ES CA

Declaració d’un grup a la Xina que defensa el socialisme revolucionari. La reproduïm aquí pel seu gran interès i perquè, més enllà d’alguns matisos, ens sembla una excel·lent orientació per a un grup revolucionari dins d’un Estat aliat de Rússia.

 

El 24 de febrer, l’exèrcit rus va envair Ucraïna en nom de la defensa de la independència i la sobirania nacional, de l’ajuda al poble rus al Donbàs i de l’eliminació del nazisme ucraïnès. Putin fins i tot va amenaçar de llançar una guerra nuclear en un discurs televisat el dia 24. Considerem que aquesta guerra és una guerra d’invasió imperialista: el seu propòsit és competir per l’hegemonia a Europa amb l’imperialisme nord-americà i l’OTAN, en lloc de l’autodefensa o l’antifeixisme. Ens oposem fermament a l’agressió de Rússia contra Ucraïna. En el seu discurs del dia 22, Putin va carregar contra el leninisme i el dret de les nacions a l’autodeterminació en un to xovinista rus, que va exposar plenament l’ambició russa d’expansió imperialista. Per aquesta raó, les persones “d’esquerrans” que defensen el governant de Rússia estan defensant la guerra imperialista.

D’altra banda, per tal d’expandir la seva influència cap a l’est, l’imperialisme nord-americà i l’OTAN han fomentat i ajudat els feixistes i el govern oligàrquic d’extrema dreta d’Ucraïna, han donat suport a la seva opressió a les organitzacions obreres i socialistes, i han agitat l’agressió continuada cap a Donetsk i Luhansk. Ens oposem fermament a aquestes accions per exacerbar les tensions per part d’Estats Units i l’OTAN.

El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès va parlar de “cercar una solució integral a Ucraïna i a les qüestions relacionades amb ella mitjançant el diàleg i la negociació, i finalment formar un mecanisme de seguretat europeu equilibrat, eficaç i sostenible”. Aquest tipus de retòrica sembla neutral, però el govern xinès, com a membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU, no va condemnar gens l’agressió russa, fent-se així còmplice de l’imperialisme rus. De fet, el govern xinès reforça constantment la seva aliança imperialista amb Rússia per enfrontar-se a Estats Units i als grups imperialistes occidentals. Ens oposem a la propaganda prorrussa als mitjans de comunicació de la Xina continental, i ens proposem promoure activament les idees internacionalistes i antiguerra.

Creiem que les sancions no són el camí correcte per aturar l’agressió russa. Per contra, només augmentaran les tensions internacionals i facilitaran la hipòcrita propaganda “antiguerra” d’EUA i l’OTAN. Qualsevol conflicte, guerra o agressió imperialista farà que la gent corrent pateixi i vessi sang i llàgrimes.

Per aturar l’agressió de Rússia, primer hem de donar suport al moviment antiguerra de la classe treballadora russa. Tot i que sabem que, sota el govern autocràtic de Rússia, el moviment antiguerra s’enfronta a grans riscos. Hem d’insistir constantment a la corrupció, l’autocràcia i la pobresa provocades per la burgesia russa i els seus intents de distreure l’atenció de la gent amb la guerra; cal insistir que només la revolució socialista pot portar la pau, la prosperitat i la democràcia.

En segon lloc, també donem suport a la resistència del poble ucraïnès contra la invasió i els moviments antiguerra a tot el món. Només el moviment antiguerra i la revolució anticapitalista d’una classe treballadora mundial unida poden posar fi a la guerra imperialista i alliberar el poble ucraïnès de la desolació. L’enemic del poble treballador no és el poble treballador d’altres països, sinó la burgesia dominant que ens ha explotat i ha sacrificat la nostra sang per alimentar una guerra estrangera i l’animositat.

En tercer lloc, l’agressió de Rússia no podrà destruir les forces ultradretanes i feixistes dins Ucraïna; al contrari, encoratjarà els ultradretans i feixistes més fanàtics, donant-los la màscara de “guardians de la pàtria”. A més, l’agressió de Rússia encoratjarà enormement les forces ultradretanes i feixistes dins de Rússia, que es delectaran lloant el gran rejoveniment de la nació russa. Creiem que l’única força eficaç per eliminar l’extrema dreta i el feixisme és la solidaritat i la coordinació de la classe treballadora de Rússia i Ucraïna.

En quart lloc, donem suport al dret dels pobles d’Europa de l’Est a l’autodeterminació, inclòs el dret d’Ucraïna a alliberar-se de l’agressió i la dominació imperialistes, així com el dret del poble del Donbàs a l’autodeterminació. L’ocupació russa no portarà la llibertat al Donbàs. Donem suport a l’autoorganització i l’autodefensa del poble del Donbàs i ens oposem a l’actual govern titella rus al Donbàs.

A baix la guerra imperialista! No a l’agressió imperialista!

Visca la revolució comunista internacional!

26 de febrer de 2022


Aquest text es va reproduir en anglès a la pàgina de Socialist Resurgence, grup d’esquerres a EUA.