ES CA

Lee Jung-won

Abans de la vaga d’un dia i de la manifestació convocades per al 20 d’octubre per la Confederació Coreana de Sindicats, la KCTU, el govern, els empresaris i els mitjans de comunicació van pressionar insistentment perquè es retirés la convocatòria.

El govern reprimeix la KCTU, dient que els actes poden representar un risc d’un fort augment en el nombre de persones infectades abans de la transició a una “recuperació pas a pas de la vida diària (amb coronavirus)” a principis de novembre.

L’ajuntament de Seül també va predir una resposta dura, dient: “Si es porta a terme una assemblea il·legal, els organitzadors i participants seran denunciats immediatament per violar la Llei de Prevenció de Malalties Infeccioses” i “si es troba a una persona confirmada positiva, reclamaran danys i perjudicis “.

No obstant això, com va passar quan Yang Kyung-soo, president de la KCTU, va ser arrestat per celebrar el Congrés Nacional de Treballadors al juliol, la quarantena del coronavirus és només una excusa.

Quan la política de quarantena es canviï a la “recuperació pas a pas de la vida diària” promoguda ara pel govern, el nombre de casos confirmats augmentarà significativament. Aquest és un fet que ja ha estat confirmat en altres països que han passat a la situació de normalitat amb coronavirus anteriorment.

Per exemple, al Regne Unit, on la taxa de vacunació és d’aproximadament el 70%, el nombre de casos confirmats es va disparar a 40.000 un dia després que es va aixecar la quarantena, i 200 persones moren al dia. A Corea, si es relaxen les restriccions l’augment en el nombre de casos confirmats és gairebé segur.

El govern no té plans per augmentar immediatament el personal mèdic i les instal·lacions de salut pública. Mentrestant, només el 10% dels hospitals públics s’han encarregat d’atendre els pacients de coronavirus, revelant les seves limitacions. L’escassetat de llits s’ha repetit de la primera a la quarta onada.

Hi ha una necessitat urgent d’augmentar significativament la quantitat de personal per donar resposta diària a la quarantena. Obligar-los a realitzar un treball perillós, sense contractar mà d’obra i assegurar un pressupost, està provocant un augment de les renúncies i les absències, i un cercle viciós d’exacerbació del sofriment i de la càrrega dels treballadors restants.

Fa un mes, un funcionari públic que treballava al Centre Regional de Salut Pública de la ciutat de Incheon va morir per excés de treball. Des del brot de la Covid-19, el nombre d’empleats en els centres de salut pública ha augmentat en un 50 per cent, però les baixes han augmentat en un 40 per cent. La situació segueix així, però si el nombre de casos confirmats torna a augmentar a causa del coronavirus, està clar que la capacitat d’afrontar-ho serà insuficient.

Encara que la taxa de mortalitat de la Covid-19 s’ha reduït a causa de l’efecte de la vacunació, si les instal·lacions mèdiques i la mà d’obra no s’amplien prou per gestionar el major nombre de pacients, els més vulnerables, com la gent gran, poden ser posats en greu risc.

Per tant, el govern no s’està preparant prou per prendre les mesures necessàries davant la situació de normalitat amb el coronavirus, i dir que la KCTU serà la principal culpable de l’augment en el nombre de casos confirmats és només una justificació per reprimir el moviment obrer.

L’afirmació que les reunions a l’aire lliure ajuden a la propagació de la Covid-19 no és certa. Kim Yun, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Nacional de Seül, assenyala:

“La densitat de persones que es reuneixen, si continuen fent servir màscaretes mentre romanen juntes produeix que la reunió en si no augmenti el risc”.

Woo Seok-gyun, co-representant de la Federació d’Organitzacions Mèdiques i de Salut, fa una puntualització similar.

“Si es fa servir una màscara i es practica el distanciament social, les possibilitats d’infectar-se en una reunió a l’aire lliure són molt baixes. També hi ha articles que mostren que la probabilitat d’infecció a l’aire lliure és inferior a l’0,1 per cent.”

Per tant, és totalment correcte que la KCTU hagi dit que seguiria endavant segons el previst sense cedir a les pressions perquè s’anul·lin les vagues i les assemblees.

Cinc partits polítics, inclòs el Partit de la Justícia i el Partit Progressista, també van celebrar una “roda de premsa conjunta amb el Partit Progressista en suport de la vaga general de la Confederació de Sindicats” i per criticar el govern.

“No hem de restringir la llibertat de reunió utilitzant l’estàndard de prevenció del coronavirus sinó aturar la pressió sobre la KCTU i escoltar les veus de les i dels treballadors, que segueixen sent les principals forces de la societat coreana.”

Cap de turc

La veritable raó per la qual el govern, els empresaris i els mitjans de comunicació critiquen la lluita de la KCTU és que l’avantatge per prendre mesures enèrgiques contra les persones treballadores a causa del coronavirus s’està debilitant. En particular, a la Federació d’Indústries Coreanes el preocupa que la lluita de la KCTU soscavi “l’estabilitat de les relacions laborals”.

Els caps creuen que afluixar el control sobre els treballadors podria convertir-se en un obstacle per a les activitats comercials en un moment en què no està clar si la recuperació econòmica serà fluïda, a causa de factors com l’augment dels preus del petroli i les matèries primeres.

Les i els treballadors cada vegada estan més insatisfets ja que han perdut els seus llocs de treball o s’han vist obligats a frenar la millora en les seves condicions a mesura que continua la Covid-19 i l’estancament econòmic. Les i els treballadors s’enfronten a males condicions, com salaris baixos, la desigualtat s’ha aprofundit i la insatisfacció ha crescut a causa de l’augment dels preus de l’habitatge, el risc d’atur i la disminució dels ingressos reals degut a la inflació.

En resposta, el govern afirma que els indicadors d’ocupació s’han recuperat, però el creixement de l’ocupació en la indústria manufacturera es va estancar novament i la recuperació de l’ocupació en la indústria de serveis és molt inestable. Encara hi ha persones treballadores que estan sent acomiadades a causa de la reestructuració, inclòs Easter Jet, i aquells que es veuen afectats per la inseguretat laboral en els supermercats i hotels.

El govern i els empresaris temen que la lluita de la KCTU pugui afluixar el control social imposat pel coronavirus.

Les i els treballadors escolars no regulars que participen en la vaga tenen un fort sentiment que haurien obtenir un augment salarial adequat aquest cop, ja que el pressupost d’educació per al pròxim any ha augmentat. Això es deu al fet que no hi va haver una millora suficient en el tractament durant l’administració de Moon Jae-in.

La insatisfacció amb la supressió de la millora dels salaris i el tracte s’ha anat acumulant no només per al personal fix, sinó també per al personal no regular en el sector públic.

“A la majoria dels funcionaris se’ls paga el salari mínim i no hi ha subsidi per servei ni sistema salarial. L’assignació és la mateixa que per als empleats a temps complet i el bo de vacances és de 400.000 wons. Per això diem que el personal amb contracte fix són treballadors regulars falsos i treballadors irregulars indefinits.”

Les i els treballadors se senten “traïts, ressentits i enfadats amb el règim de Moon Jae-in” en veure que els salaris segueixen sent els mateixos fins i tot després de la conversió a fixos dels no regulars en el sector públic.

Fins i tot a la llum de la situació actual en què la dreta està elevant el nivell de contraatac, el poder del poble, la lluita de les i els treballadors és important. Per no parlar de millorar les condicions immediates, la lluita de les i els treballadors és la clau per derrotar als dretans que intenten abocar aigua freda sobre el desig de canvi.


Aquest article va aparèixer al web de Workers Solidarity, el nostre grup germà a Corea de Sud

Vídeo de la concentració a Seül:

 

Workers Solidarity van muntar taules a diferents ciutats el 19 d’octubre per mobilitzar per a la vaga: