ES CA

Isabel Ringrose

En els últims anys, el preu de l’habitatge ha pujat més ràpid que els salaris, i les llars han hagut d’endeutar-se, de vegades a alts nivells. Com a Suècia, on el deute representa més d’un terç del que entra a les llars, uns 4 anys i mig de salari.

El vot de les i dels berlinesos a favor de l’expropiació dels habitatges de les grans immobiliàries, la gentrificació i la llei de l’habitatge han tornat a reobrir el debat a la nostra societat

La nostra companya del Socialist Worker ens explica la situació de l’habitatge a la Gran Bretanya.

 

Els mals habitatges estan afectant la salut d’un de cada cinc inquilins a Anglaterra, segons Shelter, una organització benèfica per a l’habitatge.

Uns 1,9 milions de llars s’enfronten a males condicions d’habitatge, sent la floridura, la humitat i el fred les principals causes de malalties físiques i mentals. I això es veu agreujat per l’ansietat que provoca la lluita per pagar el lloguer i l’amenaça de desallotjament.

L’enquesta de Shelter va trobar que el 22 per cent dels inquilins sentien que la seva salut física o mental estava sent danyada per un habitatge deficient.

Una altra enquesta de llogaters privats va trobar que el 22 per cent va emmalaltir físicament com a resultat dels seus problemes i preocupacions d’habitatge. I una cinquena part va dir que els seus problemes d’habitatge van afectar negativament el seu treball.

Un de cada quatre inquilins també s’ha sentit “estressat i ansiós” per la situació del seu habitatge des del començament de la pandèmia.

La directora executiva de Shelter, Polly Neate, va dir: “El cost d’un habitatge deficient està provocant una situació de col·lapse en els ambulatoris i en els serveis de salut mental i hores de treball perdudes”.

Ella va demanar al nou secretari d’habitatge conservador Michael Gove que “controli la crisi de l’habitatge i abordi una de les principals causes de la mala salut”.

“L’estrès i el patiment que comporta no saber si es  pot pagar el lloguer d’un mes a un altre o si s’enfrontarà un desallotjament és enorme”, ha afegit Neate.

Insegur

Shelter diu que s’ha vist inundat de trucades a la seva línia d’ajuda per a rendes endarrerides en habitatges florits, freds, inassequibles i insegurs, que provoquen mala salut com a resultat.

La pressió sobre els inquilins podria aixecar-se si el govern brindés suport financer per ajudar a eliminar els endarreriments en els lloguers i construir més habitatges socials.

Krystalrose, una llogatera privada, va aconseguir sortir d’un pis ple de floridura a Londres fa un mes, pis que compartia amb la seva filla de tres anys. Les dues van desenvolupar infeccions oculars a causa de la floridura. Krystalrose es va veure obligada a tirar el bressol de la seva filla i el llit amb el qual el va reemplaçar perquè estaven infestats de fongs.

“Podies veure les espores travessant el matalàs”, va dir. “Em va entrar el pànic i vaig haver de tirar-ho immediatament. És repugnant que la gent permeti que una família visqui en una casa en aquest estat i no es preocupi per això”.

L’augment dels costos de la vida i el dany financer que molts han patit durant la pandèmia també estan contribuint a augmentar els endarreriments en els lloguers i els desallotjaments. Els costos d’habitatge ja representen més d’una quarta part de totes les despeses de les famílies amb els ingressos més baixos.

Una llar de baixos ingressos generalment pot estalviar 44 euros a la setmana llogant un habitatge social en comparació amb el sector del lloguer privat. Però es preveu que les llistes d’espera per a habitatges socials augmentin el proper any, arribant a 2,1 milions de llars, enfront dels 1,6 milions de l’any passat. Una de cada deu persones que són a la llista d’espera porta en ella més de cinc anys.

L’accés a un habitatge digne i a una bona salut no hauria de ser un privilegi per als que puguin permetre-s’ho.


Aquest article va aparèixer al Socialist Worker, publicació germana de Marx21 a la Gran Bretanya.