ES CA

David Karvala

El dia internacional contra la discriminació racial es va viure a Catalunya sota la forma de desenes de concentracions i altres accions al voltant del territori, així com un acte central a Barcelona. La majoria de les accions les va convocar el moviment ampli, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Quedava lluny la impressionant manifestació d’UCFR pel centre de Barcelona del març de 2019, però també es va aconseguir deixar enrere el “acte online” (en realitat un recull d’intervencions gravades en vídeo) que va ser l’únic que es va poder celebrar el març de 2020.

La vintena de concentracions d’aquest 20M va arribar després de la magnífica resposta urgent davant l’entrada de VOX a Parlament de Catalunya el 14F, amb desenes de protestes la nit de l’15F.

Aquesta vegada, com llavors, la convocatòria va inspirar la creació de nous grups locals d’UCFR.

Un d’ells és UCFR Solsona, un grup format només dies abans del 20M, que va mobilitzar a més de 20 persones en un municipi amb una població deu vegades menor a la del districte barceloní de Ciutat Vella.

Altres grups bastant nous que van celebrar esdeveniments reeixits van ser UCFR Terrassa, format durant la campanya electoral, i UCFR Vall d’Aro, un grup basat a Sant Feliu de Guíxols, que es va formar just a temps per convocar una acció el passat 15F.

Activistes al Baix Llobregat porten ja molts mesos en el treball essencial de construir i estendre UCFR en els municipis de la comarca. El 20M, nous nuclis com UCFR Cornellà i UCFR Abrera van convocar accions.

Concentració de pancartes

Davant la impossibilitat de celebrar una activitat gran, UCFR va optar per un acte central simbòlic, aplegant les pancartes dels grups locals i de les entitats adherides, amb una delegació mínima de cada entitat.

Van acudir un centenar de persones, amb desenes de pancartes molt diverses. Van escoltar les intervencions de Lamine Bathily, del Sindicat Mantero, i de diverses entitats que treballen en solidaritat amb les persones migrades. A continuació, van prendre la paraula activistes del Brasil, Itàlia i Grècia, subratllant la naturalesa internacional de la jornada.

Va quedar clar que cada lluita —contra el racisme i contra l’extrema dreta— té aspectes propis, però han d’anar unides.

Ara queda el repte de continuar aquestes lluites, amb un enfocament específic en l’amenaça que representa la presència de VOX al Parlament.