ES CA

Tomáš Tengely-Evans

Ucraïna s’ha topat, encara més, amb una guerra devastadora després que milers de tropes russes entressin al país les primeres hores del dijous.

Els i les socialistes revolucionaries haurien d’oposar-se a l’ofensiva militar i exigir que el president Vladimir Putin retiri totes les forces d’Ucraïna immediatament. També ens hem d’oposar a qualsevol escalada del conflicte per part de l’OTAN. Les forces de l’OTAN s’haurien de retirar immediatament d’Europa de l’Est.

La invasió va començar a les 5 del matí, hora local, després que Putin pronunciés un discurs esgarrifós, amb amenaces d’una guerra brutal i crides reaccionàries al xovinisme de la Gran Rússia.

“Qualsevol que intenti interferir amb nosaltres, o més encara, crear amenaces per al nostre país i el nostre poble, ha de saber que la resposta de Rússia serà immediata”, va dir. I “us portarà a conseqüències com mai abans heu experimentat en la vostra història”. “Tota la responsabilitat pel possible vessament de sang recaurà plenament i completa en la consciència del règim governant”.

A la capital ucraïnesa, Kíev, llar de gairebé tres milions de persones, al llarg de les primeres hores la gent es va afanyar a refugiar-se enmig del so de les sirenes antiaèries i les explosions. Les forces armades ucraïneses van dir que les forces russes estaven llançant atacs aeris. Els míssils apuntaven a instal·lacions militars i aeròdroms a prop de Kíev, Kharkiv al nord-est i Dnipro al centre d’Ucraïna. Segons els informes, a les 7 del matí, les tropes russes estaven a prop de Kharkiv, a punt per prendre la ciutat o assetjar-la.

Mentrestant, els projectils russos colpejaven el sud-est del país, inclosa la ciutat de Kramatorsk. Els líders de les escindides “República Popular de Donetsk” i “República Popular de Luhansk” al sud-est van sol·licitar assistència militar russa dimecres per “ajudar a rebutjar l’agressió de les forces armades ucraïneses”.

La mesura es va produir després que Putin va reconèixer la seva independència dilluns. Putin es va annexar Crimea i ha donat suport a una insurgència separatista a Donetsk i Luhansk des de l’any 2014 per evitar que Ucraïna giri cap a Occident. Els enfrontaments aviat podrien convertir-se en la conflagració més gran a la regió amb les forces locals recolzades per les principals potències.

Davant la invasió russa, els polítics nord-americans i britànics afirmen que defensen la democràcia ucraïnesa o el dret d’Ucraïna a l’autodeterminació. El president nord-americà, Joe Biden, va denunciar “aquest atac no provocat i injustificat de les forces militars russes”.

El primer ministre conservador, Boris Johnson, va dir que Putin havia “escollit un camí de vessament de sang i destrucció” i va prometre que “el Regne Unit i els nostres aliats respondrem amb decisió”.

Però el vessament de sang i la destrucció han estat creats per Estats Units i l’OTAN. La seva crítica a Putin és una gran hipocresia de les mateixes potències que han llançat “atacs no provocats i injustificats” per fer valer els seus interessos imperialistes per tot el món. Són responsables de guerres devastadores a l’Afganistan i l’Iraq i donen suport al colonialisme dels colons israelians contra el poble palestí.

El conflicte a Ucraïna sorgeix de la rivalitat imperialista entre Occident i Rússia per Ucraïna. I els ucraïnesos comuns són, a banda i banda, només peons en el seu joc imperial.

Als països de la Unió Europea, el treball principal de les i dels socialistes revolucionaris és generar oposició a l’imperialisme occidental, com a part d’una lluita més àmplia contra el sistema de rivalitats imperialistes que impulsa el conflicte d’Ucraïna. Això no vol dir que “l’enemic dels meus enemics és el meu amic”, que els rivals d’Occident siguin d’alguna manera antiimperialistes.

Construïm oposició als nostres governants, però com a part d’una lluita contra el sistema de rivalitats imperialistes que provoca la guerra.


Aquest article va aparèixer a Socialist Worker, la nostra publicació germana a la Gran Bretanya, el matí del 24 de febrer de 2022.