Internationale Socialisten (Països Baixos)
Mentre els administradors de les universitats europees continuen dubtant de tallar els vincles amb les universitats israelianes, Israel està destruint centenars d’institucions educatives palestines. Els acadèmics palestins parlen d’una “guerra contra l’educació” o “escolasticidi”.
Des d’octubre de 2023, Israel ha portat a terme atacs aeris contra més de 200 institucions educatives a Gaza. Les dotze universitats i almenys el 76% de totes les escoles de Gaza han estat bombardejades. Almenys un centenar d’acadèmics han estat assassinats, entre els quals hi ha l’escriptor i professor de literatura Refaat Alareer. Ell i sis membres de la seva família van morir en un atac aeri al desembre. També han estat assassinats milers d’estudiants i centenars de professors.
L’educació s’ha aturat a totes les escoles de Gaza. Més de cent edificis escolars s’utilitzen per allotjar palestins desplaçats. Aquestes escoles tampoc estan fora de perill de les bombes israelianes.
En una carta oberta al món, acadèmics i administradors universitaris de Gaza demanen suport per reconstruir les universitats. “Fem èmfasi en la necessitat urgent de reobrir les institucions educatives de Gaza, no només per donar suport als estudiants actuals, sinó per garantir la resiliència i sostenibilitat a llarg termini del nostre sistema d’educació superior. L’educació no és només un mitjà per transmetre coneixements; és un pilar essencial de la nostra existència i un llamp d’esperança per al poble palestí”.
La supressió de les universitats palestines ha estat una política israeliana de llarga durada. La Universitat Birzeit a Cisjordània, per exemple, ha estat tancada quinze vegades des del 1973. També es produeixen sovint atacs i detencions de professors i estudiants. El 1988, va començar a Birzeit la campanya pel dret a l’educació. L’objectiu és exposar l’obstrucció sistemàtica de l’educació superior palestina a Cisjordània i la Franja de Gaza.
A més de les institucions educatives, també han estat destruïdes, danyades o saquejades innombrables biblioteques, arxius i museus. Per exemple, durant el bombardeig de la Universitat d’Israel també va ser saquejat el Museu Nacional, que contenia milers d’objectes rars.
L’organització Scholars Against the War on Palestina conclou: “La política colonial d’Israel a Gaza s’ha passat de centrar-se en la destrucció sistemàtica a la destrucció total de l’educació”.
La destrucció d’institucions educatives i culturals és inseparable de la Nakba, que no ha cessat des del 1948. També el 1948, les milícies sionistes van saquejar o destruir llibres, biblioteques, arxius, fotografies i altres objectes culturals palestins. Com va dir el poeta palestí Mahmoud Darwish: “Qui roba terres no ens sorprèn robant una biblioteca. Els qui maten milers de civils innocents no ens sorprenen destruint quadres”.
Aquest article va aparèixer a Socialisme.nu, la nostra publicació germana als Països Baixos.