ES CA

Dimitris Daskalakis

Un gerro d’aigua freda per al govern grec és el que és l’informe d’Amnistia Internacional titulat “La llibertat de reunió en perill i l’ús il·legal de la força en l’era de la Covid-19”. L’informe aborda “problemes generalitzats i de llarg recorregut de comportament policial reprovable” que es van seguir denunciant durant la pandèmia, però que es van combinar amb altres formes d’intervenció estatal excessiva i abús de poder que les autoritats gregues van intentar erròniament justificar en nom de la protecció de la salut pública.

Les més de 40 pàgines de l’informe inclouen entrevistes amb vuit dones i deu homes que van ser testimonis de “l‘ús innecessari i excessiu de la força o altres maltractaments per part de membres de la policia grega durant o després de les manifestacions” i quatre dones i cinc homes, inclosos activistes pels drets de les dones, advocats i membres de partits polítics que han estat detinguts arbitràriament i acusats d’una presumpta violació de les normes de salut pública.”

Les conclusions assenyalen de manera característica que “els canvis legislatius que van danyar els drets humans l’any passat, les prohibicions universals, la dissolució de manifestacions considerades pacífiques per Amnistia Internacional i l’ús denunciat de violència innecessària i excessiva pinten un quadre pertorbador del dret a la llibertat d’expressió a Grècia. Les detencions arbitràries i la criminalització de manifestants pacífics, defensors dels drets humans i membres de partits polítics, i la imposició de multes injustificades i excessives, tenen un efecte especialment dissuasori sobre els drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica.”

L’informe sobre la mentida dels “incidents aïllats” és clar. “És fonamental que les autoritats gregues deixen de qualificar els actes d’ús il·legal de la força com a ‘aïllats’ i reconeguin la naturalesa sistèmica del fenomen. Aquest comportament reprovable per part de la policia sovint ha estat documentat i no són ‘incidents aïllats’” diu, entre altres coses. Explica que “als anys 2019 i 2020, la Defensoria del Poble, en la seva qualitat de Mecanisme Nacional d’Investigació de Casos arbitraris (Mecanisme Nacional), va rebre un total de 471 casos relacionats amb actes o omissions de membres de les forces de l’ordre i personal en centres de detenció” i proposa un seguit de reformes relacionades amb la legislació, la rendició de comptes de la policia, el control policial i les condicions de detenció.

Fenomen sistèmic

En el text s’acusa directament el govern d’utilitzar la quarantena per intensificar la repressió al mentir sobre la decisió del Comitè Nacional de Protecció de la Salut Pública de prohibir les manifestacions de l’aniversari de la Politècnica al novembre de 2020. S’inclouen presentacions documentades de la arbitrarietat de gairebé totes les mobilitzacions de l’any passat: 17 de novembre, 6 de desembre, concentracions estudiantils, manifestacions del moviment de dones, manifestacions per Koufontinas, etc. Entre les persones detingudes arbitràriament el 12 de juny “es trobava la direcció del SEK [nostre grup germà a Grècia], incloent a regidors municipals, treballadors de la salut, membres del moviment antiracista KEERFA …”

Hi ha casos de detencions arbitràries com el dels cinc membres de la coalició anticapitalista ANTARSYA —de la qual el SEK forma part— a Salònica el 14 de novembre de 2020 “que repartien octavetes fora de mercat Kapani a Salònica, que van ser acusats de presumptament incomplir les normes de salut pública al cridar a la participació en una manifestació… i incitar a la desobediència…”

L’informe confirma la violència i repressió que van viure persones treballadores, joves, estudiants, refugiats i migrants que van sortir als carrers l’any passat contra la instrumentalització de la pandèmia per part del govern que volia silenciar el moviment obrer, estudiantil, de dones i antiracista. Per molt que el govern intenti silenciar o minimitzar les troballes de la investigació, el moviment no el deixarà caure en l’oblit.


Dimitris Daskalakis és militant de Sosialistiko Ergatiko Komma (SEK), organització germana de Marx21 a Grècia. Aquest article va aparèixer al seu web.

Fotos: detencions de nostres companys i companyes del SEK el 06/12/2020