ES CA

Laura Ribera Barniol, activista d’UCFR Berguedà i membre de Marx21

Contra qui i què lluitem en la lluita contra el feixisme al Berguedà?

No anem en contra dels qui estan a favor de la unitat d’Espanya, ni anem en contra dels qui se senten espanyols, no es tracta d’això. Ras i curt, aquest és el missatge que les persones que lluitem en espais que cerquen eradicar pràctiques feixistes i racistes hem de transmetre a comarques de la Catalunya Central com el Berguedà.

La recent creació d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) – Berguedà suposa una oportunitat d’arribar a la societat de manera transversal. Ens trobem davant una comarca forçament mobilitzada i on el moviment independentista hi està molt arrelat. És així que gairebé tots els partits polítics sobiranistes hi tenen el seu espai i públic i en pobles petits poden inclús ser els únics amb representació consistorial. És per això que en aquest context moltes persones, afines i no a l’independentisme, associen el terme feixisme a l’Espanya actual. Utilitzen així aquest terme, en molts casos obviant diferenciacions en diccions com Estat Espanyol, i Espanya i /o els espanyols.

A tall d’exemple, el passat dissabte 30 de desembre UCFR – Berguedà va organitzar un acte públic de sensibilització a la ciutat de Berga. Moltes de les persones que es van adreçar al grup van exposar el seu desig de no acceptar la informació que se’ls facilitava o de rebutjar-la interpretant que en un context com aquell “lluitar contra el feixisme era lluitar contra els qui no estaven a favor de la independència”.

Tenim una bona oportunitat per explicar-nos, per definir el feixisme contra el que lluitem i apuntar-lo directament, arribant així a persones de diferents col·lectius i àmbits. Cal posar-ho de relleu i fer-ho les vegades que faci falta, podem lluitar contra les exaltacions i pràctiques feixistes i racistes units i tenir identificacions i posicionaments divergents, tenint un objectiu i marc comú.

No podem continuar sent naïfs ni restar importància a l’amenaça que representa el feixisme real, aquell al qual sectors tant de la dreta com de l’esquerra del panorama polític tan català com estatal sembla que relativitzin. No podem pensar que al Berguedà no es cometran atacs o actes feixistes, així com tampoc podem obviar el fet que algunes reivindicacions extremistes ja s’hi hagin dut a terme. No gaire lluny de les delimitacions geogràfiques de la Catalunya Central, la localitat de Balsareny ha estat un exemple recent de la presència activa de grups feixistes més o menys organitzats.


Seguiu-los a Twitter: @UCFRBergueda