Corrent Socialisme Internacional (IST)

ES CA EN عربي ελ PL DE DA TH KO

Un cop més, la guerra està destrossant la vida de milions de persones. Una ciutat cabdal està sota bombardeig, hi ha cadàvers escampats als carrers mentre els hospitals i els mercats cremen. S’ha deixat en mans de la gent corrent organitzar els subministraments mèdics, trobar aigua, aliments i arriscar les vides sota el foc per mantenir en funcionament les infraestructures bàsiques.

A diferència de la guerra a Ucraïna, les parts bel·ligerants al Sudan són del mateix país que la població civil a què terroritzen. Una d’elles, la Força de Suport Ràpid (RSF), és una milícia brutal que va sorgir de les forces de Janjaweed; l’altra són les forces armades del Sudan. Els seus líders han estat socis durant molt de temps a la comissió dels crims contra el poble sudanès, des de Darfur fins a Port Sudan i els carrers de Khartum. Ara aquests lladres i assassins lluiten entre ells per una major part del botí del poder.

No obstant això, igual que a Ucraïna, els horrors d’aquesta guerra no es produeixen simplement a nivell local. Sorgeixen de la pròpia naturalesa fonamental del sistema capitalista. L’or del Sudan flueix a través dels mercats del Golf i el seu bestiar i els sòls fèrtils alimenten milions de persones més enllà de les seves fronteres. Aquesta terra on un terç de la població depèn de l’ajuda humanitària també produeix una riquesa increïble per a una petita minoria. Aquesta minoria serveix als interessos de les classes dirigents dels Estats més rics i poderosos, així com a la classe dirigent autòctona, des de proporcionar homes joves com a carn de canó per a l’Aràbia Saudita i la guerra dels Emirats Àrabs Units al Iemen, passant per donar suport a la dictadura egípcia en la seva creixent lluita pel poder amb Etiòpia per les aigües del Nil, fins a actuar com a guàrdia fronterera exterior per als líders de la Unió Europea (que han ajudat a finançar la RSF) i la Gran Bretanya.

Els Estats competidors de la regió i les grans potències al centre del sistema global tenen la sang del poble sudanès a les seves mans. Van augmentar els arsenals d’aquests gàngsters mentre sermonejaven els partits civils sudanesos i el moviment revolucionari del país sobre la necessitat d’asseure’s i negociar acords per compartir el poder amb els seus assassins.

I ara els Estats membres de la UE i la Gran Bretanya estan intensificant la guerra contra les persones refugiades sudaneses, negant-los vies segures i intensificant les campanyes racistes que alimenten l’ascens de l’extrema dreta. Aquest marcat contrast amb la benvinguda a les persones refugiades ucraïneses demostra encara més la hipocresia dels països imperialistes sobre les guerres i la migració.

L’única alternativa real a aquesta carnisseria rau en el moviment revolucionari que tant ha aconseguit des de la caiguda del dictador Omar al-Bashir l’any 2019. La solidaritat internacional de la classe treballadora és crucial per recolzar-ho.

Sorgint de les cendres de dècades de guerra civil, enmig de la fam i la pobresa patits per tantes persones, la gent corrent a tot el Sudan ha forjat formes d’autoorganització des de baix a una escala que no hem vist en anys. Els Comitès de Resistència, els sindicats independents i les campanyes que plantegen demandes pels drets dels refugiats i la justícia ambiental han mobilitzat milions de persones contra la dictadura, col·lectivament han elaborat propostes de reformes democràtiques de gran abast i de redistribució de la riquesa. Sovint han omplert el buit que deixa un Estat absent o hostil, proporcionant a la gent aliments, vivenda, assistència mèdica, electricitat i aigua.

Aquí és on es poden trobar les forces per desafiar no només els generals enfrontats, sinó també la classe dominant sudanesa en general, els seus aliats dins i fora de la regió i per trencar l’Estat que fa la guerra contra el poble del Sudan .

La solidaritat amb la revolució sudanesa és una tasca urgent per a les i els socialistes, gent treballadora i sindicalista de tot el món. L’horror al Sudan és un altre exemple que confirma que el capitalisme no ofereix res a la gent treballadora i pobra del món. El capitalisme significa guerra, pobresa, racisme i col·lapse ambiental.

Solidaritat amb les persones refugiades sudaneses, obrin les fronteres!

Atureu la maquinària de guerra, ni armes ni suport per a cap dels generals i els seus aliats!

Victòria de la revolució sudanesa!

La Coordinació del Corrent Socialisme Internacional, 5 maig 2023