ES CA

Marx21.net

A mitjans de novembre es va celebrar a Londres una trobada important per a la lluita unitària contra l’auge ultra.

El dissabte 16 de novembre, es van reunir unes 500 persones —entre la gent a la sala i en línia— a la cimera contra el racisme i l’extrema dreta. L’acte es va celebrar a la seu del TUC, la central sindical unitària de la Gran Bretanya (GB). Això és una mostra del creixent compromís del moviment sindical britànic amb aquesta lluita, cosa que s’ha aconseguit mitjançant molta feina de base als sindicats.

L’esdeveniment es va celebrar després dels terribles pogroms racistes d’aquest estiu, però també de les magnífiques i enormes protestes en contra. Només a finals d’octubre, unes 20.000 persones —incloent-hi una important mobilització sindical— van participar en una contramanifestació davant d’un acte multitudinari organitzat pel neonazi britànic que es diu “Tommy Robinson”. (El mateix que odia tant la presència de gent migrant a la Gran Bretanya i que va emigrar per viure a Alacant…).

Corbyn

El gran acte de dissabte va començar amb una plenària en què van parlar Jeremy Corbyn, l’antic dirigent d’esquerres del partit laborista, a més de representants de moviments d’EUA, Alemanya, i d’Escòcia un magnífic Aamer Anwar, advocat en el cas de Sheku Bayo , home racialitzat que va morir a mans de la policia l’any 2015.

La van seguir una sessió de tallers sobre la lluita internacional contra el feixisme, el paper dels sindicats i sobre com combatre la islamofòbia. Una altra sessió de tallers a la tarda va incloure la lluita contra l’extrema dreta britànica de Nigel Farage, la solidaritat amb les persones migrades i refugiades, i la lluita de la gent d’origen asiàtic a GB.

Sindicat

El dia va tancar amb una altra plenària, on cal destacar la intervenció emotiva de Kadi Johnson, la germana de Sheku Bayo; un discurs molt potent i compromès de Daniel Kebede, nou secretari general del sindicat del professorat, NEU, l’afiliació del qual supera el mig milió; una crida a l’acció internacional de Denis Godard, de Marche des Solidarités de França; entre d’altres.

L’endemà es va celebrar una reunió de treball de la xarxa internacional World Against Racism and Fascism (Món contra el racisme i el feixisme). Aquí es va fer balanç de la situació dels moviments i els reptes als diferents països, i es va acordar una crida a accions per al futur. L’eix del calendari internacional és, novament, la crida a la mobilització pel dia antiracista de l’ONU, amb protestes durant la setmana i el dissabte 22 de març de 2025.

En conjunt, el cap de setmana va reunir persones d’almenys 15 països: Alemanya, Barbados, Canadà, Catalunya, Txèquia, Dinamarca, Estats Units, França, Gran Bretanya, Grècia, Japó, Noruega, Polònia, Sud-àfrica, Tunísia… S’ha començat a difondre la crida, que està oberta a l’adhesió de tots els tipus d’organitzacions socials i polítiques, fins ara, en 12 idiomes.

Amb tot el que està passant al món, des de la volta de Trump a la presidència d’EUA i Milei a Argentina, fins a la pujada dels partits feixistes a Europa, és essencial que tots els sectors dels moviments socials i de l’esquerra assumeixin com a prioritat aquesta mobilització.