ES CA

És hora d’una acció massiva contra els atacs genocides escriu en Kunle Wizeman Ajayi des de Nigèria

“Permeteu-me dir això també; quintocolumnistes s’han infiltrat a les agències de seguretat. Aquest és un fet que hem d’enfrontar com a nació. Hi ha moltes persones que no haurien de ser-hi; són agents d’aquests criminals, i a vegades fins i tot comprometen els col·legues. I per això hi ha molts emboscats quan aquestes agències de seguretat duen a terme operacions”.

Així va parlar el governador Caleb Luftwang de Plateau, Nigèria, lamentant els recents assassinats massius al seu estat. Més de 160 persones van ser assassinades per grups armats la nit de Nadal i Nadal en tres Àrees del Govern Local (LGAs) a l’estat cèntric de Plateau. Els assassinats, òbviament, continuen revelant els brutals fracassos de la policia i l’exèrcit nigerians per resoldre les diverses guerres internes al país a totes les regions, des de l’Est fins al cinturó central i el nucli del Nord.

Pensa que aquests assassins van dur a terme a més de 20 llogarets a les LGAs de Barkin Ladi, Bokkos i Mangu.

Fins i tot la Caserna General de Defensa —la màxima autoritat de l’alt comandament militar— va declarar que, encara que l’exèrcit va rebre més de 30 trucades de socors dels vilatans quan s’estaven duent a terme els atacs, no va poder respondre prou ràpid perquè el terreny a aquestes comunitats és “difícil”. Aquesta no és una excusa estranya, ja que una vegada i una altra, l’exèrcit ha servit als interessos d’uns quants en lloc dels interessos del poble.

La part més vergonyosa és que quan passen els assassinats a les comunitats, des de fa dècades, no es fa cap arrest o investigació exhaustiva, sinó simplement festivals de condols.

En resposta als assassinats nadalencs, el director del país d’Amnistia Internacional, Isa Sanusi, va declarar: “Les autoritats nigerianes han d’investigar les falles de seguretat inexcusables que van permetre l’horrible matança de més de 140 persones per part d’homes armats en més de 20 llogarets”. També va denunciar que “els homes armats van estar assassinant i destruint-ho tot durant més de 48 hores, traslladant-se d’un poble a un altre».

En un article recent, assenyalo el paper del capitalisme neoliberal a l’explotació de matèries primeres del país mentre destrueixen produccions locals i tot el control estatal de sectors clau de l’economia. Amagant-se darrera d’idees divisòries com a conflictes religiosos i ètnics, els saquejadors privats deslliguen el terror sobre els ciutadans per explotar el territori, obtenint enormes quantitats de recursos per alimentar l’acumulació primitiva de riquesa. És per això que l’autodefensa democràtica del poble del Plateau ha estat molt difícil. Els personatges del govern local, estatal i federal no es preocupen gaire pels rius de sang.

Antecedents

Als de l’exèrcit i del Govern, els assassinats al Plateau no els importen o simplement els beneficien directament o indirecta. Això ho vam veure l’any 2021, quan van tenir lloc incidents similars a aquest genocidi.

En aquell moment, la coalició de forces d’esquerres Coalició per la Revolució (CORE) va emetre un un comunicat condemnant la policia i els soldats pels seus atacs a la pacífica manifestació massiva de joves i dones del Plateau, celebrada per l’aniversari del genocidi de Plateau l’any 2001. Aquest genocidi va ser en realitat el començament de més de dues dècades de guerres internes i atacs terroristes al Plateau.

CORE va assenyalar que l’aniversari de 2021 marcava “vint anys des que es va desfermar una carnisseria desenfrenada a Jos [la capital de l’estat de Plateau]. Els cicles de violència des de llavors han pres diverses formes. Això inclou i ha estat igualment impulsat per la repressió estatal. Els agents de l’ordre estaven una vegada més disposats per causar estralls violents entre joves, dones i homes a Jos aquest matí. Aquests joves s’havien proposat organitzar una processó commemorativa en memòria dels morts i instar el renaixement de la pau i l’harmonia basada en la justícia”.

Enfortits pel moviment #EndSARS, que demanava la dissolució d’una unitat policial especialment violenta, els joves es van organitzar com el Moviment Set de Setembre. Com va explicar CORE, van mobilitzar centenars de joves en una processó que clamava contra la violència i demanava una pau duradora. Però la policia no va permetre aquesta manifestació per la pau, ells “els van dispersar, dispersant les corones que venien a col·locar pels morts. Aquests policies van ser vistos bevent alcohol i fumant durant hores abans que comencés la processó”.

La policia actuava seguint l’ordre del govern de l’estat de Plateau. L’escenari estava preparat mitjançant un comunicat de premsa emès pel Sr. Dan Manjang, en què advertia que “els agents de seguretat han estat posats en alerta vermella per enfrontar-se al desafiament, arrestant qualsevol que violi aquesta directiva”.

Baba Aye i Gbenga Komolafe, coordinadors conjunts de la Coalició per la Revolució, van plantejar algunes preguntes: “És davant dels joves que volen recordar als morts que un estat seriós hauria de posar en alerta els agents de seguretat, o contra els bandits que han estat campant a plaer en el mateix estat; matant, mutilant i saquejant persones pobres? ¿El govern de l’estat de Plateau no hauria d’estar commemorant aquest dia històric i omplint-lo d’esperança per a un renaixement de la pau i una vida social harmoniosa a l’estat?

Guanys polítics personals

També durant els recents assassinats de Nadal, el governador Caleb Luftwang estava ocupat festejant amb el president Tinubu a Lagos mentre més de 160 persones estaven sent assassinades al Plateau. Tot això és pels guanys polítics personals, en lloc de la seguretat i el benestar del poble.

Des del socialisme revolucionari hem declarat clarament que només l’autorganització democràtica de les defenses populars pot portar pau a curt termini, mentre que una pau duradora només pot arribar quan hi hagi una vida millor per al conjunt de la població, i no només per a uns quants.

L’estat de Plateau probablement tingui el terreny geogràfic més bonic de Nigèria. És un centre d’atracció per al turisme, i és per això que els fundadors van posar el seu lema oficial com a “Per la pau i el turisme”. Però el Plateau s’ha convertit en un teatre de tota mena de bandolerisme religiós i ètnic. No hi pot haver turisme sense pau. Així que com més violència hi hagi al Plateau, més la pau duradora es converteix en una il·lusió insensata.

Davant d’això, hi ha una necessitat urgent de reconstruir els esforços de l’any 2021 del Moviment Set de Setembre amb més passes endavant, buscant construir un moviment amb el suport de masses. Hi ha una necessitat que tots els grups radicals, moviments i organitzacions de persones treballadores/joves, especialment les coordinadores de sindicats, col·laborin activament i liderin campanyes gegantines per la pau.


Kunle Wizeman Ajayi és militant de la Socialist Workers League (SWL, Lliga de Treballadors/es Socialistes), organització germana de Marx21 a Nigèria