ES CA

Partit Socialista Obrer Revolucionari (DSIP)

41 treballadors de la mina van perdre la vida i 11 van resultar ferits en una explosió de grisú a la mina Amasra de Turkish Hard Coal Enterprises, al districte d’Amasra, a Bartın. Aquest incident a Bartın és una massacre més que un assassinat laboral. Desitgem una ràpida recuperació als ferits, condols i paciència a les famílies i a les persones properes dels morts.

Les raons tècniques d’aquest incident s’aclariran en el futur, però sabem que els responsables no seran castigats. Perquè no es va castigar els responsables de la mort de 301 treballadors a Soma i de 18 treballadors a Ermenek.

El president va descriure la massacre laboral de Bartın com un pla fatídic i va parlar de la quantitat de diners que es lliurarien a les famílies dels morts. També havia parlat així després de la massacre de Soma en què van morir 301 treballadors, havia dit que estava a la naturalesa de la mineria, havia esmentat que es donarien diners a les famílies dels morts. Han passat set anys i el seu enfocament dels assassinats laborals no ha canviat.

És una gran vergonya que el govern intenti cobrir amb diners la seva responsabilitat als assassinats laborals. El dolor de la gent no es pot alleujar amb diners. Si s’haguessin pres precaucions per evitar les catàstrofes, si s’haguessin fet despeses en matèria de seguretat laboral, això no hauria passat avui.

La mina de Bartın és una empresa de gestió pública, i l’Autoritat Turca de la Hulla és directament responsable de les mesures que no s’han pres aquí. El Tribunal de Comptes va advertir en el seu informe de fiscalització sobre la mina de Bartın l’any 2019, dient que s’havien de prendre mesures addicionals, però no s’ha fet res des de llavors, no s’ha pres cap mesura. Per contra, el ministre que va ser aquí fa tot just un mes lloava l’operació.

Les declaracions dels ministres i funcionaris són les clàssiques paraules que tots coneixem. Estan intentant encobrir el que ha passat. Perquè la vida del treballador és més barata que tota la resta.

Perquè els responsables de la matança de Bartın rendeixin comptes i per evitar que es repeteixin aquest tipus de matances, tots els sindicats, les càmeres professionals, les altres organitzacions de classe i totes les forces a favor del treball i la llibertat s’han d’unir i actuar conjuntament.

Els assassinats laborals no són fruit del “destí”, podem evitar les nostres morts lluitant.

Podem guanyar si ens unim.


Partit Socialista Obrer Revolucionari (DSIP) és grup germà de Marx21 a Turquia. Aquest article va aparèixer al seu web Marksist: