• Vacunes per a tothom! No a les patents!

  • Covid zero: Que la vacuna no sigui un privilegi!

  • En la guerra de vacunes, perdem les persones

  • Ja les hem pagades: Vacunes per a tothom!

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a finals d’abril s’havien administrat aproximadament 700 milions de dosis al llarg del món. D’elles, el 87% van anar a països rics i el 0,2% als països pobres.

A causa dels drets exclusius de patent i propietat intel·lectual sobre les vacunes contra el Covid-19, ara hi ha una capacitat limitada de productors. Aquests acaben conformant monopolis farmacèutics i posseeixen a més la llibertat de fixar els preus i condicions de negociació en diversos països.

La farmacèutica Moderna, amb poc més d’una dècada d’existència, espera recaptar més de 15.500 milions de dòlars en 2021 amb la venda de la seva vacuna. Un benefici inaudit, fruit d’un producte que no dubta a comercialitzar a més de 30 dòlars les dues dosis. Això la fa inassequible per a països amb pocs recursos que han hagut d’optar per la de AstraZeneca: de refrigeració més senzilla i a un preu «sense ànim de lucre »

La investigació i el desenvolupament de nous antibiòtics i antivirals ha estat rendible per a la indústria farmacèutica durant molts anys. Però abans de la pandèmia, 15 de les 18 empreses farmacèutiques més importants havien abandonat aquest camp.

El negoci de les vacunes representava un 3% de tota la indústria farmacèutica abans de la pandèmia.

La crisi sanitària ha posat el desenvolupament de vacunes al centre del negoci.

[metaslider id=»8175″]