ES CA

Alejandro García

La plataforma España Vaciada, sorgida el 2019 com a conseqüència de l’èxit de Teruel Existe, es va convertir en partit polític fa uns quatre mesos.

Segons una enquesta publicada al mitjà digital El Español el novembre passat, España Vaciada podria aconseguir fins a 15 escons en cas que se celebressin eleccions generals.

Aquesta ha estat la causa definitiva que ha portat els seus integrants a prendre la decisió de presentar-se a totes les eleccions que a partir d’ara es convoquin en aquells llocs on tinguin presència.

Aquesta enquesta també ha pogut influir en l’avançament electoral a Castilla i Lleón, ja que, probablement el PP entengui que el nou partit polític els pugui perjudicar electoralment i ho haurà volgut deixar gairebé sense temps per organitzar-se.

Sembla que en part ho ha aconseguit, ja que España Vaciada només presentarà candidatura a cinc de les nou províncies castellanolleoneses: Burgos, Palencia, Salamanca, Soria i Valladolid.

Però, què és exactament España Vaciada?

Està formada per més de 160 organitzacions de gran part de l’Estat espanyol (és present, principalment, a les províncies on el medi rural de les quals està molt despoblat), entre les quals hi ha moltes associacions de veïns, alguna organització ecologista i també unes quantes del tipus “Amigos del ferrocarril”.

Les seves reivindicacions se centren a revitalitzar el medi rural perquè no continuï perdent població. Segons diuen els seus portaveus, el medi rural és el gran oblidat per tots els partits polítics, siguin de la ideologia que sigui.

Si bé moltes de les seves reivindicacions, com les relacionades amb la sanitat i l’educació públiques (més centres de salut i personal sanitari, més escoles i personal docent, etc.) són indubtablement positives i defensables des d’una perspectiva d’esquerres; n’hi ha d’altres, com el foment de l’assentament de noves empreses (és a dir, foment de la iniciativa privada) o la defensa del manteniment de les casernes de la Guàrdia Civil en ajuntaments petits per “reforçar la seguretat en el camp rural” (reivindicacions defensades per Galicia Baleira, la part gallega d’España Vaciada i que és present a Lugo i Ourense) que són més discutibles.

Indefinició

I és aquí on rau un dels principals problemes que veig a España Vaciada; la seva pretesa indefinició ideològica.

De fet, el portaveu de Galicia Baleira va explicar al novembre que “no hi ha ideologia, no anem amb cap ideologia”.

I en la mateixa línia es va expressar fa uns dies Nieves Trigeros, portaveu de Palencia Vaciada: “Volem treballar sense ideologies per al medi rural, si us plau. Si un poble necessita alguna cosa, que la ideologia no ho freni. I això està passant”.

Afirmen que la defensa del medi rural i la lluita contra la seva despoblació no és ideològica quan, en realitat, sabem que tota reivindicació política comporta una ideologia determinada.

Quina és la seva intenció, doncs?

Doncs em temo que consisteixi a arribar a ser un partit frontissa i donar el govern, ja sigui al PP o al PSOE, és a dir, a qui els concedeixi més peticions. Aquesta estratègia, si bé a primer cop d’ull pot semblar respectable, comporta alguns perills.

El principal és, on posaria el límit España Vaciada a l’hora de votar a favor d’un o altre partit per donar-li el govern? Com que és un partit centrat exclusivament en el camp rural, els seus objectius no diuen res de la defensa dels drets fonamentals que no estiguin directament relacionats amb el medi rural.

Un exemple que se m’acut és, votaria España Vaciada a favor d’un govern de PP i Vox a canvi de la promesa de millors infraestructures per al medi rural (mai seria en sanitat i educació públiques), encara que això impliqués la pèrdua de drets pel col·lectiu LGTBI+ o la derogació de la llei contra la violència de gènere?

Si bé és veritat que si es fa una ullada al tipus d’organitzacions que conformen España Vaciada, a priori es pot deduir que no acceptarien una cosa així, això de fet em sembla un dubte raonable, precisament per aquesta pretesa indefinició ideològica.

Perill

D’altra banda, està passant un fenomen que, si bé no és atribuïble a España Vaciada i, de fet, el perjudica, suposa un altre perill. Estan sorgint plataformes “mirall” que no tenen res a veure amb España Vaciada, però que copien el seu discurs en defensa del medi rural i així oculten que, en realitat, són de dreta o extrema dreta.

És el que passa, per exemple, amb Palencia Existe a les xarxes socials de la qual es comparteixen manifestacions convocades per Vox i el seu líder, Eduardo Lera, va compartir al seu Facebook el 25 de desembre passat un discurs d’en Franco.

També amb Segovia Existe el líder del qual ja es va presentar a les eleccions municipals de l’any 2019 per Centrados, una escissió d’UPyD; o amb Ágora Ávila, el cofundador de la qual, Marcos Alonso, elogia Ayuso al seu compte de Twitter.

És veritat que España Vaciada, a través de les seves xarxes i diversos mitjans de comunicació, ha sortit ràpidament a desmarcar-se d’aquestes plataformes afirmant els seus portaveus que no hi tenen res a veure, però la confusió ja està servida.

Per concloure, es pot dir que España Vaciada pot aportar alguns elements positius per a aquest nou cicle electoral que comença l’any 2022 —per exemple, la majoria de les seves reivindicacions podrien considerar-se com a reformisme d’esquerres i, a més, pot treure vots al PP— però considero que no seria l’opció més aconsellable per votar, ja que no podem assegurar que no acabi donant-li el govern a la dreta i a l’extrema dreta.