ES CA

Xoán Vázquez

Aquesta no és una crisi per a tothom i no està afectant tots els nivells de la societat.

Està colpejant les persones que menys tenen. Mentrestant, els guanys o la riquesa dels milionaris i els salaris dels directors executius continuen en augment. Shell va quintuplicar els seus beneficis el segon trimestre (17.800 milions d’euros).

Sorgeixen moviments a diferents països que denuncien aquests fets.

Cost of Living Coalition, Irlanda

Irlanda, que compta amb l’experiència de la lluita dels anys 2014/2015 quan les mobilitzacions van aconseguir paralitzar la instal·lació de comptadors i la privatització de l’aigua, va ser el primer país on la gent es va organitzar i es va mobilitzar contra la crisi econòmica i la pujada de preus .

Així, quan els efectes d’aquesta nova crisi es van deixar sentir, va sorgir Cost of Living Coalition. Es tracta d’una crida àmplia que inclou partits polítics, sindicats, agrupacions de pensionistes, col·lectius socials, organitzacions rurals i d’estudiants… Neix amb quatre reivindicacions molt concretes:

  • Control de preus de l’energia.
  • Control i reducció dels preus de l’habitatge i els lloguers.
  • Protecció dels ingressos: les pensions, els salaris i el benestar social han d’estar protegits contra la inflació.
  • Compartir la riquesa. Impostos per redistribuir els recursos per a qui els necessita.

La primera convocatòria va ser tot un èxit. El 18 de juny hi va haver protestes a tot el país convocades per la plataforma. Aquestes protestes van ser el primer pas a la construcció d’un moviment sobre el cost de vida. La coalició ara cerca formar grups de base locals que puguin mobilitzar un gran nombre de persones els propers mesos.

El 24 de setembre estan convocades noves mobilitzacions perquè, com assenyalen en una nota de premsa “cal enviar un missatge fort que cal acció ara. Calen grans protestes per dir que no podem esperar més”.

Alemanya: del 9-Euro Ticket al Genug ist Genug

El mes de juny passat el Govern federal alemany va treure el 9-Euro-Ticket, un tiquet d’estalvi de tres mesos de durada, al preu de 9 euros al mes, vàlid per viatjar per tot Alemanya a gairebé tots els mitjans de transport (exclou l’AVE).

Aquesta iniciativa formava part d’un paquet de mesures amb què el govern pretenia mitigar l’augment dels preus de l’energia i dels combustibles com a resultat de la inflació i la guerra a Ucraïna.

Quan faltaven pocs dies per a la finalització del període de validesa i donat que el Govern no donava senyals de donar continuïtat a la iniciativa, va sorgir la campanya 9-Euro-Ticket-weiterfahren que es podria traduir per Continuar amb el 9-Euro-Ticket.

Molta gent va participar en les activitats de la iniciativa 9-Euro-Ticket-weiterfahren i en especial en la convocatòria del 27 d’agost amb centenars de persones actives als tramvies, als barris i a les places de més de 40 ciutats per recollir signatures i guanyar simpatitzants per a la campanya.

Paral·lelament han sorgit convocatòries anticrisi com Genug ist Genug (Ja n’hi ha prou!) que van fer una protesta, el 5 de setembre passat a Berlín davant de l’oficina federal de Bündnis 90/Die Grünen (partit verd). L’objectiu de la protesta era denunciar la coalició governant per ser capaç de mobilitzar fàcilment 100.000 milions d’euros per augmentar la despesa militar, alhora que dóna consells a les persones treballadores sobre com dutxar-se adequadament per estalviar energia i és incapaç d’imposar impostos especials sobre els guanys extra o els preus d’aquesta energia.

També el partit d’esquerres Die Linke ha començat la campanya “Tardor calenta contra el fred social” amb reivindicacions similars a les plataformes anticrisi d’altres països: Prohibició dels talls de llum; un control estatal de preus de l’electricitat (que va existir fins a l’any 2007); gravar els excessos dels beneficis de les empreses energètiques; i recuperar el 9 euro-tiquet perquè la mobilitat no ha de ser un luxe.

Grècia anticapitalista

A Grècia la coalició anticapitalista Antarsya porta diversos mesos amb la campanya “Perquè l’hivern no sigui negre per a nosaltres, sinó per a ells: Enderrocament del govern de ND, la política del capital i el consens.”

Denuncien que el govern de Nova Democràcia i els grans interessos que defensa condueixen conscientment i despietada els treballadors i el poble a l’empobriment i a la misèria per tal d’enfortir la seva riquesa i poder.

La batalla no ha fet més que començar.


Més sobre aquest tema.

Ja n’hi ha prou