ES CA

Juan Antonio Gilabert

El vuit de maig de 2022 vaig participar en la marxa contra la base militar nord-americana de Rota, representant Marx21 i amb la Plataforma contra la Guerra de Sevilla. La marxa d’aquest any era la número XXXIV, tot i que la plataforma contra la base que sempre l’ha convocada, aquesta no l’ha donat suport. Això, tot i que aquest any, amb la guerra d’Ucraïna, és més necessària que mai.

A la Plataforma contra la Guerra de Sevilla tampoc no hi ha hagut consens per assistir a la manifestació. Tot i que hem anat en nom de la plataforma, no hi han anat tots els col·lectius que la formen. Els grups que no hi han assistit, ho han fet al·legant que no s’ha organitzat des de la plataforma de Cádiz i que els grups que l’han organitzada són minoritaris, organitzant la marxa ells per separat. Els que sí que hi hem assistit, defensem anar-hi perquè les bombes estan caient i l’OTAN està donant armes a “tutiplè” per continuar la guerra i perquè som objectiu militar de Rússia.

Un cop a la manifestació, vam ser unes cent o dues-centes persones. El recorregut va ser des del Port de Santa María fins a Rota, a la província de Cádiz. La manifestació des del principi va tenir tot l’esperit anti OTAN.

Però des de l’inici va quedar clar que la majoria de les organitzacions convocants pensen que Putin s’està enfrontant a l’OTAN perquè lluita contra l’imperialisme nord-americà. Tant és així que, durant la manifestació, es van cantar lemes en solidaritat amb Donbas i fins i tot es va fer referència a la guerra de Vietnam. Hi havia una bandera de Corea del Nord.

Jo des de la meva minoria, vaig cantar diverses vegades “OTAN no, Putin fora” i és clar, no vaig rebre cap suport.

La manifestació va estar bé perquè la gent comuna va veure un grup organitzat que cridava contra l’OTAN. El pitjor és que va ser minoritària perquè, per una banda, encara és difícil anar contra l’OTAN donat el missatge institucional del govern “més progressista de la història”. I també perquè els grups amb força per organitzar aquesta manifestació realment no són antiimperialistes, només són anti EUA.

Des de Marx21 continuarem col·laborant a la Plataforma contra la Guerra on estiguem, per crear des de baix, consciència antiguerra sota la base que qualsevol exèrcit és enemic de la classe treballadora. L’OTAN ha de desaparèixer i Putin dimitir.