ES CA

Sikandar Siddique

La llei especial sobre refugiats ucraïnesos ha tret a la llum el racisme a la política danesa.

Dimecres 16 de març, la majoria del Folketing (Parlament danès) aprovava una llei especial per a les persones refugiades ucraïneses que han fugit de la invasió russa d’Ucraïna. La llei especial vol dir que els ucraïnesos no han de ser arrossegats a l’infern de l’asil que els governs recents han creat per a tots els altres refugiats. Els ucraïnesos, d’altra banda, poden treballar des del primer dia, els seus fills poden anar a l’escola i se’ls permet viure i treballar a la societat com a persones dignes.

Sota cap circumstància Frie Grønne (Verds Independents) podem votar a favor de tal llei. No perquè no vulguem ajudar els refugiats d’Ucraïna, creiem que ho hauríem de fer, sinó perquè la llei és una expressió del racisme que sanciona l’Estat. Crea categories A i B de refugiats a Dinamarca, on les persones refugiades racialitzades de Síria, Afganistan, Iraq, etc. han de continuar vivint en condicions inhumanes als centres d’asil, on no tenen ni idea de si mai tindran l’oportunitat de construir una vida raonablement digna. I on els refugiats LGBTI+ d’Àfrica Central tenen grans possibilitats de no obtenir asil perquè el nostre sistema no reconeix que són perseguits. Els refugiats blancs d’Ucraïna, per altra banda, han de ser tractats com a persones dignes en peu d’igualtat amb els danesos.

“Zona local” és un terme inventat

Quan va arribar l’afluència de refugiats l’any 2015, l’Estat danès els va robar les joies. Els ucraïnesos han de rebre prestacions socials des del dia 1. Les persones daneses que van ajudar els refugiats sirians a Dinamarca van ser acusades de tràfic de persones. Si condueixes a Polònia i reculls refugiats ucraïnesos, ets un heroi popular. La hipocresia és enorme.

Molts dels nostres polítics intenten justificar el racisme dient que Ucraïna és la nostra “zona local”, però la veritat és que la Convenció de Refugiats no diu res sobre “zones locals”. És un concepte inventat amb intencions polítiques. Per contra, l’article 3 de la Convenció de Refugiats estableix clarament que totes les persones refugiades han de tenir els mateixos drets.

Alguns partits fins i tot han estat tan obvis amb el seu racisme que no tindrien la llei especial per aplicar a les persones que són a Ucraïna amb estatus de refugiat. És a dir, els afganesos, sirians, etc. que Ucraïna havia rebut en el passat. I a la llei especial presentada pel govern, les regles especials no s’apliquen als molts milers als quals se’ls havia atorgat la residència permanent a Ucraïna després de fugir d’allà.

A les bombes de Putin no li importa el color del teu passaport

Aleshores, quan la majoria de l’esquerra —que per raons inexplicables dóna suport a la llei especial— tracta de calmar les seves consciències, acusant-nos els qui votem en contra de no voler ajudar els refugiats ucraïnesos, simplement he d’objectar. No podrien estar més equivocats.

Des que es van fundar els Verds Independents, hem exigit condicions adequades per a totes les persones refugiades, i això, és clar, també s’aplica als d’Ucraïna. Els nostres mandats simplement mai no recolzaran el racisme estatal.

En canvi, és la llei especial la que ens deu a la resta de nosaltres una resposta sobre per què les persones amb residència permanent a Ucraïna no mereixen ser ajudades. I hem d’assenyalar com la llei empeny la política de refugiats encara més cap a la dreta, quan el govern rep el suport de l’esquerra per implementar una divisió clara de les persones refugiades entre les categories A i B.

La llei especial és un punt baix històric a la política de refugi danesa i exigeix ​​un profund autoexamen per part de l’esquerra. Se suposa que hem de protegir les persones vulnerables davant dels líders inhumans i la seva legislació discriminatòria. No hem de ser els líders inhumans.


Sikandar Siddique és diputat al parlament danès, el Folketing, pel partit Verds Independents, Frie Grønne. Aquest article va ser publicat a la web Socialistisk Arbejderavis del nostre grup germà de Dinamarca.