Dones en la història

ES CA PT

Dai Sombra

50 setmanes, 2 dies, 1 hora, 8 minuts, 38 segons

Aquest és exactament el moment sense resposta a l’assassinat de la regidora Marielle Franco, quan vaig començar a escriure aquest article.

Saps qui és (actualment) Marielle?

Nascuda a Rio de Janeiro, Marielle Francisco da Silva és la major de dues germanes d’una família emigrada del nord-est del Brasil a la ciutat de Rio de Janeiro.

La seva trajectòria acadèmica i de política social compta amb la seva trajectòria com a sociòloga amb mestratge en Administració Pública, regidora de Rio de Janeiro i presidenta del Comitè de la Dona de la Cambra.

Però Marielle Franco és molt més que això…

Resident d’una comunitat perifèrica i marginada de la ciutat, Marielle va començar la seva militància pels drets humans després de perdre una amiga, víctima d’una bala perduda, en un tiroteig entre policies i narcotraficants al Complexo da Maré, on també vivia.

També ha treballat en organitzacions de la societat civil com la Fundació Brasil i el Centre d’Ações Solidárias da Maré (CEASM). Va coordinar la Comissió per a la Defensa dels Drets Humans i la Ciutadania de l’Assemblea Legislativa de Rio de Janeiro (ALERJ) i va construir diversos col·lectius i moviments feministes, negres i de faveles.

Marielle Franco és una dona, mare, filla, germana, esposa, amiga i sobretot una representativitat de la dona brasilera.

Sent negra, LGBTQIA+, Marielle és un símbol com a lluitadora pels drets de les dones i les seves interseccions.

Assassinada per l’Estat en ple càrrec, encara avui ens preguntem: Qui va fer matar Marielle?

El perquè té el poder de la seva existència.

I Marielle encara hi viu! A cadascun de nosaltres que lluitem contra les desigualtats de raça, classe i gènere que afecten tothom.

Marielle és eterna! I és sobre la seva eternitat del que voldria parlar.

L’Institut Marielle Franco

Aquest Institut és una organització sense ànim de lucre creada per la família de Marielle.

Els Pilars d’Actuació s’estructuren en 4 eixos: Lluita per la Justícia; Defensar la memòria; Multiplicar el llegat; i Reg de les llavors.

Amb la missió d’inspirar, connectar i empoderar les dones negres, LGBTQIA+ i perifèriques per continuar movent les estructures de la societat cap a un món més just i igualitari, l’Institut Marielle Franco ha creat una investigació sense precedents amb candidats a regidors per identificar els tipus de violència que pateixen i els autors d’aquestes violències.

A més de llançar la Plataforma No Serem Interrompudes, per pressionar per mesures concretes per combatre la Violència Política contra les Dones Negres.

Marielle viu a cadascun de nosaltres!

L’intent de silenciar la seva veu ha creat un crit que ressona per la justícia, la igualtat i la pau.

És per això que Marielle sempre estarà PRESENT! Avui i sempre!

Barcelona 10/06/2022, 23:48h