ES CA

La promesa d’assolir el pic d’emissions globals per al 2025 no és a l’acord final.

Sophie Squire

La conferència climàtica COP27 va fallar vergonyosament a l’hora de prendre fins i tot l’acció més bàsica sobre el caos climàtic. En lloc d’abordar problemes urgents, endarrerirà i limitarà l’acció dels qui són al poder.

En el transcurs de les 27 conferències de la COP, mai no hi ha hagut un acord formal per reduir l’ús de combustibles fòssils al món. I no n’hi havia a Egipte, COP27, on hi va haver un rècord de 636 lobbistes de combustibles fòssils.

L’acord aprovat no conté una referència sol·licitada per l’Índia i altres delegacions sobre la reducció gradual de l’ús de tots els combustibles fòssils. Fins i tot “reduir gradualment” va ser massa per pair. En canvi, es fa una crida als països perquè prenguin mesures cap a “la reducció gradual de l’energia del carbó i l’eliminació gradual dels subsidis ineficients als combustibles fòssils”, com es va acordar a la cimera de la COP26 de Glasgow. Això no vol dir res.

El terme “energia de baixes emissions” es va incloure a l’acord en referència als esforços per desenvolupar la captura de carboni i la producció d’hidrogen blau. Tots dos mètodes són intents de reduir les emissions de CO2 però mantenen viva la indústria dels combustibles fòssils.

I l’esperança que aquesta COP27 conduís a un pla per reduir els augments de temperatura a menys d’1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials es va esvair ràpidament a mesura que avançava la conferència. El món ja s’ha escalfat fins a 1,2 graus, però a la COP27 els grans països productors de petroli i gas es van interposar al camí de reduir l’ús de combustibles fòssils i, per tant, reduir les temperatures.

Frans Timmermans, vicepresident de la Comissió Europea, va dir als periodistes que alguns països que van dificultar les negociacions sobre aquest tema inclouen el Brasil, la Xina i l’Aràbia Saudita. Però la Gran Bretanya i els països europeus també són criminals climàtics històricament i actualment, ja que produeixen i utilitzen combustibles fòssils i subcontracten part del seu ús d’energia bruta als països del Sud Global.

Un dels debats més importants a la COP va ser sobre si els països pobres, que es veuen afectats de manera desproporcionada pel canvi climàtic, haurien de rebre més diners per fer front als efectes de la crisi.

Divendres de la setmana passada, la Unió Europea va acordar establir un nou fons per a un fons de “pèrdues i danys”. Això va ser celebrat per alguns com un pas endavant. Però el suport a aquest tipus de fons només es va produir després que EUA es va assegurar d’establir que altres països no serien legalment responsables dels danys climàtics a altres parts del món.

Els estats tampoc no estaran legalment obligats a donar a aquest fons i ho faran de forma voluntària. I les promeses dels països rics de donar als més pobres sovint han estat promeses buides.

La COP27 no ha brindat justícia climàtica i ha abandonat aquells que ja han estat afectats per esdeveniments climàtics extrems. La pitjor sequera en 40 anys a Somàlia, Àfrica oriental, està provocant inseguretat alimentària, fam i mort. Actualment, 8 milions de persones al país pateixen inseguretat alimentària i un de cada cinc nens pateix desnutrició aguda.

La COP27 va ser una plataforma perquè els contaminadors diluïssin les promeses climàtiques per satisfer els líders dels combustibles fòssils. És urgent continuar protestant contra el capitalisme dels combustibles fòssils i construir un moviment climàtic militant més gran.


Aquest article va aparèixer a la nostra publicació germana a Gran Bretanya, Socialist Worker