ES CA

Rubén James Vargas

Molt ha passat des del 30 de juliol quan al voltant de 350 persones van realitzar una concentració a la Plaça de los Jardines del Náutico, en Gijón, per protestar davant el passeig dels borbons i posteriorment van fer una neteja simbòlica del turó de Santa Catalina després de la visita reial. Aquesta acció, portant vestits especials de neteja i higiene, acusava els Borbons d’utilitzar els seus privilegis polítics i jurídics per amagar els seus negocis i riqueses a paradisos fiscals.

Dos dies més tard, la Zarzuela comunica el desig de l’emèrit de voler anar-se’n de país. Poc després els mitjans de comunicació especulaven sobre el destí del Borbó. La ubicació del qual no es va saber fins al 17 d’agost, quan es va confirmar que la seva fugida s’havia fet realitat agafant un jet privat des de Vigo als Emirats Àrabs.

Després d’aquesta notícia, la protesta que qüestiona la legitimitat dels Borbons va aflorar encara més. El 19 d’agost, Asturies es va omplir d’adhesius i pancartes antimonàrquiques en diversos consells, amb l’eslògan en llengua asturiana “Asturies nun tien rei” que es complementaven amb “Nin rei, nin reina nin Principáu”. El 20 d’agost —mentre els partits de l’esquerra reformista de l’ajuntament de Gijón parlaven de com canviar-li el nom a l’Avinguda de Joan Carles I— unes 400 persones donaven suport al canvi simbòlic del carrer a Asturies Nun Tien Rei.

Després, el 8 de setembre, el dia d’Asturies es va celebrar a Gijón amb la preseència d’unes 400 persones. Aquest mateix dia es va celebrar una altra concentració a Oviedo, davant la Sede de los Premios Princesa. Ambdues en protesta per la corrupció de la família Borbó i la fugida de l’emèrit, i per recalcar que Asturies no necessita de reis, reines, prínceps o princeses, ja que aquest poble té una tradició obrera d’esquerres i republicana.

Fins i tot en aquest mes d’octubre amb la segona onada, els i les asturianes no han cessat la seva activitat de protesta contra la monarquia. Tots els anys l’acte dels Premis Princesa a Oviedo compta amb una manifestació antimonàrquica i aquest no anava a ser diferent. Tot i que aquesta vegada, en comptes de celebrar-se al Teatre Campoamor, els premis han estat lliurats de forma més discreta i davant d’un públic més reduït a l’Hotel La Reconquista… degut, diuen, a mesures contra la Covid-19, o pot ser per culpa de l’avi de la Infanta Leonor.

El cas és que la delegació de govern no va permetre a la manifestació antimonàrquica protestar davant l’hotel i va haver de reunir-se a la Plaça de la Escandalera, a Oviedo, on es van veure els eslògans de “menys premis i més sanitat”. Això ha estat denunciat com una vulneració dels drets democràtics de protesta. Sobretot tenint en compte que la manifestació republicana comptava amb mesures de protecció sanitària davant la crisi de la Covid-19, mentre que a la concentració en suport als borbons no es va guardar en cap moment la distància de seguretat. També aquell mateix dia hi va haver una altra manifestació per part del sindicat CSI Sanidá, una manifestació a la que se li va canviar el recorregut, essent aquest del Milán fins a la Plaza de la Escandalera.

La Asturies treballadora comença a estar farta de les visites de l’anacrònica casa reial. No és de bon rebut que es passegin al seu aire per la província mentre que els altres hem d’estar confinats dins de la mateixa ciutat que habitem, limitant-se la nostra activitat social a casa-treball-casa. És d’un cinisme extrem que hi hagi diners per als esdeveniments monàrquics, però que ens diguin que no n’hi ha per a la sanitat o l’educació pública.

Per això és important que qualsevol persona que es consideri anticapitalista, socialista, demòcrata, republicana i/o sobiranista doni suport i participi en aquests moviments socials que es construeixen des de baix com “Asturies nun tien rei”. D’aquesta manera podem fer front al sistema capitalista que es sustenta en institucions tan jerarquitzades com la de la monarquia i legitima la desigualtat social entre les persones.


L’autor és militant de Marx21 a Asturies. Si vius a Asturies i t’agrada el que diem, omple aquest formulari o escriu a asturies (a) marx21.net


Fonts:

https://www.elcomercio.es/asturias/antimonarquicos-limpian-cerro-20200801000658-ntvo.html

https://www.infoasturies.com/es/2020/08/20/asturies-se-llena-de-pancartas-y-pegatinas-contra-la-monarquia-espanola/

https://www.nortes.me/2020/08/21/el-republicanismo-festeja-la-eliminacion-de-juan-carlos-i-del-callejero-de-xixon/

https://www.nortes.me/2020/09/09/manifestacion-republicana-en-xixon/

https://www.elcomercio.es/premios-princesa/premios-princesa-asturias-banderas-republicanas-gritos-contra-reyes-20201017005212-ntvo.html

https://www.lavozdeasturias.es/noticia/asturias/2020/10/16/manifestantes-republicanos-sacan-bandera-escandalera/00031602870579034511124.htm

https://www.lne.es/sociedad/2020/10/16/jueces-desvian-plaza-escandalera-protesta/2696152.html