ES CA

Anzar Atrar, militant de Marx21 i activista d’XR Murcia

La regió de Murcia és un dels destins preferits pels turistes de tot el món.

No obstant això, el que ha acaparat els titulars al llarg dels últims anys no és la qualitat de les seves platges o el sol que ofereix la comunitat autònoma, sinó la situació de la Mar Menor.

La Mar Menor és un ecosistema únic a l’Estat espanyol i el seu estat actual reflecteix fidelment les conseqüències de l’activitat econòmica sobre el medi ambient.

Les decisions econòmiques liberals preses a favor de la urbanització intrusiva a la vora de la mar i l’activitat agrícola intensiva al camp de Cartagena, són les principals raons, segons tots els estudis seriosos en la matèria.

Spoiler

El que està succeint a la Mar Menor i Murcia no s’ha d’entendre com una excepció en el món, sinó com el que li espera a la resta del món si no posem fi al capitalisme que considera l’ésser humà i la natura com a valors de mercat.

De fet, la situació de la llacuna és més aviat el spoiler d’un futur immediat del que només una minoria de privilegiats podrà protegir-se.

No és un debat d’experts i expertes sinó una qüestió ciutadana.

Malgrat totes les evidències que apunten a l’activitat econòmica com a motiu del deteriorament de la Mar Menor, la dreta al poder a la regió des de fa dues dècades vol convertir aquest debat ciutadà sobre les opcions econòmiques en un debat entre experts. S’utilitzen els números perquè la gent corrent no comprengui el que està succeint allà.

És una forma d’excloure la ciutadania, de treure-li el dret d’influir en el seu entorn immediat. Resulta que les persones corrents som massa incultes per comprendre i massa irresponsables per decidir, excepte quan ens conviden a bloquejar l’avanç dels rojos i els migrants.

L’altra estratègia és equiparar les decisions polítiques liberals preses pels funcionaris dels partits populars a la zona amb errors individuals i/o incompetència.

Es podria fer la mateixa analogia amb la situació sanitària de la Comunitat de Madrid, on es retalla el públic per donar més al sector privat.

En aquesta situació de confusió i frustració generalitzada, el moviment ecologista Extinction Rebellion Murcia porta diversos mesos lliurant una batalla per conscienciar la regió sobre les conseqüències de la degradació ambiental.

XR Múrcia impulsa la tercera rebel·lió a l’Estat espanyol des del dia 5 d’octubre, quan van començar les accions al carrer.


Amine Limam és militant de Marx21 i activista d’XR Murcia