ES CA

Posar fi a l’apartheid israelià requereix que només hi hagi un Estat democràtic des del riu fins al mar.

Socialist Worker

Amnistia Internacional és la més recent organització a qualificar Israel com un estat d’apartheid. Abans va ser Human Rights Watch. I abans, va ser l’organització que vetlla pels drets humans més grans d’Israel, B’Teselem. Per a totes tres la conclusió és la mateixa.

Israel és un règim que discrimina, desposseeix i violenta els palestins, que com diu Amnistía Internacional està dissenyat per “privilegiar la població israeliana jueva” a costa de la població palestina.

De manera significativa aquestes tres organitzacions també afirmen que els abusos que ocorren a cada àrea sota control de l’estat d’Israel —fins i tot dins de les seves fronteres— és als anomenats “territoris ocupats”. En paraules de B’Tselem, aquests serien els que van “des del riu Jordà fins al mar Mediterrani”.

El fet d’exigir llibertat per a Palestina “des del riu fins al mar” és per a molts dirigents motiu suficient per trucar a la policia.

Però la demanda “des del riu fins al mar” no vol dir expulsar la gent jueva de Palestina. Significa reconèixer que l’apartheid israelià va començar amb la fundació de l’estat d’Israel el 1948, com Amnistia va apuntar aquesta setmana.

Posar fi a l’apartheid israelià vol dir reemplaçar l’estat d’Israel per un estat just: un únic estat laic amb els mateixos drets democràtics per a tots els seus ciutadans. Això és el que realment molesta Israel i els seus seguidors. Però és l’única manera que Palestina sigui lliure… des del riu fins al mar.


Aquest article va aparèixer a la nostra publicació germana a GB, Socialist Worker

Veure també: Llibertat per a Palestina