ES CA

David Leiva

L’Estat alemany reprimeix cada cop més el gegantí moviment de solidaritat amb Palestina. Mentre que l’eslògan “del riu al mar” serà prohibit a Àustria, el grup feminista Zora ha patit una batuda a Berlín.

 

La repressió contra la solidaritat amb Palestina a Berlín no va començar el 7 d’octubre.

Només en els darrers anys, des de la violència policial a la manifestació de suport a Sheikh Jarrah el maig de 2021 fins a les prohibicions (generals) de manifestacions al voltant del Dia de la Nakba els anys 2022 i 2023, podem traçar una tendència creixent que va culminar en les prohibicions de manifestacions de gairebé dues setmanes a l’octubre.

Aquestes van anar acompanyades de més de mil detencions, una violència policial aterridora, especialment a Sonnenallee a Neukölln, un barri berlinès divers i popular, i registres domiciliaris de membres dels grups recentment prohibits Hamàs i Samidoun. La solidaritat incondicional amb Israel com a raó de ser persona alemanya està mostrant les conseqüències directes als carrers.

Van ser precisament aquestes prohibicions de manifestacions les que van portar recentment l’ONG Civicus a confirmar allò que ja sabíem des de fa temps: les llibertats civils alemanyes estan sent “restringides”. El que estem presenciant a Berlín no és només la repressió d’un dels grups més grans de la diàspora a la ciutat (i alhora la diàspora palestina més gran a Europa), sinó una perillosa porta oberta al desmantellament, de llarg abast, dels drets democràtics bàsics: la llibertat d’expressió i de reunió.

Però allò que vull explicar no és una història de desesperació o intimidació. Vull informar dels èxits que l’incansable activisme propalestí ha aconseguit i continua aconseguint a Berlín. Aquest passat mes de maig, per exemple, una aliança amb camarades jueus va poder fer una manifestació per commemorar l’expulsió palestina (Nakba) el 20 de maig, malgrat les prohibicions a curt termini. I a l’octubre, van ser les incansables manifestacions a la Sonnenallee les que van trencar la prohibició general de celebrar assemblees. Des del 21 d’octubre, però, s’han celebrat manifestacions per tota la ciutat diversos dies a la setmana. Van aconseguir el seu apogeu numèric el 4 de novembre, quan 40.000 persones es van manifestar a Berlín-Mitte.

Per descomptat, les manifestacions no es desenvolupen sense restriccions: la policia intenta prohibir tota mena d’eslògans i revisa pancartes, crits, cançons i discursos a la recerca de les paraules “genocidi”, “infanticidi”, “intifada fins a la victòria”… La policia està especialment centrada en un lema: “Del riu al mar”.

L’exigència de llibertat per a Palestina des del riu Jordà fins al Mediterrani, després de la fi de l’ocupació, i d’igualtat de drets democràtics per a totes les persones que hi viuen, és incompatible amb la raó d’Estat alemanya.

Alhora, el nombre de morts a la franja de Gaza avui supera els 24.000 i continuarà augmentant mentre els bombardejos segueixin. Per això, des de Marx21 mostrem tota la nostra solidaritat amb el poble palestí i la seva lluita d’emancipació, així com donem suport que des de baix la classe treballadora, en el seu  conjunt, surti al carrer exercint tota la pressió possible perquè els governs retirin el seu suport incondicional a l’Estat israelià. Partint d’un alto el foc immediat, solució d’un sol estat plurinacional, i el dret al retorn.