ES CA

Marx21

La pandèmia de la Covid-19 és una crisi global, i només es pot resoldre a nivell global.

La idea que la gent més rica de món es pugui salvar mentre el virus segueix causant estralls a la resta de la població no és tan sols immoral, és falsa i estúpida.

S’estan produint centenars de milers de morts innecessàries en els països empobrits, i alhora el virus muta cap a variants més virulentes, variants que podrien ser resistents a les vacunes.

G7 criminals

El passat 11-13 de juny els líders de set dels Estats més rics del planeta, el G7, es van reunir en un hotel de luxe a la Gran Bretanya, suposadament per plantejar respostes als problemes mundials.

Van anunciar un pla per donar mil milions de dosis de vacunes contra el coronavirus a països d’ingressos baixos i mitjans durant el proper any. Amb això, es van presentar com els salvadors globals.

I sí, semblen moltes vacunes, però l’Organització Mundial de la Salut estima que per vacunar al menys al 70 per cent de la població mundial —i establir la immunitat col·lectiva— calen 11.000 milions de vacunes.

Sota el pla del G7, durant el proper any i mig, milions de persones més, principalment a països empobrits, s’infectaran mentre esperen que arribin les vacunes. Moltes persones s’enfrontaran a malalties greus i a la mort perquè els sistemes de salut dels seus països —sovint delmats pels plans d’austeritat imposats sota el neoliberalisme— no donen l’abast.

Les escenes a l’Índia de persones que busquen desesperadament llits d’hospital i bombones d’oxigen per a familiars a punt de morir es repetiran una i altra vegada, en un país rere altre.

Alternatives

Però les coses no han de passar així.

Es podria vacunar el món molt més ràpidament si els països rics decidissin dedicar els recursos necessaris per respondre a aquesta terrible amenaça per a la humanitat.

Cal abolir totes les patents i drets de propietat intel·lectual relacionats amb les vacunes contra el coronavirus i els tractaments de la Covid-19.

Una investigació realitzada per l’ONG Oxfam Intermón mostra que això permetria vacunar tots els països en desenvolupament del món per uns 5 mil milions de euros.

Si es mantenen les patents, costaria 65 mil milions d’euros.

“Sense una exempció en les patents, efectivament estaríem gastant fins a deu vegades més del necessari per obtenir les dosis suficients”, va dir un portaveu d’Oxfam. “Gran part d’aquests diners anirà directament a les butxaques dels accionistes de les empreses farmacèutiques”.

A més, s’ha de crear una xarxa mundial de plantes de fabricació de les vacunes més eficaces. Les grans empreses farmacèutiques insisteixen que només elles tenen els coneixements i les habilitats necessàries per fabricar vacunes complexes, però la capacitat existeix a països com l’Índia, el Brasil… si s’aboleixen les patents i es difon la informació necessària.

Si les grans farmacèutiques es resisteixen a això, es poden i s’han de posar sota control públic. Recordem que gran part de la investigació per aconseguir les vacunes es va dur a terme amb diners públics.

Urgent

Tot això pot sonar a irreal, però l’irreal és pensar que la humanitat pot sobreviure enfront de les crisis de la Covid-19, del canvi climàtic i la resta, sota el sistema actual, dominat per les grans empreses i els Estats poderosos.

Existeixen solucions bastant senzilles a aquests problemes, però totes xoquen amb els interessos de la minoria més rica, l’1% que mana actualment al món.

Per resoldre la crisi de la Covid-19 i els altres problemes, cal construir un altre tipus de societat. Aquest canvi global comença per construir les diferents lluites socials locals, aquí i ara.

I una demanda urgent és que s’aboleixin les patents i que les vacunes arribin, literalment, a tot el món.


Gràcfics per difondre per demanar vacunes per tothom.