ES CA

Marlene Lorca i Juan Antonio Gilabert Gil

El govern Trifachito andalús, en una ostentació absurda de planificació contra la Covid-19, ha tancat molts ambulatoris, incloent els dels barris perifèrics de Camas, municipi de Sevilla.

Així, col·lapsen encara més la sanitat i enerven més encara a la gent de Camas, ja que els barris afectats estan separats del nucli urbà per l’autopista de Sevilla-Huelva, mentre que els mitjans de transport, en mans d’empreses privades, van disminuint any rere any.

En aquest context, VOX va aconseguir infiltrar-se en una lluita en la qual no creu, però que li pot generar beneficis electorals, atès que els barris de Carambolo, Coca de la Piñera i La Pañoleta porten anys abandonats per l’esquerra institucional.

Dilluns 28 de setembre, es va organitzar una manifestació a Camas per exigir la reobertura dels ambulatoris perifèrics. Va ser tota una sorpresa veure que VOX apareixia en el cartell amb les forces polítiques progressistes i les AAVV de Camas.

Tant des d’UCFR com des de Marx21, vam començar una campanya d’informació i queixa, dirigida a les organitzacions polítiques progressistes perquè, sense deixar de participar a la mani, es desvinculessin de VOX, denunciant el que són: un grup d’extrema dreta que dóna suport al govern del PP i Cs a la Junta d’Andalucía, formant el Trifachito.

Com a resultat, Adelante Andalucía i Podemos es van desmarcar del cartell per així rebutjar a VOX, mentre que Podemos fins i tot va treure un comunicat. Marea Municipalista, la marca de Podemos a Camas, també es va desmarcar del cartell i la militància que va assistir ho va fer a títol personal.

A la manifestació, vam assistir dos membres d’UCFR, amb pancartes que portaven lemes com como “El Trifachito cierra nuestros ambulatorios”, “Stop VOX: Estercolero anticultural” y “Luchemos por una sanidad pública, universal y de la calidad”. Aquestes van ser molt ben rebudes per la majoria dels manifestants.

La situació va ser molt tensa. Era la primera vegada que es portaven al poble pancartes que assenyalaven directament al Trifachito i a VOX, de manera que vam ser increpats i insultats moltes vegades per simpatitzants de l’ultradreta. Després, ens van retreure el repartiment d’octavetes de StopVOX pels cotxes i bústies de poble. Davant d’aquests retrets, seguirem repartint les octavetes, ara encara amb més motius.

Polititzant

La cirereta del pastís va ser que VOX portava el servei d’ordre de la mani, i aquest deia a la gent com comportar-se i que no es cridessin “lemes ofensius”: una manera més de silenciar als i les activistes d’esquerres.

Diferents manifestants, un parlamentari d’IU, un regidor de Podemos de Dos Hermanas i nosaltres (UCFR) vam començar a cridar: “Sanitat pública i de qualitat”. De nou ens van increpat un grup de simpatitzants de VOX, al·legant que estàvem polititzant la mani. Però no van aconseguir callar-nos.

Els de VOX fins i tot van fer que la policia nacional ens identifiqués i després van intentar fer que la policia local ens tragués les nostres pancartes.

Tot el temps, el regidor i un militant de VOX ens filmaven i feien fotos. Mentre passava això, ens van acompanyar la majoria dels i les activistes presents.

A l’acabar la mani, de nou vam tenir paraules de suport i felicitacions per les nostres pancartes. Molta gent ens va preguntar com era possible que es permetés a VOX estar als cartells, l’organització i la manifestació.

La nostra intervenció va ser tot un èxit i va demostrar que se li pot fer front a l’extrema dreta i que molta gent no activista està esperant algun moviment que ho faci.

Hi ha base per establir una forta plataforma unitària com UCFR. Només amb la unitat d’acció davant l’extrema dreta, es pot eliminar a aquesta. El dilluns 28 de setembre, vam donar el primer pas seriós en públic. Seguim!


Marlene Lorca i Juan Antonio Gilabert Gil són militants de Marx21 i activistes d’UCFR a Camas

UCFR Andalucía, a Twitter: @ucfr_andalucia