Lluites: notícies del front

ES CA

Barcelona

El dissabte 18 de març, a Barcelona, diversos centenars de persones es van mobilitzar a la “Marxa de la Solidaritat” convocada per la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), sumant-se als milers que, a tot el món , clamaven contra el racisme i l’extrema dreta en aquesta jornada internacional.

La convocatòria va agrupar una gran diversitat de col·lectius, sindicats, partits polítics i organitzacions de persones migrants i LGTBI+. Cal destacar la participació d’un bloc contra l’antigitanisme, amb el suport de diverses entitats gitanes; un pas molt positiu davant aquesta forma tan virulenta de racisme.

Es van cantar lemes per la diversitat, la solidaritat, contra el racisme i totes les formes de discriminació, finalitzant amb les intervencions de mitja dotzena de les organitzacions que hi van participar.

Aquesta unitat és un dels fonaments de la convocatòria: davant del racisme i el feixisme només és efectiu un moviment que inclogui totes les persones amenaçades per la seva violència: des de partits de l’esquerra reformista i sindicats, persones migrants, racialitzades o LGTBI+, fins a les organitzacions de l’esquerra radical.

Pràctica

La unitat es construeix amb un acord essencial de mínims: el rebuig al feixisme i al racisme mitjançant l’acció unitària per derrotar-lo. Allà on s’ha posat en pràctica, aquesta estratègia ha funcionat (a Grècia contra Alba Daurada, o a la mateixa Catalunya el 2010-15 contra PxC).

Però davant del creixement del feixisme a lloms de la contínua crisi sistèmica, cal reforçar i crear aquestes xarxes allà on no existeixin. La jornada internacional del 18 de març mostra que és possible treballar de manera unitària. Amb més activistes organitzant i més treball de difusió al voltant de la necessitat d’aquesta estratègia unitària, serà possible construir un moviment que ens alliberi de l’amenaça del feixisme.

  • Dani Bravo, Marx21 Catalunya

Jerez

L’associació Dimbali va convocar a Jerez de la Frontera el 18 de març passat una concentració antiracista, en el marc de la convocatòria de World Against Racism. “Papeles para todas/os” va ser el missatge de les desenes de manifestants que es van congregar a la Plaça de l’Arenal.

És la primera vegada que aquesta ciutat ha participat en aquesta protesta internacional.

  • David Leiva, Marx21 Andalucía