almenys en un moment o un altre. Sent més jove, potser patia atencions indesitjades —assetjament sexual— a mans d’un cap o d’un supervisor. Potser sent més gran, va patir menyspreu per no quadrar amb la visió de com havia de ser una dona.

Si t’identifiques amb Rubiales, estàs posant-te al costat de cada cap de pa sucat amb oli, que hagi tractat malament la teva mare, la teva germana, etc.

És més, també estàs justificant cada cap que t’hagi tractat malament a tu.

Perquè l’opressió de les dones no pertany a un univers paral·lel que no t’afecta. El sistema que oprimeix les dones és el mateix que deixa morir persones refugiades a les fronteres, és el mateix que retalla els salaris reals mentre les empreses treuen beneficis rècord.

El cap que tracta malament les treballadores és el mateix que t’obliga a treballar hores extres sense avisar (i potser sense cobrar). El mateix que et menysprea si comets un error, però quan tens una bona idea te la roba i la fa passar per seva. I després, quan vol alguna cosa, et dirà, “tots som família” o “som un equip”. Saps que és una mentida hipòcrita.

Doncs quan Rubiales intenta enganyar-te amb els seus atacs al “fals feminisme”, és aquest cap que t’explota tot el mes, i després diu que és el teu col·lega.

Morterada

Rubiales cobra una morterada: jo no, i imagino que tu tampoc. Com a president de la RFEF rep 675.761,87 euros bruts anuals, més diversos plusos. Cobra, a més, 250.000 euros a l’any com a vicepresident de la UEFA.

En aquest mateix discurs davant la RFEF, Rubiales es va dirigir a Vilda —l’entrenador de la selecció femenina les actituds del qual ja havien provocat un fort rebuig entre moltes jugadores— i li va prometre un nou contracte de mig milió d’euros a l’any. Tu i jo tampoc no cobrem això.

D’on venen tots aquests diners? En part de les entrades als partits; jo gairebé mai vaig al futbol però entenc que les entrades són molt cares. També dels seus contractes amb els canals de televisió, on hi ha molt tripijocs, amb el resultat que per veure segons quins partits a la TV, o pagues extra o bé has de fer maniobres estranyes a Internet.

I es veu que la RFEF rep patrocini d’un fotimer d’empreses, com Iberdrola, Iberia, Renfe…

Et sonen les pujades de preus d’energia? Doncs l’any passat, Iberdrola va tenir uns beneficis rècord de 4.339 milions d’euros, una pujada del 12%. A tu et van pujar el salari un 12%? Suposo que no.

Doncs una part d’aquests beneficis (fruit de les pujades abusives a les factures de la llum) va ser per a la RFEF, i se suposa que forma part de la morterada que s’embutxaca el Sr. Rubiales.

StopVOX

Després del vergonyós discurs es va comentar que Rubiales apostava per entrar al partit d’extrema dreta, VOX. La seva justificació de l’assetjament sexual sí que l’acosta a aquest espai, tot i que fins ara el partit no ho ha volgut reivindicar.

Un cop dit això, un dirigent de VOX, el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, va denunciar les crítiques cap a Rubiales com a producte d’una “esquerra totalitària”.

Realment et poses al mateix bàndol que VOX, aquell partit nostàlgic del franquisme, aquell partit que s’ha oposat a pujades en el salari mínim i de les pensions, el que pensa que la salut pública és un llast…?

Pinxo de pati

Quan jo era un nen, un dia a l’escola, hi havia uns nois, aprenents de pinxo, que estaven fent bullying a un noi (per portar ulleres, per ser gros, baix, qui sap); havien agafat la seva motxilla i se la passaven entre ells, mentre ell intentant sense èxit recuperar-la. En passar jo, la motxilla va caure a les meves mans. Els aprenents de pinxo em van cridar, “passa’ns-la, sigues guai, sigues un dels nostres”, bla, bla. Estic content de dir que no ho vaig fer, sinó que la vaig tornar al noi a qui estaven molestant. Jo sabia que si avui anaven per ell, un altre dia la víctima seria jo.

Rubiales és el més gran d’aquests pinxos, et diu “sigues guai”, “identifica’t amb mi”. Però no ho facis. Avui ataca Jennifer Hermoso, demà serà una altra persona; així funciona aquesta gent.

I si ell se’n surt amb la seva, això no et reforça a tu. Reforça cada minicap de fireta que vol abusar de les persones sota el seu poder. I si tu no ets ni cap ni empresari sinó de classe treballadora, això t’inclou a tu.

Així que no ens confonguem. Repeteixo, no es tracta de compartir unes o altres teories; tot això és discutible, en faltaria més.

La qüestió és si un cap pot abusar impunement d’una treballadora, o no.

Si Rubiales pot fer això a una famosa jugadora que acaba de guanyar la Copa Mundial, què no podran fer els milers de mini Rubiales; a la teva mare, a la teva germana…? I, salvant les diferències, a tu?

No dubtis, no donis suport al cap pinxo llefiscós, dona suport a la Jennifer, com si fos la teva germana, que avui, en cert sentit, ho és. 


Gràcies a l’Ignasi per la traducció catalana.


Més sobre algunes d’aquestes qüestions:

Deporte femenino: una carrera de obstáculos

Video de una charla de Marx21, con Flor de Luna Pila, ex jugadora del Barça

Marie Faure, militante de Marx21 y jugadora de rugby

https://youtu.be/7l_gaYVS338?si=XbuJFJsMTJSjGrkU

Marxismo y feminismo

Folleto de Marx21, disponible en papel y online.