Crònica de les Jornades de Marxisme a Amsterdam (11 i 12 de maig, 2019)

Marina Morante

[Castellano]

El cap de setmana de l’11 i 12 de maig Internationale socialisten, l’organització germana a Països Baixos de Marx21, va organitzar a Amsterdam les jornades Marxisme Festival. Sota el títol “el nostre futur, no el vostre benefici”, es van desenvolupar set eixos temàtics: antirracisme, antifeixisme, feminisme, canvi climàtic, teoria, àmbit internacional i economia. Membres de l’organització convocant, internacionals i membres d’altres espais polítics van presentar un total de 27 sessions plenàries, les quals s’acompanyaven de debats.

Vaig assistir a les jornades com ponent convidada i membre de Marx21 Barcelona. Vaig desenvolupar dos eixos temàtics: la qüestió nacional a l’Estat Espanyol, en concret el cas de Catalunya, i l’ascens de VOX i la lluita antifeixista, concretament els reptes i tasques d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

En relació a la qüestió catalana, vaig parlar de l’òptica marxista històrica i de la visió de Marx21 al voltant de la situació política actual. Vaig tractar els següents eixos: el marxisme i el dret a l’autodeterminació (de Marx a Lenin), la història i el desenvolupament dels moviments nacionals catalans, el moviment independentista avui, actors polítics catalans i l’esquerra de l’Estat espanyol i reptes de futur.

Vaig insistir en la necessitat de promoure una línea d’acció estratègica pròpia de la classe treballadora, amb forts ponts solidaris amb la classe treballadora d’arreu de l’Estat, i la necessitat d’unificar les qüestions socials i nacionals, situant la lluita contra el règim del 78 com a objectiu.

Durant el posterior debat, en el qual van participar més de 30 persones, va sorgir la qüestió de la hipocresia europea davant la vulneració de drets i la repressió a Catalunya. Es va finalitzar amb la importància de la solidaritat internacional i l’exemple de l’1 d’octubre, un exemple de poderosa autorganització popular.

A la ponència entorn de la lluita contra el feixisme, vaig compartir mesa amb antifeixistes de Berlín i Amsterdam. Els principals eixos que vaig desenvolupar van ser la història dels moviments feixistes a l’Estat espanyol, el caràcter, programa i auge de VOX i la necessitat de senyalar i combatre el feixisme de forma unitària. També vaig comentar exemples pràctics i els aprenentatges de la lluita contra Plataforma per Catalunya. Va agradar especialment el gràfic que correlaciona la baixada en vots de PxC amb el creixement d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

Un dels moments més emotius i combatius de l’event va ser el míting de cloenda de la jornada. Vaig compartir mesa amb un sindicalista del metall (referent de la comunitat negra i migrant del sector), una reconeguda activista contra el canvi climàtic, un antifeixista històric i una revolucionària dona, musulmana, jove i sudanesa. Portant les experiències i aprenentatges fruit de la lluita al carrer, l’únic espai de canvi, totes les ponències van confluir en un punt, és hora de lluitar: és hora d’aturar els règims autoritaris, l’ofensiva neoliberal i l’auge del feixisme i l’extrema dreta.

A Amsterdam o a Catalunya, sense cap mena de dubte, farem que, efectivament, no passin. “No passaran!


Web de les jornades: https://www.marxismefestival.nu/