ES CA

Sophie Squire

El nombre de morts està augmentant a mesura que una onada de calor continua arrasant parts d’Estats Units i Canadà.

A la província canadenca de la Colúmbia Britànica, segons les autoritats, al menys 233 persones van morir entre el 25 i el 28 de juny. Això són 100 més que la mitjana habitual. Lytton, a la província, va registrar temperatures de gairebé 50 graus el dimarts 29 de juny, un nou rècord per a Canadà. A l’àrea de Vancouver, en un sol dia, la policia va respondre a 65 trucades de mort sobtada.

L’onada de calor s’ha atribuït a una “cúpula de calor”. Això passa quan l’aire de l’Oceà Pacífic queda atrapat i s’escalfa. Les capes d’aire calent han augmentat el gruix de l’atmosfera a tota la regió, creant una “cúpula”. La calor augmenta el gruix de l’aire, augmentant encara més les temperatures.

La crisi climàtica significarà que els esdeveniments climàtics extrems, com aquest, es tornaran més freqüents.

Temperatures

A l’altre costat de nord-oest del Pacífic, a EUA, les infraestructures existents no poden fer front a l’augment de les temperatures que causa desenes de morts. La regió, que generalment experimenta un clima temperat, està patint talls d’electricitat i escassetat d’aigua. La calor fa que el formigó es deformi i trenqui.

A Portland, Oregon, el servei de tramvia de la ciutat es va suspendre a causa que la calor, literalment, fonia els seus cables. I centenars de persones es van veure obligades a buscar refugi en centres de refredament quan les temperatures es van disparar a la ciutat a 45 graus dilluns 28 de juny.

A parts de l’estat de Washington, els districtes escolars van detenir els serveis d’autobús a causa que l’aire dins dels vehicles es va tornar massa perillós perquè viatgessin els nens i les nenes.

Els patrons es preocupen que l’onada de calor afecti les collites de fruites a tota la regió. Però no s’ha desenvolupat cap acció per protegir els treballadors de la fruita.

Proteccions

El sindicat United Farm Workers va tuitejar: “Washington no requereix que els patrons ens ofereixin (als treballadors agrícoles) les proteccions contra la calor necessàries per salvar les nostres vides. Això ha de canviar.”

“És la temporada de les cireres, de manera que les condicions són increïblement perilloses. Amb les necessitats de mà d’obra al màxim de la seva capacitat, els treballadors des dels 12 fins a més dels 70 anys són a l’exterior treballant. Quan fa calor no podem descansar dins. Si ens paguen a preu fet, hi ha un incentiu pervers que ens empeny a la vora de la mort.”

Reyna López és la directora del sindicat Pineros y Campesinos Unidos del Noroeste, que representa els treballadors agrícoles a l’estat d’Oregon. Ella va dir: “Aquest any ha estat una muntanya russa de condicions climàtiques. Són les comunitats més marginades les que primer estan sentint aquests efectes.”

I les condicions climàtiques extremes no es limiten només al nord-oest del Pacífic. Les advertències meteorològiques segueixen vigents en els estats de Califòrnia i Nevada.

En un discurs pronunciat a Wisconsin aquesta setmana, el president Joe Biden va admetre que Estats Units necessitava una millor infraestructura per fer front als efectes de la crisi climàtica. Actualment està pressionant per tirar endavant un projecte de llei d’infraestructures. El projecte de llei suposadament proporcionarà més fons per a carreteres, banda ampla i transport públic, encara que molt menys del que Biden va prometre originalment.

Però les i els activistes climàtics diuen que no proporciona fons suficients per a les adaptacions climàtiques. El director executiu del Moviment Sunrise, Varshini Prakash, va dir: “Ja sigui que l’administració Biden sigui conscient o no, les disposicions climàtiques del projecte de llei d’infraestructura bipartidista són una fracció miserable de les seves promeses de campanya, que en si mateixes eren ja una fracció del que és necessari per a reconstruir la nostra economia i aturar la crisi climàtica.”

Malgrat totes les garanties de Biden que està compromès amb la lluita contra el canvi climàtic, això no va impedir que el seu servei secret arrestés dotzenes d’activistes climàtics que van protestar davant la Casa Blanca. Els joves activistes del Moviment Sunrise van bloquejar amb èxit les deu entrades de la Casa Blanca el dilluns, 28 de juny, per exigir-li a Biden que inverteixi en més infraestructura i creació d’ocupació.

Però a menys que es prenguin mesures immediates per començar a abordar el canvi climàtic, hi haurà més horrors com l’actual onada de calor, i fins i tot pitjors.


Sophie Squire és militant del Socialist Workers Party, grup germà de Marx21 a Gran Bretanya. Aquest article va aparèixer al seu web.

Foto: United Farm Workers