ES CA

Els conductors de Deliveroo van organitzar la vaga malgrat la dura repressió de l’activisme sindical en virtut de les lleis laborals d’UEA (Unió dels Emirats Àrabs).

Sophie Squire

Una vaga de repartidors de Deliveroo a Dubai, Unió dels Emirats Àrabs, va obligar els propietaris de l’aplicació de lliurament de menjar ràpid a cedir davant les demandes de la plantilla. Centenars de ciclistes, la majoria persones treballadores migrants, van prendre mesures. Deliveroo havia planejat reduir la quantitat que pagava a les i als repartidors de 2,70 € a 2,30 € per cada entrega i augmentar la durada dels torns a 14 hores de feina al dia.

El repartidor de Deliveroo, Naeem Iqbal, va dir: “No ens brinden els nostres drets legals d’acord amb la llei i redueixen les tarifes mentre els preus de la benzina pugen cada mes. Som humans, no rucs”.

Després de la propagació de la notícia de la reducció del salari, les i els treballadors es van organitzar ràpidament, principalment utilitzant aplicacions de missatgeria com Whatsapp i Telegram. Algunes i alguns treballadors van tancar la seva aplicació Deliveroo. Altres es van quedar a casa. Grups de ciclistes en vaga van anar als restaurants de la ciutat per persuadir més gent treballadora perquè es retirés.

La vaga va paralitzar ràpidament els serveis de lliurament d’aliments de la ciutat. Deliveroo, presa del pànic, va enviar un correu electrònic als restaurants associats a darrera hora de la nit, on deia: “Actualment ens enfrontem a un problema amb els nostres repartidors”, va dir. “Els repartidors estan en vaga i es neguen a assistir als torns i lliurar comandes”.

La vaga va colpejar fort ja que els restaurants esperaven grans volums de comandes durant els darrers dies del Ramadà.

Les i els treballadors també estan enfadats perquè enfronten a l’alta possibilitat de lesionar-se o morir a la feina. Només l’any 2021 hi va haver 400 accidents que van involucrar repartidors, cent més que l’any 2020.

Sota la pressió de la plantilla, Deliveroo va anunciar que no forçaria els atacs al voltant dels salaris i els torns. La seva acció encara és més impressionant, ja que les vagues són il·legals segons la legislació laboral dels UEA i els vaguistes i els sindicats no reben protecció legal. Aquestes lleis poden fer que les i els treballadors s’enfrontin a la suspensió i fins i tot a la deportació si participen en una vaga.

Les i els treballadors van dir que coneixien el risc, però van decidir fer vaga de totes maneres. Va mostrar com les i els treballadors poden obtenir resultats ràpids quan duen a terme accions audaces i oportunes.

Però la batalla contra Deliveroo continua. Les persones treballadores de l’empresa han estat en vaga a gairebé tots els països on opera aquesta. Més vagues i solidaritat poden obligar els patrons a complir.


Aquest article va aparèixer al Socialist Worker, la nostra publicació germana a la Gran Bretanya.