ES CA

Alex Callinicos

Hi ha tres coses que entendre sobre Donald Trump en l’actualitat. La primera és que pot ser incoherent i estar obsessionat amb si mateix, però no és tonto.

Les revelacions del diari New York Times sobre la seva evasió d’impostos ens ho demostren. Trump ha pogut gaudir d’un estil de vida i un estatus multimilionari a partir d’una combinació de deute, celebritat i l’ús d’enormes pèrdues comercials per no pagar els seus impostos.

És clar que el seu elaborat sistema de evasions financeres ha d’haver estat ideat per advocats i comptables intel·ligents, però el fet és que ell els va contractar.

És com Augustus Melmotte, el financer de la novel·la The Way We Live Now d’Anthony Trollope, la inmensa fortuna resulta ser un mite. Si Trump no fos president, és possible que ja s’hagués vist embolicat en el tipus de ruïna que porta a Melmotte al suïcidi.

En segon lloc, Trump no és un feixista, però està construint el feixisme a Estats Units. Té el tipus d’opinions d’ultradreta que durant molt de temps han estat comuns entre els superrics a Estats Units.

Però està massa obsessionat amb el seu estatus personal i la seva riquesa com per interessar-se en crear un nou règim. I el gran capital no necessita al feixisme per aixafar els debilitats sindicats nord-americans.

Però Trump està molt endarrerit en la contesa presidencial amb el candidat demòcrata Joe Biden. Per tenir alguna possibilitat de reelecció, ha de motivar simultàniament als seus partidaris als pobles petits, principalment blancs, a votar i mantenir els demòcrates allunyats de les urnes.

Això últim comporta, en part, diverses mesures semilegals dissenyades per les legislatures estatals republicanes per reduir la participació de votants, particularment entre els pobres i els afroamericans. Però Trump també es basa en la intimidació.

Per a això necessita les bandes armades i bel·ligerants d’extrema dreta que va mobilitzar contra les protestes del Black Lives Matter. D’aquí la crida de Trump a una d’aquestes bamdes, els Proud Boys, al debat presidencial de fa quinze dies, perquè “retrocedeixin i esperin”.

El que estan esperant és el dia de les eleccions, el 3 de novembre. El fill de Trump, Donald Junior, ha demanat a “cada home i dona capacitat a que s’uneixi a l’exèrcit per a l’operació de seguretat electoral de Trump”. Podem suposar que les milícies d’extrema dreta seran presents als col·legis electorals per espantar els votants de Biden.

En tercer lloc, Trump té problemes. Donar positiu en la Covid-19 va ser un desastre per a ell, encara que era una mica d’esperar.

Desemmascarat

El virus ha estat arrasant entre la jerarquia republicana. Fa tres setmanes es van amuntegar, la majoria sense màscares, per celebrar la nominació de Trump de la jutgessa de dretes Amy Coney Barrett a la Cort Suprema.

El principal expert en malalties infeccioses del govern nord-americà, Anthony Fauci, el va qualificar com un “esdeveniment de súper propagació”.

La mala gestió de la pandèmia per part de Trump li va perjudicar en la seva carrera electoral amb Biden. Ara està atrapat. Ha alimentat l’escepticisme vers la Covid-19 i les teories de conspiració que abunden entre els seus seguidors incondicionals.

Per això ha de mostrar-se conquistant la malaltia. D’aquí les absurdes cerimònies d’eliminació de màscares que ha estat organitzant des del seu retorn a la Casa Blanca. I necessita fer campanya per mobilitzar a la seva base perquè surti a votar i aterroritzi a l’altre bàndol.

Però la bogeria de Trump a l’ignorar les regles de distanciament social i negar-se durant mesos a ocultar-se ja li ha fet molt de mal, especialment entre els votants grans.

Fins i tot un aliat republicà proper com el líder de la majoria del Senat, Mitch McConnell, diu que no ha estat a la Casa Blanca durant mesos. Diu que “personalment no va sentir que s’estaven acostant a la protecció d’aquesta malaltia” de manera apropiada.

Al tornar a fer campanya mentre aparentment segueix donant positiu, Trump està posant en perill a totes les persones que estan a prop seu. Biden ja està un punt percentual per davant entre els votants majors de 65 anys a un estat clau, Florida. L’any 2016 Trump va liderar entre ells per més de 17 punts.

Molts comentaristes ara argumenten que Trump va cap a la derrota. Això pot ser cert, encara que seria molt imprudent descartar una nova victòria. Però fins i tot si perd, deixarà rere seu un llegat terrible. Li ha donat a l’extrema dreta una confiança, un perfil i una perspectiva nacional que abans no tenien.

Biden i l’establishment demòcrata no ofereixen res per contrarestar-los.


Aquest article va aparèixer a Socialist Worker, publicació germana de Marx21 a Gran Bretanya.