Marx21
Es Ca

Necessitem vagues per combatre el canvi climàtic

Fins on volem arribar per evitar una catàstrofe climàtica? Aquesta és la pregunta que cada persona treballadora, socialista i activista s’ha de fer davant l’amenaça existencial a la nostra supervivència.
Les mobilitzacions del 20-27 de setembre de 2019, segons el país, quan es proposa una vaga climàtica global, podrien canviar tot el debat sobre el tema.
Els esdeveniments catastròfics se succeeixen arreu del món, com temperatures rècord, sequeres fatals i tempestes mortals. Guadalajara a Mèxic va patir una insòlita pedregada estiuenca que va cobrir la ciutat amb 1,5 metres de gel. Unes 200 cases van quedar danyades i la tempesta es va endur dotzenes de cotxes. La temperatura abans de la pedregada era d’uns 30 graus. El governador de l’estat, Enrique Alfaro, va dir: “I després ens preguntem si el canvi climàtic és real. Aquests són fenòmens que mai s’havien vist abans”.
Però això no és res comparat amb el que està per venir.
La temperatura del planeta està augmentant, amb la qual cosa pujarà el nivell del mar. Aquest podria engolir gran part de Bangla Desh i Vietnam i submergir completament molts petits estats insulars, així com pobles i ciutats costaneres.

Extincions

Les extincions d’animals continuaran augmentant massivament, amenaçant la majoria de la producció d’aliments. Poblacions senceres de grans ciutats es veuran obligades a migrar a causa de l’escassetat d’aliments, de l’augment del nivell del mar o d’altres formes de caos climàtic.
L’organisme científic de les Nacions Unides sobre el clima, l’IPCC, diu que les temperatures només poden pujar un grau més abans de desencadenar el pitjor escenari. Però s’augura un augment de 5 graus fins a 2100.
I l’IPCC va advertir que l’augment previst de dos metres en el nivell del mar global “podria resultar en la pèrdua d’1,79 milions de quilòmetres quadrats de terra, incloent regions clau en la producció d’aliments, i el possible desplaçament de 187 milions de persones”.
Necessitem passar a l’acció urgentment. Aquesta no vindrà dels governs, ha de venir de la gent corrent.
La desesperació creada pel caos climàtic ha provocat un moviment inspirador durant l’últim any. Més d’un milió de joves, a tot el món, van participar en una vaga escolar pel clima el març passat, exigint un futur. I les atrevides accions d’activistes d’Extinció Rebel·lió (XR) assenyalen la greu amenaça.
Però amb això no n’hi ha prou: estem davant d’una emergència.
Per això és tan positiu que els i les vaguistes escolars pel clima exigeixin que la gent treballadora s’uneixi a ells: no només declarant la seva solidaritat, sinó mitjançant una acció coordinada. Els divendres 20 i/o 27 de setembre podríem veure milions de treballadors i estudiants fent una vaga de manera conjunta.
Les protestes en els llocs de treball tenen la capacitat de tancar l’aixeta dels beneficis de les empreses.

Juntes directives

Només un moviment realment massiu, amb vagues laborals, pot començar a fer front als que s’asseuen a les juntes directives i a les reunions de ministres.
Un bon exemple de com els i les treballadores poden organitzar-se el tenim a l’empresa de mobles Wayfair als Estats Units. Uns 500 treballadors/es van sortir en protesta després de descobrir que la seva empresa estava subministrant materials per moblar les gàbies infantils als camps de concentració de migrants a la frontera. Aquest tipus d’esperit pot transformar la confiança sobre com lluitar pel planeta.
No n’hi ha prou amb mostrar “solidaritat” amb la gent jove que protesta a les escoles. Els i les treballadores també han d’aportar la seva convicció, organització i coratge.
Hi ha al voltant de 20 milions de treballadors a l’Estat espanyol. Si una part d’aquestes persones fes vaga el 27 de setembre, la data escollida a l’Estat, augmentaria la confiança de la classe treballadora per mobilitzar-se contra la patronal en general.
Moltes persones van anar a la vaga el 8 de març pel dia internacional de la dona; hauríem de fer el mateix el 27 de setembre.
Els i les activistes a cada lloc de treball han de començar a plantejar una vaga per protegir el planeta i a cada persona que viu en ell.


  • Si t’agrada allò que diem, posa’t en contacte.
  • Informació internacional sobre la vaga del 20S: Austràlia  | Gran Bretanya |
  • En una versió inicial d’aquest text es va enfocar en el 20S.

 

  • Marx21_huelga_clima_27S_CAT.png