ES CA

Sophie Squire

Els empresaris i els governs no estan preparats per enfrontar la crisi de calor que ells han causat.

A mitjans de juliol, els incendis forestals van arrasar Europa i les temperatures van assolir nivells potencialment mortals, cosa que revela la urgència de la crisi climàtica i el fracàs total dels governs per enfrontar-la.

Els hospitals a la Gran Bretanya van advertir sobre una crisi d’estil hivernal a causa de malalties relacionades amb la calor, mentre que la infraestructura vital es va començar a col·lapsar sota la pressió d’altes temperatures sense precedents. Les temperatures màximes de fins a 40 graus van portar l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit a emetre una alerta de salut per calor de nivell 4, cosa que significa que era probable que les temperatures posessin en perill la vida.

Bob Ward, de l’Institut de Recerca Grantham sobre el Canvi Climàtic, va predir que si les temperatures arribaven a aquest punt durant diversos dies seguits, podrien morir entre 1.500 i 2.000 persones.

Els que corren més risc de mort a causa de la calor extrema són alguns dels més vulnerables de la societat, inclosos els ancians i els més joves. I també pot ser extremadament perillós per a les persones amb problemes de salut preexistents, com ara asma i malalties cardíaques.

Mentrestant, als treballadors ferroviaris se’ls va encomanar la tasca de pintar ràpidament les vies de blanc per reflectir la calor en un intent per evitar que es deformessin amb les altes temperatures. Tot i els anys d’augment de les temperatures i advertiments, els empresaris especuladors no han gastat diners per assegurar-se que els serveis bàsics continuessin funcionant.

En canvi, es va advertir la gent que evités tot menys el transport essencial. Bàsicament, el missatge era quedar-se a casa i esperar que passés la calor.

Però fins i tot això pot ser mortal. Un informe de la Universitat de Loughborough la setmana passada va trobar que, durant les onades de calor de l’any 2018, uns 4,6 milions de dormitoris es van sobreescalfar. Va assenyalar a més que, aquell any, quatre onades de calor van causar un excés de 1.067 morts. Tot i això, els promotors immobiliaris encara no construeixen noves cases i apartaments per resistir la calor.

James Prestwich de l’Institut de l’Habitatge va dir: “Hem vist edificis dissenyats que no s’adapten bé a l’augment de les temperatures que experimentem ara a l’estiu. El problema és especialment greu als pisos d’obra nova al centre de les ciutats”, afegeix.

“El que hem vist són edificis que s’han construït amb molt de vidre i sense el flux d’aire a través dels passadissos”. El problema és enorme: de l’any 2016 al 2021, es van construir 570.000 habitatges que eren completament inadequats per suportar temperatures més altes.

I el Comitè de Canvi Climàtic va condemnar recentment una “bretxa impactant” a la política governamental respecte a l’aïllament de les cases. Els aïllaments no només mantenen les llars càlides, sinó que, si es fan correctament, poden mantenir-les fresques.

I el lloc de treball pot ser un lloc igualment perillós durant una onada de calor. Actualment, la llei no especifica la temperatura a què fa massa calor per treballar. Les regulacions diuen que els empresaris han de proporcionar una “temperatura raonable” per treballar, però aquesta temperatura la decideixen els caps.

Les escoles tampoc no estan preparades per a la calor; les úniques mesures disponibles són el tancament de les escoles o la suspensió de la política d’uniformes per a l’alumnat.

És una altra acusació més contra el sistema que l’especulació a curt termini dels empresaris no només ha desencadenat un canvi climàtic catastròfic, sinó que també falla a l’hora de preparar-se per a les seves conseqüències.


Els extrems climàtics maten a tot el món

La calor extrema va provocar incendis forestals massius per tota Europa a mitjans de juliol.

A l’Estat espanyol s’han cremat 22.000 hectàrees de matoll i bosc des que va començar l’onada de calor, en una setmana. L’onada de calor ja havia provocat la mort de 360 ​​persones a l’Estat espanyol fins a l’11 de juliol. Avui ja són més de 500. Diversos bombers i personal d’emergència ja havia mort combatent els incendis forestals.

A Portugal, els bombers van lluitar contra 13 incendis forestals a tot el país, on van morir unes 659 persones a l’espai de només una setmana. Fins i tot abans que arribés l’onada de calor, al voltant del 96% de la part continental de Portugal patia alguna sequera.

I més de 16.000 persones van haver de ser evacuades de la regió sud-oest de Gironda a França. Si canvia la direcció del vent podria significar que fins i tot més persones hagin de ser evacuades. Es van reclutar més de 200 bombers de reforç per fer front a l’incendi.

A diverses regions, els funcionaris es van veure obligats a imposar advertiments de contaminació. A Grècia es van produir 71 incendis forestals en un període de 24 hores.

Però no són només la calor extrema i els incendis forestals els que s’estan cobrant vides.

Les inundacions han matat almenys 12 persones al sud-oest i nord-oest de la Xina aquesta setmana. A la província sud-occidental de Sichuan, van morir sis persones i sis més a la regió nord-occidental de Gansu. Les pluges torrencials van causar les inundacions, amb 100 litres de pluja per metre quadrat caient als llocs més afectats. A la Xina, les inundacions es produeixen alhora que les onades de calor. En algunes regions, les temperatures han pujat fins a 42 graus. Enmig de l’augment de les temperatures causat pel canvi climàtic, les inundacions cada vegada són més comunes a la Xina.

No et conformis amb l’adaptació al futur calent

És correcte enutjar-se perquè els governs i els empresaris no s’han pogut adaptar-se als climes extrems resultants del canvi climàtic. Tot i això, la calor extrema i el clima advers continuaran cobrant-se vides i destruint llars, i cap nivell d’adaptació no pot aturar això.

En molts sentits, els polítics preferirien parlar d’adaptar-se a la crisi climàtica que no pas resoldre-la. Suggereixen que és possible bregar amb els canvis de temperatura amb els ajustaments adients.

La millor manera d’aturar l’augment de les temperatures és deixar de cremar combustibles fòssils, els responsables directes de l’augment de les temperatures.

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, va dir dilluns en una reunió de 40 ministres governamentals: “La meitat de la humanitat és a la zona de perill, per inundacions, sequeres, tempestes extremes i incendis forestals.”

“Cap nació és immune. Tot i això, seguim alimentant la nostra addicció als combustibles fòssils. Tenim una opció. Acció col·lectiva o suïcidi col·lectiu. És a les nostres mans”.

Però la raó per la qual els governs no actuaran és perquè això significaria enfrontar-se al poder de la indústria dels combustibles fòssils, i les desenes de milers de milions d’involucrats.

Aturar el canvi climàtic requereix una societat socialista democràticament planificada i un canvi vers les energies renovables. Però això vol dir lluitar per arrencar el futur del planeta de les mans de la indústria dels combustibles fòssils.

Uneix-te a l’acció de masses per enfrontar els finançadors dels combustibles fòssils

La gent comuna ha de prendre els carrers no només per exigir que els governs actuïn enmig de l’augment de les temperatures, sinó també per posar fi a la producció de combustibles fòssils que asfixia el planeta.

Activistes de Doctors for Extinction Rebellion (XR) van trencar les finestres del banc JP Morgan a Canary Wharf, a l’est de Londres. Es van dirigir al banc perquè aquest ha invertit 332.000 milions de lliures esterlines a la indústria dels combustibles fòssils des de l’acord climàtic de París de l’any 2016.

El grup activista climàtic Just Stop Oil (Simplement Parem el Petroli) s’ha unit al grup Fuel Poverty Action (Acció sobre la pobresa energètica) i al projecte Justice per formar una coalició anomenada We All Want to Just Stop Oil (Tots volem simplement parar el petroli). Junts han organitzat una protesta el 23 de juliol a Londres per exigir el final de l’ús de combustibles fòssils i respondre a la crisi del cost de la vida.

Les i els organitzadors han planejat una asseguda a la Plaça del Parlament i després una marxa pels carrers. Just Stop Oil va dir que aquesta serà només la primera d’una gran onada d’acció popular massiva.

I XR està llest per començar la seva darrera rebel·lió a Londres el 10 de setembre. El grup va escriure al seu lloc web: “Ens prenem seriosament el compliment de les nostres demandes i reconeixem que tenim molta feina a fer per aconseguir-ho. Necessitem fer créixer el nostre moviment, no només en nombre, sinó també en força, visió i confiança, i els propers mesos són crucials”.


Aquest article va aparèixer a la web de la nostra organització germana a Gran Bretanya, Socialist Worker.