Centenars de milers de persones es manifesten a Barcelona cridant «Volem Acollir»

[En castellano]

David Karvala

Unes 300.000 persones es van manifestar dissabte passat a Barcelona, exigint que l’Estat espanyol aculli més persones refugiades.

La manifestació va ser enorme i va aplegar persones de diferents procedències i classes socials.

Activistes negres i musulmanes d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), el moviment unitari contra l’extrema dreta a Catalunya, van participar a la capçalera de la mani.

Els manters de Barcelona, molts d’ells procedents del Senegal, Gàmbia i altres països africans, han format recentment un sindicat. Es van unir a la mani en un contingent que incloïa un ex Pantera Negra. S’organitzen contra la repressió exercida per l’ajuntament de Barcelona. Van patir assetjament abans, sota l’alcaldia de Convergència, i encara avui quan l’esquerra controla la institució.

Refugiats sirians i activistes d’esquerres es van manifestar darrere la pancarta de Tadamon, «solidaritat» en àrab. Aquesta campanya s’oposa a la dictadura siriana i als seus aliats, així com també als bombardejos occidentals.

Els dos principals moviments independentistes catalans, ANC i Òmnium Cultural, es van mobilitzar per la manifestació portant estelades molt visibles durant la marxa.

La campanya es va dir «Casa Nostra Casa Vostra«, amb el lema «Volem Acollir». Va ser organitzada per joves professionals —amb moltes connexions als mitjans de comunicació— després de tornar de treballar com a voluntaris amb gent refugiada a les illes gregues; es va construir a través d’una campanya mediàtica molt forta. Un concert la setmana anterior, en suport a l’acollida de gent refugiada i per promoure la mani, es va transmetre en directe a TV3. Els principals dirigents polítics de Catalunya van assistir al concert, en una zona VIP.

Notícies

TV3 va anunciar la manifestació cada dia, a les notícies, fent informes especials… fins i tot el programa de sàtira política, Polònia, va incloure un sketch sobre el tema.

El govern català i tots els partits independentistes —incloent el centre-dreta— també li van donar suport i van mobilitzar per la mani. Això planteja una pregunta òbvia, si voleu acollir la gent refugiada, per què simplement no la deixeu entrar?

Diuen que «l’Estat espanyol no ens deixa, no podem fer res sense la independència». Però es troben sota pressió en això. El govern espanyol prohibeix que Catalunya celebri un referèndum sobre la independència, i el govern català es compromet a organitzar-ne un de totes maneres. A la mani, el partit anticapitalista CUP va impulsar el lema «prou excuses». Diu que si volem la independència ens cal desobeir Madrid ara, no deixar-ho per a un futur llunyà.

Aquesta mobilització mostra que la gent vol acollir els refugiats. Però la naturalesa verticalista de la campanya també comporta algunes limitacions. Es va dirigir d’una manera que excloïa les demandes antiracistes més generals. Una de les pancartes principals anava a dir «Fora la llei d’estrangeria» però va ser canviada per «Catalunya, terra d’acollida».

Molts manifestants clarament no havien participat en cap activitat antiracista abans. És fantàstic que sortissin al carrer, però mostra que hem de seguir construint la lluita.

En algunes zones, UCFR va ser fonamental en el moment de mobilitzar la manifestació. Així s’enforteixen les iniciatives contra la islamofòbia i l’extrema dreta. Per continuar la lluita contra el racisme, no podem evitar aquestes qüestions, ens cal construir un moviment que pugui enfrontar-s’hi.


David Karvala és activista d’UCFR i de Marx21.net

Aquest text és la traducció de l’article publicat en anglès a Socialist Worker (GB). També ha aparegut en alemany i grec.