Camilla Royle
Jesús M Castillo, professor d’ecologia a la Universitat de Sevilla i militant de Marx21, va parlar amb la nostra publicació germana a la Gran Bretanya, Socialist Worker.
Inundacions sobtades han matat almenys un centenar de persones, la gran majoria al País Valencià, i la inacció dels polítics sobre el canvi climàtic en té la culpa.
Un any de pluja va caure a l’espai d’un dia en algunes àrees després que comencessin les pluges extremadament fortes dimarts. Els residents de València van descriure escenes que semblaven un “apocalipsi zombi”, amb ponts i carreteres completament destruïts i persones atrapades als seus cotxes.
Jesús M. Castillo és professor d’ecologia a la Universitat de Sevilla. Explica que la inundació era predictible, però les autoritats van actuar massa lentament. “Investigo el canvi climàtic, així que sé que el mar Mediterrani està més càlid del que és habitual”, va dir.
“Hi havia un gran risc que això passés. Una massa d’aire freda baixaria aquí i trobaria l’aire càlid de la Mediterrània i provocaria pluges molt fortes. Als anys 80 hi va haver una cosa similar, però no tan extensa com ara. Ara ha cobert una zona molt àmplia, no només un o dos pobles”.
L’escalfament del clima fa que hi hagi més aigua a l’aire, cosa que fa que aquests episodis de pluja siguin “més intensos, més freqüents i més extensos”. “Fa quatre dies, l’Agència Espanyola de Meteorologia va dir que la situació era molt arriscada”, va afegir.
“La ciència és molt clara, però és el govern regional el que ha de bregar amb aquesta crisi, i governa el conservador PP. Sabien que això podia passar, però no van tancar les escoles ni van dir a la gent que no anés a treballar. Ahir es van comportar com si fos un dia normal. Els caps deien als seus empleats que anessin a treballar.”
“El govern va emetre un avís als telèfons mòbils de la gent per dir-los que es quedessin on eren. Però es va emetre massa tard, al voltant de les 6 de la tarda. El govern regional estava dient: ‘No pareu l’economia, seguiu amb l’activitat com sempre’”.
El PP havia estat en coalició amb el partit d’extrema dreta VOX fins al juliol d’aquest any. VOX diu que el canvi climàtic no existeix. El seu líder Santiago Abascal ha rebutjat les regulacions climàtiques com una “excusa per destruir el poc que queda de la nostra indústria nacional”.
El manifest electoral de VOX parlava de derogar la llei de canvi climàtic de l’Estat espanyol, posant fi a la prohibició de la venda d’automòbils dièsel i de benzina per a l’any 2035.
La coalició dretana va tancar el servei de respostes a emergències, que havia creat el govern anterior del PSOE. Va impulsar retallades en l’atenció mèdica i l’educació, especialment en petites ciutats que ara són a la primera línia de les catastròfiques inundacions.
Les empreses també van intentar romandre obertes i defensar els seus guanys quan es van produir les inundacions. “Ikea gestiona un dels centres comercials més grans”, va dir. “No va tancar les botigues i les i els treballadors hi van haver de dormir. En un altre centre comercial, 700 persones van haver de dormir a dins. Moltes persones treballadores van haver de pujar a les teulades dels edificis; probablement estiguin entre les mortes”.
“Els camioners també es van veure atrapats al mig de tot això. A les xarxes socials circula una imatge d’una furgoneta d’un dels supermercats més grans, Mercadona, atrapada a les inundacions i amb els bombers intentant rescatar el conductor. Va haver de fer una entrega al mig d’aquesta tempesta. Quan van publicar el vídeo, els mitjans van intentar pixelar el logotip de Mercadona, però la gent se’n va adonar”.
El propietari de Mercadona, Juan Roig, és de València. La gent està indignada perquè s’embutxaca milers de milions mentre els seus treballadors surten al carrer faci el temps que faci.
Jesús va dir: “Això tornarà a passar i cada cop amb més freqüència amb el canvi climàtic. Això és el que diuen els models que passarà i el que ja està passant. Hi ha sequera. No hi ha prou aigua per als cultius i ara hi ha inundacions. Hem tingut sequeres aquí al sud durant cinc anys.”
“Hem de canviar el sistema. Necessitem deixar de contaminar i construir a zones segures. Estem a punt del precipici del canvi climàtic abrupte, i si els rics no deixen de fer el que estan fent, ens hi caurem per ell”.
Jesús parlarà a les jornades de Maxr21 d’aquest cap de setmana a Barcelona, a la sessió Decrecer: ¿Por qué y cómo?
Deja tu comentario