ES CA

Socialist Worker

La nova variant de la Covid que ara s’està estenent des de Sud-àfrica és el terrible preu que tots pagarem per la negativa de les classes dominants a fer de la vacunació mundial la màxima prioritat.

Es creu que el nou cep de la malaltia, que ha estat anomenat “Òmicron” per l’Organització Mundial de la Salut, és molt més transmissible que fins i tot la variant Delta.

Els virus poden patir canvis ràpids quan se’ls permet propagar-se. De tant en tant, un virus canvia d’una manera que l’ajuda a sobreviure. I això és el que ha passat a la província sud-africana de Gauteng, que inclou la capital de Johannesburg i Tshwane (abans coneguda com a Pretòria).

Menys d’una quarta part de la població sud-africana ha estat completament vacunada i entre la gent més pobra aquesta xifra és molt menor.

El món científic està particularment preocupat pels canvis en la proteïna pic del coronavirus, la part que ajuda el virus a ingressar a les cèl·lules humanes.

Algunes d’aquestes mutacions també dificultaran que els anticossos a la nostra sang reconeguin el virus i podrien significar que la Covid evadirà les vacunes existents.

El viròleg Tom Peacock, de l’Imperial College de Londres, va descriure les formes en què el virus havia canviat com a “horribles” i amb un “perfil de mutació de pics realment espantós”.

Però la ciència ha advertit durant molt de temps que això passaria si gran part del món no es vacunava.

Riquesa, poder i vacunes

“Ho vaig dir”, va dir Francois Venter, investigador de la Universitat de Witwatersrand a Johannesburg. “Sembla que aquests països rics no han après absolutament res en termes de suport”, va dir.

Venter té raó. Durant més d’un any, l’Organització Mundial de la Salut i altres veus han advertit que “ningú estarà fora de perill fins que tothom estigui fora de perill”.

Els governs del Sud Global, i Sud-àfrica en particular, van pregar a les grans farmacèutiques i als seus patrocinadors estatals que aixequessin les patents perquè la producció de vacunes pogués començar als països més pobres.

Però la Unió Europea i la Gran Bretanya es trobaven entre els països que es van negar, insistint que els enormes beneficis eren un incentiu vital perquè les empreses multinacionals desenvolupessin nous medicaments.

Les nacions més pobres van instar que, en lloc d’acumular vacunes a Occident, s’enviïn subministraments amb urgència als que corren més risc de desenvolupar nous ceps de la Covid. Però les seves súpliques només van trobar una resposta negativa.

I el tan aclamat programa Covax de l’ONU, que els governs occidentals van proclamar com la forma de vacunar el Sud Global, no ha aconseguit lliurar els 2 mil milions de dosis que va prometre a finals d’aquest any.

Tancar fronteres

Les úniques “solucions” que han ofert els governs occidentals és tancar de cop la porta a la gent de Sud-àfrica i restablir algunes de les proteccions més mínimes davant la Covid.

Tothom sap que tallar les connexions de viatge donarà als Estats europeus només uns dies o setmanes abans que s’esdevinguin brots massius d’Òmicron aquí. Ja hi ha casos a Europa, de manera que la prohibició de vols és purament cosmètica.

“Tanques la frontera amb l’Àfrica, després tanques la frontera amb Bèlgica, després tanques la frontera amb algun altre lloc”, va dir Alessandro Vespignani, professor de la Northeastern University. “Però cada vegada que la tanques, és una mica tard”.

El ministre de salut de la Gran Bretanya, el conservador Sajid Javid, es va esforçar a dir diumenge que el seu govern “no estava ni a prop” d’imposar noves restriccions, com ara demanar a la gent que treballés des de casa sempre que fos possible.

Tot i això, es va veure obligat a ordenar l’ús de màscaretes a les botigues i al transport públic a Anglaterra a partir de dimarts d’aquesta setmana.

Javid va dir que els canvis eren “temporals” i que la gent hauria de planificar “el Nadal com de costum”. Aquesta és una actitud perillosa.

Ens enfrontem a una nova forma del virus que pot infectar més fàcilment altres persones i és possible que pugui passar per alt les vacunes fins i tot d’aquells que han rebut tres injeccions.

I, tot i això, el ministre de salut pensa que està bé ficar tantes generacions d’una família en una habitació petita durant almenys un dia sencer. Hi pot haver poques maneres més fàcils de garantir la propagació del virus i provocar l’hospitalització i la mort.

Van ser la recerca de beneficis i els interessos egoistes dels empresaris els que van crear les condicions perquè la Covid s’estengués i mutés en formes més perilloses.

Ara, l’única resposta d’ells i dels seus amics als governs és exigir que les caixes registradores segueixin augmentant les vendes, i que el negoci continuï com de costum a les nostres escoles i llocs de treball.


Aquest article va aparèixer al web de la nostra publicació germana a Gran Bretanya, Socialist Worker.

Vacunes per a tothom! No a les patents!

Difon aquests gràfics: