Declaració del Corrent Socialisme Internacional sobre la crisi d’Ucraïna

Reproduïm aquesta declaració del corrent del qual Marx21 forma part. Es tracta d’un corrent internacional, que inclou grups a Occident, Rússia i més enllà. Seguint l’argument del text que “l’enemic principal és a casa”, a l’Estat espanyol el nostre punt de partida ha de ser denunciar l’OTAN i rebutjar les bases militars.

ES CA CS DA DE EN RU PL TR عربي ελ 한국어

1.- La crisi d’Ucraïna ha acostat Europa a una guerra aterridora. En essència, és un conflicte entre el bloc imperialista més poderós del món —Estats Units i els seus aliats europeus— i Rússia, una potència imperialista més feble però brutal. Per tots dos bàndols, Ucraïna és simplement un peó. La classe treballadora no té interès en la victòria de cap dels bans en aquest conflicte. Els i les socialistes revolucionàries als Estats involucrats en aquesta disputa han de prioritzar la seva oposició als seus “propis” governs.

2.- Aquesta particular crisi va ser desencadenada per la decisió del president rus, Vladimir Putin, de concentrar tropes a la frontera amb Ucraïna. Va justificar aquesta acció amenaçadora en part apel·lant a la gran mitologia nacionalista russa sobre els vincles històrics entre Rússia i Ucraïna i en part repetint les seves queixes de llarg recorregut sobre la política nord-americana d’expandir l’OTAN i la Unió Europea cap a l’est. Ha estat exigint, en particular, un compromís que Ucraïna no serà admesa a l’OTAN, i la retirada de les forces de l’OTAN d’Europa Central i Oriental.

3.- La veritat és que l’expansió de l’OTAN i la UE per incorporar a la majoria dels estats ex-estalinistes a Europa Central i de l’Est va ser impulsada per les administracions de Bill Clinton i George W. Bush per endinsar més el poder de l’imperialisme occidental al continent eurasiàtic. Aquesta política va incomplir les promeses realitzades el 1990 pel llavors secretari d’Estat nord-americà, James Baker, a l’últim president de l’URSS, Mikhail Gorbachev, quan Moscou va acordar que una Alemanya reunificada es podia unir a l’OTAN.

4.- Putin no és cap amic de la classe treballadora internacional. Presideix un règim neoliberal repressiu, es recolza ideològicament en el gran nacionalisme rus, i ha buscat reconstruir el poder militar rus i utilitzar-lo per mantenir el domini de Moscou sobre els seus països veïns; en particular en l’esclafament del moviment independentista a Txetxènia, la guerra de l’any 2008 amb Geòrgia, la presa de Crimea l’any 2014 i la recent intervenció contra les protestes populars al Kazakhstan. Més enllà, el poder militar rus s’ha utilitzat per rescatar el brutal règim de Bashar al-Assad a Síria.

5.- No obstant això, ha estat Washington, amb el suport del caòtic govern de Boris Johnson a Gran Bretanya, qui ha instigat la crisi actual. L’administració de Joe Biden s’ha negat a considerar seriosament les principals demandes de Putin, ha augmentat amb les declaracions el perill de guerra (davant les objeccions del govern pro occidental d’Ucraïna) i, juntament amb els aliats de l’OTAN, ha acostat més actius militars a les fronteres de Rússia.

6.- Si arribés la guerra, les principals víctimes serien les persones del carrer d’Ucraïna. Van patir terriblement al llarg del segle XX, des de la Primera Guerra Mundial, les intervencions militars contrarevolucionàries contra la Revolució Bolxevic, la col·lectivització estalinista de l’agricultura a la dècada de 1930 i la invasió nazi de l’URSS el 1941. El 1991 van fer valer el seu dret a l’autodeterminació nacional, iniciant la desintegració de la Unió Soviètica. Però des de llavors han estat governades per bandes rivals d’oligarques corruptes, que s’inclinen en un moment cap a l’oest i en un altre cap a l’est. Des de l’any 2014, parts del sud-est d’Ucraïna han estat zona de guerra entre el govern de Kíev i uns opositors recolzats per Rússia. ¡El poble ucraïnès no necessita més exèrcits, ni de l’OTAN ni de Rússia!

7.- La intensificació de la crisi d’Ucraïna per part d’Occident té relació amb la rivalitat global entre EUA i la Xina. Biden vol enviar un senyal al president xinès, Xi Jinping, que Washington no acceptarà cap intent de Beijing de reintegrar per la força Taiwan a la Xina. Xi ha respost recolzant Putin sobre Ucraïna. Aquesta competència amenaça amb la fragmentació del sistema internacional en blocs imperialistes rivals i augmenta el perill d’una guerra mundial que destruiria la humanitat.

8.- Diem:

  • No a la guerra per Ucraïna!
  • Retirada tant les forces russes com les de l’OTAN!
  • No a l’ampliació de l’OTAN: que es dissolgui!
  • Desmilitaritzem Europa!
  • Prou ​​carreres armamentistes que consumeixen els recursos que necessitem per lluitar contra la pobresa i el canvi climàtic!

9.- La nostra tradició política es remunta als sectors socialistes revolucionaris que es van negar a prendre partit a la Primera Guerra Mundial. Encapçalats per V. I. Lenin i Rosa Luxemburg, van veure la revolució socialista internacional com a única sortida d’un sistema imperialista on l’acumulació competitiva de capital condueix inevitablement a les guerres. El camarada de Luxemburg, Karl Liebknecht, va encunyar l’eslògan: “El principal enemic és a casa”. Aquesta hauria de ser la nostra consigna avui.

Coordinació del Corrent Socialisme Internacional

16 de febrer de 2022