ES CA

Grups del Corrent Socialisme Internacional

No a l’energia bruta, Sí a l’energia solar i eòlica a la Mediterrània

La tensió ha anat augmentant entre els estats de la regió, en la recerca de gas natural a la Mediterrània oriental i el pla de construir un gasoducte per transportar aquest gas a Europa.

L’acord sobre oleoductes signat per Israel, Xipre i Grècia ha rebut el suport d’Egipte, els Emirats Àrabs Units i França. La qüestió de la sobirania sobre els mars i els tractats de les fronteres marítimes entre Turquia-Líbia i entre Egipte-Grècia està augmentant les tensions i ens porta al perill d’un conflicte militar a la zona.

Potències imperialistes com Estats Units o la UE —amb França i Alemanya a l’avantguarda— han començat a jugar a la diplomàcia en un intent de produir una “solució”, tant als conflictes a la regió com a la guerra a Líbia.

El que veiem a la Mediterrània oriental és un reflex de la crisi d’hegemonia de l’imperialisme. Tots els governs estan impulsant els seus propis interessos econòmics, polítics i militars. Les tensions entre les grans potències estan permetent als poders més petits tractar de crear-se un espai per maniobrar al seu favor. La crisi del capitalisme està creant situacions extremadament perilloses en què les classes dominants poden arrossegar a milions de treballadors al pantà mortal de la guerra.

Els beneficis que les empreses energètiques obtindran del petroli i el gas no arribaran a les butxaques dels treballadors. I les polítiques d’energia bruta aprofundeixen les crisis climàtiques i amenacen el futur del nostre planeta. Els mateixos governs que es neguen a invertir en energies netes i prendre les mesures climàtiques necessàries han portat els pobles de la regió al llindar de la guerra.

Ens oposem a les guerres que només portaran fam, misèria i destrucció. Ens oposem a les polítiques que utilitzen la tensió militar per fomentar el nacionalisme a tots els països. Ens oposem a les campanyes racistes dirigides contra la gent refugiada. Les i els refugiats són víctimes de la guerra i la pobresa, nosaltres diem que són benvinguts.

El que necessitem per alleujar les tensions és la solidaritat internacional entre la classe treballadora de tots els països, no la “diplomàcia” de les grans potències imperialistes. La cadena de tensió, conflicte, operacions militars i vaixells de guerra amenaçant-se entre si ha de ser detinguda immediatament.

A tots els països, estan tractant de fer que la gent treballadora pagui la factura de la crisi econòmica cada vegada més profunda. Els estralls i la destrucció causats per la crisi ecològica també estan colpejant a la gent pobra amb més força. Mentre que la crisi de la pandèmia posa al descobert la iniquitat i la injustícia del capitalisme com a sistema, els capitalistes intenten fer que els treballadors paguin per la pandèmia.

Davant tots aquests problemes, cap de nosaltres té cap interès en un conflicte militar. La gent treballadora i la gent pobre de tots els països tenen un interès comú en lluitar contra el sistema que genera misèria, racisme i guerra. Les manifestacions als carrers de Beirut han demostrat que l’esperit de la primavera àrab és viu i ens inspira a totes i a tots. Les manifestacions en solidaritat amb les i els refugiats de les grans ciutats d’Europa demostren que no estem sols en aquesta lluita. Units podem guanyar.

  • No a la guerra! Volem pau! Tots els pobles de la regió són germanes i germans.
  • Els bel·licistes estan duent a terme campanyes de racisme i nacionalisme. No a el racisme i a el nacionalisme!
  • Tots els països han de detenir l’exploració de gas natural i les operacions militars a la Mediterrània oriental!
  • El carbó, el gas i el petroli han de romandre sota terra!

Nosaltres, organitzacions pertanyents al Corrent Socialisme Internacional a la regió, declarem que redoblarem els nostres esforços per elevar la bandera del socialisme i la pau a nivell internacional.

Partit Socialista Obrer Revolucionari (DSIP, Turquia)

Partit Socialista Obrer (SEK, Grècia)

Solidaritat Obrera (Ergatiki Dimokratia, Xipre)

Grup Socialista Revolucionari (Egipte)

Corrent de l’Esquerra Revolucionària (Síria)

 

Aquest text es va publicar en anglès al web del Corrent Socialisme Internacional.