ES CA

Auke den Otter

Els centres de distribució (CD) estan en auge a tot el món. Tenen una posició clau dins del sector logístic. L’augment i la mida d’aquests centres dóna com a resultat una concentració enorme de mà d’obra. El poder que tenen aquestes plantilles és potencialment gran. Però, com es poden organitzar?

En els darrers anys, hem vist més i més exemples de plantilles en centres de distribució que intenten organitzar-se. Tot i que les condicions laborals exigeixen un lloc de treball organitzat, els exemples internacionals mostren que no sempre és fàcil: els sindicats burocràtics, les estratègies antisindicals d’empreses com Amazon i una alta rotació de les persones treballadores dificulten l’organització sindical.

Benvingut a la Zona Amazònica

Si volem parlar de centres de distribució, organització i lluita, cal parlar d’Amazon. Les històries ja es coneixen: la gent ha d’orinar en una ampolla per manca de descansos, té una càrrega de feina inhumana per objectius i horaris de feina o fins i tot mor. La pressió d’Amazon sobre els termes d’ocupació i les condicions del lloc de treball és exemplar per al sector que busca la mà d’obra més “eficient” i barata possible per generar el màxim guany possible.

Com que és una indústria que requereix molta mà d’obra, Amazon té un gran interès en augmentar la taxa d’explotació.

Com un dels ocupadors privats més grans del món, la companyia té una enorme xarxa logística a tot el planeta, de la qual els CD són el cor palpitant.

El potencial per organitzar-se en aquests llocs és doble. D’una banda, en aquests centres es pot demostrar el poder de les i els treballadors, a causa de la seva posició estratègica com a vincles econòmics crucials. D’altra banda, les males condicions laborals creen les oportunitats i la necessitat perquè la plantilla s’organitzi.

L‘explotació per part d’Amazon va acompanyada d’una estratègia antisindical implacablement dura per part de l’empresa.

Afortunadament, s’estan fent diversos intents a EUA i Europa per organitzar les plantilles dels centres de distribució d’Amazon. Per exemple, el sindicat RWDSU (Sindicat de detallistes, majoristes i grans magatzems a EUA) va iniciar una campanya l’any passat per formar un sindicat en un centre de distribució a Bessemer, Alabama. Per iniciar un sindicat, les i els empleats han de demostrar que la majoria de la plantilla es vol afiliar. En general, això es fa mitjançant una “votació representativa” controlada per la Junta Nacional de Relacions Laborals (NLRB). La NLRB és un organisme governamental que intervé entre la gent treballadora i els seus ocupadors.

Malauradament, la votació a favor a Bessemer es va perdre l’abril d’aquest any amb 738 vots a favor i 1.798 en contra. La RWDSU estava mal preparada i es va enfrontar a una forta estratègia antisindical d’intimidació, propaganda antisindical i represàlies per part d’Amazon. Tot i que es va perdre la votació, les i els treballadors d’Amazon a Bessemer han demostrat que poden fer front a les estranyes condicions laborals en què es troben i que és important que els i les activistes sindicals s’organitzin a Amazon.

Des de Bessemer, els Teamsters, el principal sindicat a la feina de la logística, van aprovar una resolució sobre una campanya dirigida específicament a desenvolupar el poder sindical a Amazon. Començaran la seva pròpia divisió d’Amazon i intentaran crear un enfocament unificat per als més de 500 sindicats locals diferents que operen dins dels Teamsters. Trien deliberadament no celebrar una elecció de la NLRB com la RWDSU, sinó activar les persones al lloc de treball a través de campanyes més petites i, per tant, pressionar Amazon perquè finalment els obligui a reconèixer el sindicat.

Una de les raons per què els Teamsters van llançar aquesta campanya és que veuen en tots els àmbits que Amazon representa una amenaça existencial per a la resta de la classe treballadora. L’empresa està reduint els salaris i augmenta la càrrega de feina.

A més d’aquests dos sindicats més establerts, també hi ha iniciatives des del lloc de treball mateix.

Amazonians United és una d’aquestes iniciatives dels treballadors d’Amazon a Estats Units, sense cap sindicat establert que la recolzi. La iniciativa se centra en “l’organització profunda” i una visió d’una organització a més llarg termini al lloc de treball. Va sorgir de treballadors i treballadores que simultàniament es van organitzar en diversos CD i després es van unir a Amazonians United. Des de llavors s’han organitzat a Chicago, Nova York i el Sacrament i participen en una iniciativa internacional.

Internacional

A més d’Estats Units, hi ha moltes activitats a Europa al voltant de l’organització als CD d’Amazon. El sindicat Ver.di va convocar una vaga en un centre de distribució d’Amazon a Alemanya el juny de 2021 per forçar la negociació col·lectiva amb l’empresa.

Alhora, també veiem una creixent organització entre les i els treballadors a Polònia, on Amazon es troba des del 2014. La raó per la qual Amazon ha estat a Polònia durant tant de temps té poc a veure amb les seves vendes al mateix mercat polonès, sinó amb la mà d’obra barata i amb la capacitat de fer enviaments a Alemanya des d’allà. Per tant, ofereix l’oportunitat d’enfrontar les i els treballadors de països entre si.

Tot i així, activistes d’Amazon a Polònia estan tractant de treballar amb els seus col·legues a Alemanya. Per exemple, l’any 2016 es van assabentar d’una vaga a Alemanya i a Polònia no van voler exercir el paper de trencavagues. Aleshores van organitzar accions de retard. Ara també s’ha creat una xarxa, Amazon Workers International (AWI), on les i els treballadors d’Amazon a diferents països coordinen les seves tàctiques. A més de la gent treballadora alemanya i polonesa, en aquesta xarxa també hi participen francesos, espanyols, italians i eslovacs.

Països Baixos

Encara que Amazon ja és el número 2 als Països Baixos pel que fa al comerç electrònic, no va obrir el seu primer CD als Països Baixos fins aquest estiu. Tot i així, tenim alguna cosa per aprendre de la lluita a Amazon, perquè aquest és un país de distribució.

El nombre de centres de distribució als Països Baixos ha augmentat en un 20 per cent en els darrers 5 anys. En total, totes aquestes “caixes” cobreixen una àrea d’uns 28 milions de metres quadrats. En els darrers anys, també hi ha hagut un creixement específic dels CD de mida XXL (els que superen els 40.000 metres quadrats). Ja en tenim al voltant de 100 als Països Baixos. El creixement d’aquestes “noves fàbriques” no és sorprenent, Holanda té una posició competitiva al món com a país comercial i amb un comerç electrònic en creixement, aquesta demanda continuarà creixent de moment.

Aquests CD també garanteixen una gran concentració de mà d’obra als Països Baixos i també veiem atacs similars a les condicions i la seguretat com els d’Amazon. Un dels elements més difícils d’organitzar als CD és l’enorme rotació del personal. Aquesta sol ser superior al 100 per cent, cosa que significa que hi ha poques persones amb les quals es pot organitzar a llarg termini. A més, gran part de la feina als CD la fan persones treballadores migrants, que sovint es troben en una situació molt difícil perquè les agències d’ocupació també els hi proporcionen el seu allotjament.

Això no obstant, l’organització als CD és possible, com mostren els nombrosos exemples. I tenint en compte la posició estratègica dins de l’economia i la gran influència en les condicions laborals en altres parts de l’economia, és crucial organitzar-se aquí. L’exemple d’Amazonians United a Estats Units i la solidaritat entre persones treballadores alemanyes i poloneses ens mostren que aquesta organització de treballadors i treballadores només es pot fer des de baix pel propi poble.

  • Auke den Otter és organitzador de la FNV (Federació de Sindicats Neerlandesos). Actualment organitza juntament amb els treballadors del CD de XPO a Tilburg.
  • Aquest article va aparèixer a Socialisme.nu, la web del nostre grup germà als Països Baixos.

Amazon a l’Estat espanyol

El desembre de 2020, el sindicat Comissions Obreres a Catalunya va denunciar que Amazon havia contractat una agència de detectius per espiar persones treballadores i sindicalistes de la seva planta al Prat de Llobregat (Barcelona) per seguir el desenvolupament de la vaga de centres logístics i transportistes d’octubre de 2019.

Aquests detectius haurien fet fotografies de les vaguistes i els vaguistes, així com van elaborar informes de persones treballadores i sindicalistes afins a aquest sindicat.

UGT ha denunciat subcontractes d’Amazon davant la Inspecció de Treball per incomplir el conveni col·lectiu del transport, a la província de Pontevedra, per males condicions laborals, ja que fins i tot estan descomptant del sou esgarrapades als vehicles que utilitza el seu personal de repartiment.