ES CA

Carmen Gómez Serrano

Tant dimarts 12 de setembre com dimecres 13 de setembre, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) de Barcelona va tenir presència als Consells de Districte de Sant Martí, Nou Barris i Sants-Montjuïc per plantar cara a l’entrada de l’extrema dreta a les institucions municipals de la ciutat de Barcelona.

El partit ultradretà VOX va treure representació a diferents districtes de Barcelona excepte a: Ciutat Vella, Eixample i Gràcia.

La primera actuació d’UCFR va tenir lloc dimarts 12 de setembre i va ser coordinada pel grup local de Sant Martí-La Verneda-La Pau. Malgrat haver-se creat només a finals de juliol de 2023, va tenir la força suficient com per a aplegar unes 30-40 veïnes a la Seu del Districte. Concentrats primer al carrer amb la pancarta d’UCFR “No passaran”, es va entrar després al plenari a on es va fer soroll cada cop que intervenia el conseller de VOX.

El president del Consell va haver de paralitzar-lo durant uns 20 minuts i ens va demanar de deixar-lo parlar. Es va arribar a l’acord que, mentre el representant de VOX parlava, seguiríem fent soroll per mostrar el nostre rebuig, però sense paralitzar tot l’acte. Així es va fer i després vam marxar.

Es valora molt positivament aquesta concentració com un èxit de participació veïnal, i un pas endavant en la reactivació d’UCFR al districte. A més a més, va donar empenta i força per a celebrar dues concentracions l’endemà, dimecres dia 13 de setembre, organitzades a Nou Barris i a Sants-Montjuïc per UCFR de Barcelona al llarg del mateix dia.

Malgrat la poca antelació, a la protesta de Nou Barris hi van participar una quinzena de persones; a banda d’això moltes persones dels moviments del barri es van quedar fora quan les autoritats van prendre la decisió qüestionable de declarar la sala “plena” i tancar l’accés.

A Sants-Montjuïc hi van participar una vintena de persones, que es van repartir entre la resta del públic, amb cartells de mà, i un grup darrera amb la pancarta d’UCFR Sants.

Les dues concentracions van tenir similituds amb la de Sant Martí ja que cada intervenció de VOX va ser rebuda amb fortes protestes, que no van implicar només el grup específic d’UCFR. De nou, els/les presidents/es dels dos consells van paralitzar els plenaris i al final es va  arribar a un acord amb els i les activistes de permetre sentir mínimament el grup de VOX, sense deixar de protestar. Es va fer, es va tornar a escridassar i vam marxar dels respectius plenaris.

En el cas de Nou Barris, hi havia una altra protesta per un tema dels barris que volien intervenir més tard; si s’hagués intentat paralitzar el ple completament, se’ls hauria eliminat aquesta possibilitat.

D’altra banda, cal destacar que VOX parla (de manera hipòcrita) de la seva la llibertat d’expressió, però no reconeix la del veïnat.

És cert que no hi va haver una presència massiva, pot ser per l’horari —les 17,30h d’un dia laborable— o perquè costa reactivar la lluita als barris. Tot i això, les tres concentracions van ser un èxit com a resposta a l’entrada de VOX a l’Ajuntament de Barcelona, i com un pas per reforçar UCFR a la ciutat.

També, cal assenyalar la forta i activa participació en totes tres protestes de companyes i companys de Marx21. Confirma que fins i tot un grup bastant petit com el nostre pot jugar un paper important en impulsar les lluites unitàries.

Des del nucli local de Sant Martí-La Verneda-La Pau (que potser s’anomenarà només UCFR Sant Martí englobant així a tot el districte) s’està organitzant una xerrada de presentació per parlar de la islamofòbia i les seves relacions amb el feixisme. Ens agradaria celebrar-la a la nova biblioteca Gabriel García Márquez (recentment guanyadora del premi a la millor biblioteca del món) o al Centre Cívic del barri.

També s’ha parlat de fer una altra xerrada més endavant contra els rumors racistes. A més a més, s’han fet els primers contactes per ser-hi presents a les Festes Majors del Barri de La Verneda-Sant Martí, en la forma que ens proposi l’entitat que les coordina i programa. Tot això es quadrarà a la propera assemblea del nucli Sant Martí.