ES CA

Militants de la Socialist Workers and Youth League, Nigèria

La nit de l’20 d’octubre, el govern nigerià va enviar a les seves forces armades a disparar amb foc real contra manifestants a la capital, Lagos. Van provocar una matança, amb gairebé 40 morts. Les protestes actuals formen part d’un moviment sostingut contra la brutalitat policial. La revolta a Nigèria, un país a l’oest de l’Àfrica amb més de 200 milions d’habitants, és crucial a l’Àfrica i a tot el món.

Un històric moviment de masses contra la brutalitat policial i per posar fi al mal govern s’ha estat estenent per Nigèria durant tres setmanes. Aquest moviment de protesta està impulsat per joves.

El dimarts, 20 d’octubre, el govern va declarar un toc de queda de 24 hores. Després, els gossos d’atac d’aquests vagabunds al poder van intervenir el peatge de Lekki a Lagos. Aquí milers de persones s’havien reunit pacíficament per exigir la fi de la brutalitat policial i del mal govern.

Com els covards que són, primer van apagar totes les càmeres de vigilància i l’enllumenat públic, després van entrar disparant foc real. No tenien intenció de dispersar la manifestació; abans d’obrir foc contra la multitud de persones, van bloquejar les dues sortides principals.

Segons les fonts en aquest moment, incloent als nostres activistes al camp de lluita, 15 manifestants van ser assassinats. Segons els informes posteriors, la xifra puja a 38 morts. Moltes persones també van resultar ferides en els atacs. La policia i els matons actuaven en nom del “u per cent”; els opressors que es beneficien del sufocant status quo.

El dimecres, 21 d’octubre, manifestants a Lagos van incendiar diversos edificis, inclosos bancs i comissaries de policia.

Poder

Per tota Nigèria, hem sortit milers de persones demostrant el poder de l’acció de masses. Estem lluitant en primera instància contra l’Esquadró Especial Antirobatori ( “Special Anti Robbery Squad”, o SARS). Aquesta és una unitat d’elit de la policia nigeriana que és famosa per dur a terme assassinats i tortures.

Diem #EndSARS perquè estem cansats i ja no ens quedarem aturats veient a la policia matar-nos o maltractar-nos, a nosaltres i als nostres éssers estimats. Hem deixat clar amb l’acció que no acceptarem mers canvis cosmètics com la mesura el govern de canviar el nom de SARS a “Esquadró d’Armes i Tàctiques Especials” (Special Weapons and Tactics Squad, SWAT).

Cap policia assassí ha estat portat davant la justícia. Tampoc han alliberat a totes les persones detingudes durant les protestes. I la nostra situació social i econòmica, de pobresa i inseguretat, segueix sent la mateixa.

La policia per tot arreu són cossos de persones armades constituïts per fer complir l’Estat de dret… dels rics. És per això que la brutalitat policial i les execucions extrajudicials estan tan esteses arreu del món, fins i tot en les economies més desenvolupades. A través de la lluita, podem frenar aquesta màquina assassina que les elits envien contra nosaltres.

Hem d’aprofundir i expandir la nostra revolta i trencar les cadenes d’explotació i opressió que han convertit la Terra en un infern vivent per a nosaltres.

#EndSARS és també la nostra crida a posar fi al patiment continu, del bressol a la tomba, llevat que siguis fill d’un dels saquejadors del país. No podem accedir a una atenció mèdica de qualitat sense pagar un ull de la cara, és a dir, si tenim els diners per pagar. Les nostres escoles estan en ruïnes. I després de l’escola, aconseguir treball és un problema, llevat que provinguis d’una família rica i ben “connectada”.

Amb el moviment de protesta #EndSARS, ens aixequem per prendre el nostre destí a les nostres mans. Som molts, però som un. Som estudiants, treballadors, comerciants, dones, professionals i aturats. De diferents maneres, hem organitzat aquest moviment massiu durant diverses setmanes. El moviment no té líders clarament definits. Tots i totes tenim dret a presentar les nostres posicions sobre el camí a seguir. Sabem que la gent jove per si sola no pot canviar Nigèria.

La classe treballadora exerceix un gran poder, particularment amb les vagues generals. Però la seva direcció nacional traeix contínuament a les bases, que ens inclouen com joves de classe treballadora.

Solidaritat

Fem una crida als líders dels treballadors perquè expressin la seva solidaritat amb el moviment de protesta juvenil i s’uneixin a nosaltres i nosaltres en les barricades. Les úniques declaracions explícites de suport al llarg dels últims dies han estat dels dos sindicats de treballadors petroliers: Nupeng i Pengassan. Els saludem per defensar les tradicions de posar-se a la banda de les masses populars.

En algun moment, haurem d’establir estructures, als nostres barris i al centre de les nostres accions de masses, per garantir la rendició de comptes i defensar la revolució en curs.

La joventut sempre ha escoltat la convocatòria dels sindicats cada vegada que ha convocat i realitzat una vaga general (la convocatòria més recent, fa unes setmanes, va ser anul·lada pels dirigents sindicals en l’últim moment).

Els joves sempre van ser els lluitadors més combatius per la nostra causa col·lectiva en les barricades de 2000, 2003, 2004, 2007 i 2012 per esmentar només algunes de les vagues generals més significatives del segle XXI.

Els sindicats no poden permetre’s el luxe de guardar silenci en aquesta conjuntura. Avui s’està fent història.

En els pròxims anys, generacions de treballadors preguntaran on eren els sindicats en aquest punt d’inflexió. Preguntaran quina posició van adoptar els mateixos.

El món es troba en una cruïlla important. Els joves i els treballadors de tot el món s’estan aixecant per lluitar contra la brutalitat policial, l’explotació econòmica i totes les formes d’injustícia.

La nostra lluita és part d’aquesta rebel·lió global en la direcció d’una revolució mundial.

La gent de la classe treballadora i la joventut unides, mai serem vençudes!


Per saber més de la Socialist Workers and Youth League, la nostra organització germana a Nigèria, veure el seu lloc web, http://socialistworkersleague.org, i pàgina de Facebook, @SWL9ja.