ES CA

Rubén Vargas

El 14 de gener passat, activistes antiracistes es van reunir a Oviedo, al local L’Arcu de la Vieya, per plantejar una jornada d’acció sobre la base de la trucada de CommemorAcción. Es tracta de la jornada de lluita contra el règim de mort a les fronteres i per exigir veritat, justícia i reparació per a les víctimes de la migració i les seves famílies.

El procés CommemorAcción se suma a la Marxa per la Dignitat en ocasió de l’aniversari de la tragèdia del Tarajal, una protesta celebrada a Ceuta des de fa deu anys. El lema triat per a aquesta desena edició és “Prou violència a les fronteres: migrar és un dret”.

Per a aquest esdeveniment, hi ha dues accions proposades, la jornada mundial d’acció descentralitzada el 6 de febrer i un esdeveniment “Gran ConmemorAcción” cada dos anys.

El grup d’Astúries es planteja centrar-se en el primer. S’han proposat fer accions durant el cap de setmana de 3-5 de febrer.

Divendres, 3 de febrer:

Projecció de la pel·lícula documental “Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud.”

Lloc: Avilés. Palau de Valdecarzana o CEMAE si l’anterior no és possible.

Hora: 20h.

Dissabte, 4 de febrer:

Xerrada col·loqui sobre “Política de Fronteres i Immigració”

Lloc: Oviedo.

Hora: 19h.

Participants: tres o quatre persones que representin una visió global del tema.

Es proposen diverses opcions a confirmar: representant del col·lectiu FIES, Periodisme Humà, La Marea, Cambalache, Amnistia Internacional Astúries, PAH, representants del moviment “Regularitzación Ya”.

Diumenge, 5 de febrer:

Concentració i lectura de manifest. A més, performance i altres accions que puguem suggerir.

Lloc: Gijón. Zona jardins del Nàutic (passeig de la platja).

Hora: convocatòria de 12:30 ha 13:00 h per anar reunint-nos i començar.

Es proposa la concentració acompanyada d’alguna performance i d’altres possibles activitats (música, ball…), desplegament de pancarta/es i lectura del manifest.

Cal veure si totes aquestes accions s’aconsegueixen dur a terme. En tot cas, és essencial que les i els activistes anticapitalistes donem suport a aquest tipus d’esdeveniments unitaris que abasten sectors amplis de la societat en defensa dels drets civils de les persones migrades.

Cal impulsar la lluita unitària als diferents territoris de l’Estat espanyol i així fer front a l’odi i al racisme de l’extrema dreta. #StopVox.