ES CA

Marx21

Les imatges de les cent mil persones davant del tribunal d’Atenes, celebrant la condemna a la direcció del partit neonazi Alba Daurada, pel que és, una organització criminal, simbolitzen una gran victòria contra l’extrema dreta que ha d’animar (gairebé) tothom.

Aquesta victòria no té a veure només amb Grècia, sinó que és de rellevància general, en un món amenaçat pel creixement del racisme i de l’extrema dreta.

Per descomptat, hi ha factors específics: Alba Daurada és una banda neonazi, amb unes diferències importants respecte a l’extrema dreta amb corbata més típica a l’Europa occidental.

Tot i així, podem i hem d’aprendre de Grècia.

Unitat

Segons el refrany, “quan el savi assenyala la lluna, el neci mira el dit”. Davant la derrota dels neonazis grecs, seria un error enfocar-se en els jutges, o en altres factors conjunturals com els xocs de carrer, inevitables al tractar-se d’una banda violenta com aquesta.

En realitat, el factor clau va ser la lluita unitària al carrer.

Van ser les protestes massives després de l’assassinat de Pavlos Fyssas, que van arribar després d’anys de lluita, amb campanyes en barri rere barri contra els locals neonazis, les que van obligar a l’Estat a acabar amb la impunitat dels matons d’Alba Daurada.

El Moviment Unitari Contra el Racisme i la Amenaça Feixista a Grècia, KEERFA, ha jugat un paper clau, tant als barris com al propi judici, on va portar l’acusació popular contra els neonazis.

KEERFA inclou gent de tota l’esquerra —tant radical com moderada—; dels sindicats, grans i petits; de les organitzacions de migrants, de dones, LGTBI+; del món de la cultura…

Estratègies

Enfront de l’estratègia de lluita unitària contra el feixisme, hi ha una sèrie d’objeccions típiques: “si combats un grup ultra, només els dónes publicitat”; “no cal combatre el feixisme com a tal, sinó el capitalisme que el produeix”; “la col·laboració en la lluita de forces diverses no funciona”; etc.

El que s’ha aconseguit a Grècia desmenteix aquestes teories… de nou. Ja ho va fer la victòria d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Catalunya contra el partit feixista amb corbata, Plataforma per Catalunya, fa uns anys. Abans ho van fer una sèrie de victòries de la lluita unitària a Gran Bretanya.

La xarxa d’activistes Marx21 portem anys treballant a favor de la construcció de moviments unitaris contra el feixisme. És més, formem part d’un corrent internacional de grups revolucionaris que defensen el socialisme des de baix, i aquest tipus de lluita unitària és un element central de la nostra política, des d’EUA fins a Corea del Sud, passant per Nigèria, Grècia o Turquia.

Organitzar-se

Si t’ha inspirat la victòria a Grècia, i vols ajudar a impulsar la lluita unitària contra el feixisme a l’Estat espanyol, excel·lent, als territoris on ja existeix, posa’t en contacte amb el moviment, i on no n’hi ha, ajuda a crear-lo.

Però si, a més, vols formar part d’un grup polític que participa tant en aquesta lluita com en altres fronts; un grup en el qual ens formem políticament, de manera col·lectiva; un grup que es planteja lluitar per un món fonamentalment diferent, basat en el poder democràtic des de baix de la gent treballadora, llavors uneix-te també a Marx21.