Laura Ribera Barniol

A finals de febrer diverses entitats, organitzacions i col·lectius ens vam reunir per planejar conjuntament una activitat per al dia 21 de març en el marc la jornada internacional de mobilització contra el racisme i l’extrema dreta. Es va decidir convocar un acte unitari sota el paraigua d’UCFR Almería en un lloc concorregut de la ciutat i des d’allà realitzar activitats combinades amb la lectura de diversos manifestos.

Fins a cert punto això pot llegir-se com un pas important en la creació d’un espai on treballar de manera unitària la lluita contra el racisme i el feixisme en una de les províncies amb més vots per l’extrema dreta de tot l’Estat espanyol. Fins al moment havia coordinacions puntuals entre actors, però cada un convocava de forma pròpia i fins i tot, en algunes ocasions, en dies o espais diferents.

D’altra banda, aquest camí que vam obrir presenta un repte principal i és el de definir si hem d’assenyalar públicament i directa a partits d’extrema dreta com VOX. En les converses que van tenir durant l’assemblea oberta i en les posteriors discussions virtuals es posa de manifest com no hi ha consens sobre això. Els moviments de l’esquerra tradicional es mostren més reticents a fer-ho.

Les discrepàncies en l’enfocament no han de portar-nos a la pèrdua de la unitat d’acció i sobretot ara que ens trobem en un estadi inicial de la creació del moviment. És important, doncs, implicar més persones i moviments, també a aquells que tradicionalment no s’han sentit interpel·lats per aquesta lluita amb l’objectiu de guanyar en transversalitat i aconseguir un moviment a Almería de base, ampli i unitari.


Laura Ribera Barniol és militant d’Marx21 a Almería